Helly Juell Hansen

Is your surname Hansen?

Research the Hansen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Helly Juell Hansen

Birthdate:
Death: January 12, 1914 (73)
Immediate Family:

Son of Carl Jacob Hanssen and Karen Amalie Hanssen
Husband of Maren Margrethe Ramlöv Hanssen and Cathrine Magdalene Graff Lange
Father of Helly Juell Hansen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Helly Juell Hansen

Helly Juell Hansen hadde vært på sjøen siden 15-års alderen. I 1877, da han var 35 år, begynte han sammen med sin kone, Maren Margarethe, å produsere oilskin jakker, bukser, syd-vester, og presenninger, laget av grovt tøy bløtlagt i linolje. Gjennom de neste fem årene solgte de nærmere 10 000 eksemplarer.[1]

I 1878 vant selskapet et «diploma for excellence» på Paris Expo, og begynte etter dette å eksportere sine produkter.

Etter Helly Juell Hansens død i 1914, tok hans sønn, Konsul Helly Hansen over selskapet. Han drev det frem til sin død i 1941, hvor hans yngste sønn, Leiv Helly-Hansen, som gikk inn i firmaet i 1938, overtok ledelsen som administrerende direktør.

I 1920-årene utviklet Helly Hansen en ny tekstil som de kalte Linox. Overflaten var skinnende og attraktiv, og kanskje best av alt – den var ikke-klebende. Gjennom de neste 30 årene ble navnet Linox overført til en PVC (polyvinylklorid) applikasjon.

I 1931 ble en annen ny tekstil lansert, kalt Lin-O-Let. Det var et veldig lett og tynt materiale med vannmotstand, kunne bli laget i mange forskjellige farger, og ble brukt innen diverse fritid- og utendørs aktivitet for kvinner og barn.

Helly Hansen Sailing Team

Helly Hansen t-skjorte

Helly Hansen fritidssko Banebrytende produktutvikling[rediger | rediger kilde] Gjennombruddet for Helly Hansen kom i 1949 ved utviklingen av Helox. Det var et veldig tynt halvgjennomsiktig materiale laget av PVC-plast, som ble sydd inn i vanntette jakker og luer – og ble et «må-ha» produkt blant forbrukerne. Så mange som 30 000 Helox jakker ble produsert hver måned. Oppfølgeren, Plarex, en mer robust variant av Helox, ble utviklet til bruk i industri-arbeidsklær som skulle være slitesterke og vanntette.

Fibre pile, på norsk fiberpels, et nytt isolasjonsmateriale ble gjennombruddet for utendørs- og arbeidsklær-markedet. Materialet var varmt, lett og tørket fort, og var ideelt til bruk under vanntette klær. Produktet fikk sitt fremspring da svenske tømmerarbeidere tok arbeidsklærne i bruk etter at de fant ut hvor godt isolasjonen virket mot kulde, samt at det ventilerte under hardt, fysisk skogsarbeid. Materialet var til og med beskyttende mot snø og lett regn, og viste seg å holde like godt selv etter flere runder i vasken.

LIFA[rediger | rediger kilde] LIFA ble utviklet i 1970-årene ved Joh. Mikkelsen Trikotasjefabrikk (Senere LIFA), etter at italienske forskere oppdaget hvordan man kunne spinne garn til å bli polypropylene fibere. Oppdagelsen ble belønnet med Nobelprisen i kjemi i 1963. Det fantastiske fiberet, brukt i LIFA, holdt huden tørr og varm ved å føre fuktighet vekk fra kroppen, noe som gjorde det til et ideelt materiale til å innerst mot kroppen til bruk utendørs og under arbeid. Dette var starten på 3-lags systemet for «Dress with LIFA» tett på kroppen, Fiberpels som isolasjonslag, og ytterst regnklær for beskyttelse.

North Sea Oil Exploration[rediger | rediger kilde] Etter olje-industriens fremspring på 1970-tallet, begynte Helly Hansen å produsere overlevelsesdrakter for offshorearbeidere. Tradisjonen for å lage klær for tøffe forhold var noe de kunne, og kvaliteten på design og produksjon var lovpriset over hele verden. Med flere designpriser for innovasjon og eksport, fortsatte deres arbeid mot en ny drøm: Helly Hansen begynte å lage sitt eget pustende, vanntette materiale, Helly Tech, som ble lansert i 1980.

Teknologien bak klærne[rediger | rediger kilde] Helly Tech materialet bruker både hydrofil og microporous teknologien under fremstilling. Hydrofile materialer har vann-tiltrekkende molekylære kjeder som lar vanndamp passere til utsiden. Microporous, eller mikroporerte, materialer har små porer som lar vanndamp passere ut av materiale uten å la vanndråper slippe inn. Den eneste ulempen med teknologien, er hvis trykket på utsiden (og temperaturen) er høyere, og prosessen vil virke andre vei. Det er derfor ekstremt viktig å unngå å få hull i for eksempel en tørrdrakt, da disse «pusteegenskapene» så vil reduseres eller settes ut av drift.

Selskaps overtagelse[rediger | rediger kilde] I 1997 ble Helly Hansen kjøpt opp av Investcorp. I oktober 2006, solgte Investcorp sine interesser i Helly Hansen til Altor Equity Partners, et privat aksjeselskap som fokuserer på å investere i selskaper lokalisert i den Nordiske regionen.

Streetwear[rediger | rediger kilde] Helly Hansen ble veldig populært blant urban ungdom i den britiske arbeiderklassen i 1990-årene. Jakker med nytt, røft design appelerte til «scallie» urban ungdom i det nordlige England til bruk i kalde vinternetter. Merket utviklet en kjempeetterspørsel og Helly Hansen-klær blir nå solgt i sportbutikker til allment bruk, og blir brukt i helt andre sammenhenger enn tidligere, da merket hovedsakelig var sett innenfor spesialiserte nisjer.


Folketelling 1891 for Moss, krets 13, husliste 25: Helly Juell Hansen, f. 1840 i Moss. Eier af Regnklædefabrik of Korkefabrik. Bosted: Høienhald Gade no. 2.

view all

Helly Juell Hansen's Timeline

1840
August 12, 1840
1871
October 16, 1871
Moss, Moss, Østfold, Norway
1914
January 12, 1914
Age 73