Henrik Fredriksson Carsten

Is your surname Carsten?

Research the Carsten family

Henrik Fredriksson Carsten's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Henrik Fredriksson Carsten

German: Heinrich Friedrichsohn Carstens, Swedish: Henrik Fredriksson Carstens
Also Known As: "Fredriksson", "Friedrichinpoika", "Carstenius"
Birthdate:
Birthplace: Lübeck, Schleswig-Holstein, Germany
Death: after circa 1615
Helsinki, Finland
Place of Burial: Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of Fredrik Hansson Carstens and Maria Schinkel
Husband of Anna Johanna Henriksdotter Vitticius
Father of Bishop Henrik Henrikson Carstenius, Sr.; Johanna Henriksdotter Carstens; Ulrik Henriksson Carstenius; Elin Henriksdotter Carstenia and Anna Henriksdotter Carstenia
Brother of Friedrich Bogislaus Carstens, Jr. and Joachim Friedrichson Carstens

Occupation: Helsingin pormestari, kauppias, Borgmästare 1631-1634, toinen tieto 1608, Mayor of Helsinki
Managed by: Private User
Last Updated:

About Henrik Fredriksson Carsten

Henrik Carstens in the ancestor of the Finnish branch of the family Carstens. He was the first mayor of Helsinki.

Henrik Carstens on suvun Carstens (Carsten, Karsten) suomalaisen haaran kantaisä.

Henrik Carstens är stamfar till den finska grenen av ätten Carstens.

Genos 1 / 2018.. http://www.genealogia.fi

Borgare i Helsingfors,idkare utrikeshandel redan 1610 och ännu 1638. Borgmästare i Hfors 1631-1634,

Maksoi veroja 1613-1618 manttaalikirjojen mukaan, raastuvanoikeuden pöytäkirjoissa mainittu vielä 1659 ja sen jälkeen vainajana. (Kuollut kauan ennen vuotta 1659!)

Gift med Anna Witticus, före 1612, i beskattningen "paarfolk", Anna som dog 1638......

Genealogia Carstensia

Suomalaisten sukujen Carsten, Carstenius, Karsten kantaisä.

Saksalaissyntyinen uuden Helsingin I pormestari 1608.

Sai isältään Frederikiltä äidinperintönsä n. 1570 ja matkusti samana vuonna Ruotsiin yhdessä veljensä Joachimin kanssa. Henrik Carstensia pidetään suvun suomalaisena kantaisänä, joka 1577 mainitaan yhtenä uuden Helsingin 13 porvarista. Muuttanut pois Ruotsista Tallinnaan (Räävel, Raval) ja sieltä Helsinkiin. Kuollut loppupuolella vuotta 1614.

Karsten-suvun kantaisä

-Arvi Ilmoniemi

/////

Karsten-sukua koskevassa selvityksessään (Släktbok II, varsinkin ss. 686-688) sen laatija pitää erittäin todennäköisenä, että esim. Porvoon kirkkoherran, myöhemmin Viipurin piispan Henrik Carsteniuksen (synt. 1612)isä oli n. 1615 kuollut Henrik Fredrikinpoika Carsten, joka mainitaan Helsingissä porvarina jo 1577 ja pormestarina 1608 ja jonka vaimo oli Helsingin pitäjän kirkkoherran tytär Anna Vitticius. Myöhemmin on ilmeisesti todettu vielä varhaisempikin esiintymisvuosi, nim. 1570 (Sukuyhdistysuutisia - Genos 1954: 3, s. 93) ja sen perusteella, mikäli tieto on oikea, voidaan edellyttää Henrik Carstenin syntyneen viimeistään 1540-luvulla.

Huom. vierailin Stralsundin kaupunginarkistossa ja sieltä löytyi käsinkirjoitettuna vuosiluku 1574,(Heinrich Carstens), isä Friedrich. mahdollisesti silloin vielä siellä.

Helsingin oikeuspormestarina mainitaan myös myöhemmin Henrik Carstens, ja Anna Wittingius. Kyseessä kaksi eri henkilöä. Näyttää siltä, että Anna Wittingius ollut ensin naimisissa tämän Helsingin pormestarin kanssa ja hänen kuoltuaan toisen Henrik Fredrikinpoika Carstensin kanssa. Olisikohan jälkimmäinen ensimmäisen veljenpoika. Usein Henrikit on sekoitettu keskenään ja joissain sukuselvityksissä sukuketjussa on mukana Friedrich Friedrichsson Carstens, joka ei mielestäni sovi tämän vanhemman Henrikin sukuketjuun, nuoremman kylläkin

-Paavo Salonen

/////

Sai isältään Fredrikiltä äidinperintönsä n 1570 ja matkusti samana vuonna Ruotsiin yhdessä veljensä Joachimin kanssa.

Henrik Carstensia pidetään suvun suomalaisena kantaisänä, joka 1577 mainitaan yhtenä Helsingin 13:sta porvarista. Kuului raastuvanlautakuntaan 1584. Tullinhoitajana 1607 ja sanottiin Helsingin pormestariksi 1608.


Suvun kantaisä Suomessa.

Koko nimi Henrik Fredriksson Carstens


On ilmeistä, että esim. Släktbokin selvityksessä on sulatettu yhdeksi kaksi eri henkilöä: vanhempi Henrik Carsten (jonka isännimi?) ja nuorempi Henrik Fredrikinpoika, joka toimi Vantaan Helsingin pormestarina 1631-34 (ks. esim. Helsingin kaupungin historia I, s. 244) ja eli vielä 1650 luvulla. Jälkimmäinen mainitaan asiakirjoissa yleensä sukunimettomänä, mutta hänen lapsensa käyttivat Carsten(ius)* nimeä. Henrik Carsten ja Henrik Fredrikinpoika mainitaan erillisinä, samaan aikaan elävinä kuusivuotiskauden 1613-1618 käsittävässä veroluettelossa (VA, 483 Fj) ja juuri sen lähteen nojalla voidaan päätellä, että Henrik Carsten kuoli 1615, mahdollisesti jo 1614, koska talo oli autiona kuoleman johdosta viimeisten neljän vuoden ajan, mutta Henrik Fredrikinpoika jatkoi »olemistaan»koko ajan. Lisätodisteita saadaan eräistä Helsingin raastuvanoikeuden vv. 1659-60 pöytäkirjoista, jotka koskevat Helsingin pitäjässä olevan Kumtähden rälssitilan asioita, esim. 18/1 1660: Arvid Henrikinpojan (Tavast) leski Margareta oli jo 1603 pantannut mainitun tilan Henrik Carstenille; puhutaan myös varsinaisesta, 27/8 1606 päivätystä kauppakirjasta ja sitten huomautetaan 8/11 1615 merkitystä asiakirjasta »dehr wthj hon vpdrager samma (Gombtechtz frällse) godz sahl: Hindrich Fredrichsson medh samma wilkor som sahl: Hindrich Carsten de innhade»; 28/l 1660 mainitaan Henrik Fredrikinpojan tilit v:lta 1603-1654 ja 6/7 1655 laadittu panttikirja; pöytäkirjan 16/2 1660 mukaan kyseinen tila oli hänen hallussaan pantattuna v:sta 1624 lähtien.

  • Henrik Carstenin lapsista nimeä "Carstenius" käyttivät hänen poikansa, Viipurin piispa Henrik Henriksson ja hänen jälkeläisensä. Carstenius on vain piispoille (papeille) tyypillisesti latinalaistettu versio nimestä Carsten.

Viralliset asiakirjat vaikenevat yleensä Henrik Fredrikinpojan sukunimesta. Niinpä sitä ei mainita esim. talon myyntiä koskevassa pöytäkirjassa (23/8 1658), jossa asianomistajana on poika, Porvoon kirkkoherra Henricus Carstenius. - On kuitenkin huomautettava vävyn, Turun professorin ja Taivassalon kirkkoherran Petrus Bergiuksen omaelämäkerrasta (KSV XXI, 1931), jossa hän mainitsee mm.: »Anno 1652 den 5 Feb. som war en Thorsdagh stogh (!) mitt bröllop i Åbo medh . . . Jungfru Elin Henrichsdotter Carsten, född i Helsingfors Stadh Åhr 1623 in Majo aff heedherlige och förnemblige föräldrar: Hennes fadher ähr den Ähreb: . . . Henrich Fredrichsson Carsten, fordom Borgmästare och förnembste Handelsman i Gamble Helsingfors. Hennes Modher ähr Anna Witika, Saligh Herr Henrichs fordom Kyrckieheerdes i Helsingfors dotter.» (Bergiuksen vaimo kuoli jo 2l/12 1652 tyttären synnytettyään)

Bergiuksen merkinnän ajankohtaisuutta ja todistusarvoa ei kannata kieltää. Sen mukaan Henrik Fredrikinpoika olisi ainakin hyväksynyt tuon (lastensa käyttämän) sukunimen; kenties hän ei kuitenkaan - siihen viittaavat edellä mainitut merkinnät - tuntenut sitä oikein omakseen, kotoisekseen. Bergiuksen ilmoittama anopin nimi kiinnostaa sikälikin [1], että teoksessa Helsingin kaupungin historia I (1950), s. 188 mainitaan Henrik Carstenin, siis Henrik vanhemman, vaimona Henrik Vitikan tytär Anna. Jos tämä tieto on oikea, jos siis Henrik Fredrikinpoika nai Carstenin lesken, oli esim. Kumtähden tilan panttaaminen jälleen seuraajalle varsin asianmukainen toimenpide. Jos taas Vitikka ei ollutkaan Carstenin vaimo, tulee yhä tärkeämmäksi kysymys mainittujen miesten mahdollisesta verisukulaisuudesta, ja sen asteesta. Vaikka suhde olisi ollut esim. enon ja sisarenpojan - tämä esitettäköön vain yhtenä mahdollisuutena -, on kyseisen sukunimen siirtyminen Henrik Fredrikinpojan lapsille edelleenkin selitettävissä. Hän itse vain ei kenties lainkaan ollut Karsten-suvun kantaisä, jos nimeä on pidettävä lähtökohtana.

Henrik Carstensilla oli Friedrich niminen veli. Olisiko Henrik Carstens nuorempi ollut vanhemman Henrik Carstensin veljenpoika? Joissain sukupuissa on Henrik Carstensin esivanhempiin liitetty Friedrich Friedrichsohn Carstens, minusta se ei sovi vanhemman Henrikin sukuketjuun, mutta nuoremman kylläkin.

Paavo Salonen

///////////////////

Henrik Fredriksson Carstens

Borgare i Helsingfors redan 1577. År 1584 tillhörde han stadens rådstuvudrättsnämnd. Tullförvältare i Helsingfors omkring 1607. Borgmästare omkring 1608. Donerade till Helsinge kyrka en messingskrona med 8 pipor. Död i slutet av 1614 eller i början av 1615.

Mikko Laakso

https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/8052

About Henrik Fredriksson Carsten (suomi)

Raatimies Henrik Carsten toimi 1600-luvulla Helsingin pormestarina. Hän oli nainut kirkkoherra Henrik Vitikan tyttären ja liittynyt siten helsinkiläisiin säätyläissukuihin. Carstenin vanhin poika Henrik Carstenius kohosi Viipurin hiippakunnan piispaksi, nuorempi toimi Porvoon kirkkoherrana. Tyttäret puolestaan naitettiin nouseviin suomalaisiin yliopistosukuihin. Carstenit olivat syntyjään saksalaisia.

view all

Henrik Fredriksson Carsten's Timeline

1550
1550
Lübeck, Schleswig-Holstein, Germany
1612
May 25, 1612
Helsinki, Finland
1615
1615
Helsinki, Finland
1615
Age 65
Helsinki, Finland
1623
May 1623
Helsinki, Finland
1637
1637
Helsinki, Finland
????
Helsinki, Finland
????
Helsinki, Finland