Hendrik Pelt, heer van Piershil

Is your surname Pelt?

Research the Pelt family

Hendrik Pelt, heer van Piershil's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Hendrick Pelt

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Son of Gijsbrecht Pelt and Sara van Helburgh
Husband of Elijsabeth Gevers and Beatrix Maria de Mey

Occupation: schepen en lid van de vroedscahp Rotterdamschap van Rotterdam, gedeputeerde ter dagvaart, burgemeester, lid der Staten-Generaal, rekenmeester, commissaris van de Wisselbank en Bewindhebber der W.I.C.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Hendrik Pelt, heer van Piershil

  • historici.nl... ;
  • Mr. Hendrick Pelt, heer van Piershil. (1672-1739) , Rotterdams regent, vroedschap van 1729

tot 1738. schepen o.a. in 1717 en 1718. Engelbrecht. Vroedschap. 306. Hij was sinds februari 1717 getrouwd met Beatrix Maria de Mey (t 1724). dochter van Jean de Mey. de oude, heer van IJsselmonde.

Daar hij kinderloos was gebleven, vererfde de ambachtsheerlijkheid Piershil op de vierentwintigjarige neef van zijn tweede vrouw Mr. Hendrik Gevers.

Mr. Hendrik Pelt was oud-schepen van Rotterdam en bewindhebber van de West-Indische Compagnie aldaar. Behalve de ambachtsheerlijkheid omvatte de koop het aan de zuidzijde van het dorp gelegen Hof of buitenverblijf van de ambachtsheren met bijbehorende tuinen, vijvers en uitgebreide landerijen, twee stukken dijk, een blok koren-, vlas- en lammertienden, de nieuwe korenmolen en het op de huizen binnen het dorp Piershil rustende schaftgeld. De overdracht van de niet leenroerige goederen geschiedde voor het gerecht van Piershil door Mr. François van der Hoeven als gemachtigde van Anton Nollens, heer van Bruinisse en Botland, op zijn beurt gemachtigd door Gilles van Hesse om van de opbrengst van het geheel af te houden hetgeen hij en Cornelia de Crauwelaer aan Nollens als erfgenaam van Samuel Baute schuldig waren en daaruit tevens een aantal kleinere schulden te betalen. Het was een droevig einde voor een geslacht, dat een eeuw lang heer van Piershil was geweest. Bij de nieuwe ambachtsheer en zijn opvolgers zou van een herhaling geen sprake zijn. Mr. Hendrik Pelt was een welgestelde regent, die in 1731 burgemeester van Rotterdam zou worden en twee jaar later naar de Staten-Generaal van de Republiek werd afgevaardigd. In 1737 tot commissaris van de Wisselbank en tot vredemaker benoemd, kwam hij reeds het volgende jaar te overlijden, na tweemaal te zijn getrouwd. Daar hij kinderloos was gebleven, vererfde de ambachtsheerlijkheid Piershil op de vierentwintigjarige neef van zijn tweede vrouw Mr. Hendrik Gevers.

view all

Hendrik Pelt, heer van Piershil's Timeline

1672
1672
1739
1739
Age 67