Is your surname Friedl?

Research the Friedl family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Henrik Friedl

Italian: Enrico Friedl, German: Heinrich Friedl
Birthdate:
Birthplace: Dubrovnik, Općina Dubrovnik, Dubrovnik-Neretva County, Croatia
Death: January 01, 1921 (67)
Wien, Austria
Immediate Family:

Son of Antonio Friedl and Amalia Friedl
Husband of Elisabetta Giovanna Lucia Friedl
Father of Othmar Matteo Vincenzo Maria Josef Friedl; Amalija Marija Laura Vinka Ana Nagy; Joseph Ermano Norberto Maria Friedl; Emilio Vincenzo Maria Giuseppe Friedl and Maria Emma Lamberta Giuseppina Friedl
Brother of Emil Friedl and Norberto Lauro Federico Friedl

Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:

About Henrik Friedl

Henrik Friedl je rođen 1853 u Dubrovniku. U rodnom je mjestu apsolvirao gimnaziju, da se zatim posveti šumarskim naukama na akademiji u Marijabrunu. Od 1877 do 1884 službuje kao šumarski stručnjak u Zadru. Bio je i upraviteljem velebitske državne šume Paklenica. Godine 1883 premješten je u Split. Ovdje isprva mnogo je radio na uređivanju bujičnih potoka splitske oblasti, da se zatim svom svojom živom energijom posveti pošumljavanju našeg divnog ali bijednog dalmatinskog krša. Osnivao je šumske rasadnike, podizao kulture, njegovao šumice. Godine 1896. bude iz Splita premješten u Beč. Umro je 1921 kao ministerijalni savjetnik u miru. / iz Novo Doba 09.07.1936./

MKV 34 - https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G99X-LXD9?i=79&wc=9R2C-L2D%3A391644801%2C392276701%2C392281901&cc=2040054

Dio iz: IZVJEŠTAJ UPRAVNOG ODBORA JUGOSLOVENSKO ŠUMARSKOG UDRUŽENJA PREDLOŽEN 60 (XV) GLAVNOJ REDOVNOJ GODIŠNJOJ SKUPŠTINI 3. I 4. SEPTEMBRA 1936. U ZAGREBU O RADU U GOD. 1935/36:

U nedjelju na dne 12 jula sastao se Upravni odbor u Splitu. Ne samo da tamo održi svoju IV. redovnu sjednicu već da oda počast i otkrije spomen-ploču prvom pošumljivaču Marjana blagopokojnom šumarskom nadzorniku HENRIKU FRIEDLU. Ploča je otkrivena rečenog dana u 18:30 sati na prvom vrhu Marjana na zgradi Prirodoslovnog muzeja. Otkriće je sa članovima Glavne uprave izvršio pretsjednik Dr. Balen slijedećim govorom:

„Gospode i gospodo, ima više momenata, koji su od utjecaja na to, kad će mladi dati vidljivo makar tiho i skromno priznanje starijima za njihov rad, brigu i nastojanja, koja su uložili za dobrobit svojih mladih i općenitosti. Držim, da neću pogriješiti, ako istaknem jedan naročiti momenat, koji je od utjecaja u tome pogledu. Koristan rezultat uloženog rada vidi se u …. …….

… bacimo pogled unatrag za 50 godina. Marjan je bio go i pust. Možda je koji zaostali stručak česmine i lemprike, brnestre i tetivike prekidao sivu monotoniju vapnenca. Vladala je vjera, da je baštinjena golet kao grijeh prošlosti vječna i da se na njoj ne može život probuditi. Trebalo je tu vjeru zamijeniti drugom, još čvršćom, da uz istrajan rad može biti života i na sivom golom kršu, trebalo je lomiti sa tradicijama prošlosti. Šumarski inženjer Henrik Friedl , šumarski nadzornik, kasniji ministarski savjetnik, rođeni Dubrovčanin bio je, kako nam zapisi kažu, prvi kultivator, koji je i lomio sa tradicijama, uzgajao prve sadnice na mjestu, gdje je današnji gradski perivoj i donosio ih na goleti Marjana da mu one dadu novo obilježje i nove znakove života. Za svoga dvanaestgodišnjeg rada od 1884—1896 podigao je on prve borove kulture na Marjanu. Na svojoj glavnoj skupštini održanoj mjeseca septembra 1935 u Splitu jednoglasno je šumarsko udruženje zaključilo, da na skroman način osvježi uspomenu na prvog šumara kultivatora Marjana. Na taj način uspostavljamo živu vezu između živih i zaslužnih mrtvih. Mrtvi su opomena živima u njihovom radu. U ime Glavne uprave šumarskog udruženja, koja je mandatar glavne skupštine, meni je osobita čast da kao pretsjednik toga Udruženja otkrijem danas spomen-ploču Henriku Friedlu. Pozdravljam kćerku blage. uspomene, gđu profesora Nagy-a, -moleći je da i ona i njezini prime uvjerenje, kako šumari nisu zaboravili rad i nastojanje njezinog oca, svoga stručnog druga. U ime šumarskog udruženja predajem ovu ploču predstavniku uvaženog općinskog poglavarstva grada Splita moleći, da je poglavarstvo čuva i uzdržava. Okićena granama sa najstarijih borova Marjana, koje je sadio šumarski nadzornik Friedl, neka ova ploča bude sjećanje na nj' na njegov rad«. Hvala i slava Henriku Friedlu.

Zatim je u ime bana Primorske banovine viši savjetnik ing. Marčić Josip izrazio zahvalnost šumarskom udruženju. Naglasio je želju da ovu ploča bude potstrek svima, koji vole šumu, a naročito mladim šumarskim generacijama. Henrik Friedl radio je ne samo kao činovnik, već i kao izraziti kulturni radnik. Doprinio je unapređenju Splita i time zaslužio priznanje ne samo svojih drugova šumara, nego napose i splitskog građanstva.

Profesor i kustos muzeja g. Girometta preuzeo je ploču u ime splitske gradske općine i izrazio harnu zahvalnost šumarskom udruženju za plemeniti čin, kojim se Iskazuje trajna dužna počast blagopokojnom H. Friedlu, koji je prvi počeo da daje života divnem našem Marjanu. ……….. Gđa Nagy - Friedl supruga univerzitetskog profesora u Zagrebu g. Dr-a Josipa Nagy-a, kazala je zatim: „Na ovom lijepom dokazu pažnje prema mome pokojnome ocu, molim Vas, da mi dozvolite, da vam svima srdačno zahvalim u svoje ime, u ime moje majke i čitave moje porodice. Moj otac rodio se u Dubrovniku, ali najveći dio svog života proveo je daleko od Dalmacije. Prije nego što ju je ostavio, živio je i radio u Splitu, i tu je njegov rad usko vezan s našim lijepim Marjanom. Ljubav za Split, Dalmaciju i za hrvatsku rođenu grudu, uvijek je gojio u svom srcu. Da je još na životu, današnji bi dan bio za njega dan sreće i zadovoljstva. Zahvalnost, koju Vam on ne može izraziti, molim Vas da primite od mene“.

Time je ova dirljiva i lijepa svečanost završena. Mramorna spomen-ploča nosi u zlatnim slovima slijedeći natpis:

ŠUMARSKOM NADZORNIKU

H E N R I K U F R I E D L U

PRVOM POŠUMLJIVAČU MARJANA

1884.—1896.

JUGOSLOVENSKO ŠUMARSKO UDRUŽENJE

1936.

POSTAVI

view all

Henrik Friedl's Timeline

1853
December 29, 1853
Dubrovnik, Općina Dubrovnik, Dubrovnik-Neretva County, Croatia
1866
October 16, 1866
Age 12
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1885
July 10, 1885
Age 31
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1888
May 25, 1888
Age 34
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1889
October 25, 1889
Age 35
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1892
April 4, 1892
Age 38
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1921
January 1, 1921
Age 67
Wien, Austria