Husein Gradaščević, Zmaj od Bosne

Is your surname Gradaščević?

Research the Gradaščević family

Husein Gradaščević, Zmaj od Bosne's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Husein K. VI. Kapetan Gradaščević

Also Known As: "Zmaj od Bosne"
Birthdate:
Birthplace: Gradačac, Federacija Bosna i Hercegovina, Bosnia and Herzegovina
Death: Died in İstanbul, Turkey
Immediate Family:

Son of Osman Paša Gradaščević and Melek Gradaščević
Husband of Hanifa Gradaščević
Father of Muhamedbeg Gradaščević and Šefika Gradaščević
Brother of Murat V Kapetan Gradaščević; Osmanpaša Gradaščević; Bećirbeg Gradaščević; Hamza Gradaščević and Muharem Gradaščević

Managed by: Malik Mulabegović
Last Updated:

About Husein Gradaščević, Zmaj od Bosne

http://adexcity.webs.com/jajce.htm Bosnjaci su pomagali i ostajali vjerni Otomanskoj upravi i Sultanu sve dok im se nije pocela praviti nepravda, uskracivati njihov izbor zivljenja i zatim negiranje Bosne kao autonomije. U tom pitanju najvecu bunu i prvi moze se nazvati rat Bosnjaka protiv Sultanske vlasti je odigrao Kapetan Husein Gradascevic, zvani "Zmaj Od Bosne"

Husein Kapetan Gradascevic je pokrenuo bunu protiv Sultanove vlasti i vojske zbog neprihvatanja i obecanja Sultana da Bosnu proglasi kao autonomiju u Osmanskoj vladavini. U ovom pokretu zamalo da uspjeva, Husein je osnovao i pokrenuo svoju vojsku koju je doveo u rat sa ratnom masinjerijom Sultana, Zmaj od Bosne i Bosnjacka vojska potukli su Sultanovu vojsku u bitci oko Skoplja, no Sultanova taktika i mudrina ipak prevara Gradascevica. U dogovoru Sultanovog izaslanika i Gradascevica da se Bosnjacka vojska povuce nazad u Bosnu i prestane marsirati prema Carigradu a zauzvrat Sultan ce da proglasi Bosnu autonomijom.

Naivni Gradascevic se sa svojom vojskom vraca u Bosnu i zatim raspusta vojne postrojbe sto se istaklo pogubljujuce za Gradascevica i pokret Bosanske autonomije uopste. Sultan umjesto autonomije salje svoje nove drasticno brojnije postrojbe da uguse pokret autonomije i uhvate buntovnike. Husein Kapetan Gradascevic je uhvacen u bitci i odveden Sultanu u Carigrad gdje je pogubljen i sahranjen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Husein_Grada%C5%A1%C4%8Devi%C4%87 Husein-kapetan Gradaščević (31 August 1802 – 31 August 1834) was a Bosnian Muslim general who fought for Bosnian autonomy in the Ottoman Empire. He is often referred to as "Zmaj od Bosne", meaning "Dragon of Bosnia". Gradaščević was born in Gradačac in 1802—hence his surname Gradaščević, meaning "of Gradačac"—and grew up surrounded by a political climate of turmoil in the western reaches of the Ottoman Empire. When his brother Murat was poisoned by a rival in 1821, Gradaščević rose to the head of the Gradačac military captaincy. The young Husein developed a reputation for wise rule and tolerance and soon became one of the most popular figures in Bosnia. In 1831 Gradaščević was called upon to lead the movement for a Bosnian autonomy. He overthrew the loyalist, vizier, and other anti-rebellion figures, becoming the de facto ruler of the Ottoman Bosnia Province (eyalet) in the process. On July 18 of the same year, Gradaščević met a large force commanded by the grand vizier himself near Štimlje in Kosovo and dealt a heavy defeat to the imperial army (this is sometimes referred to as the "Third battle of Kosovo"). At that point, he decided to turn back from further campaigns and returned to Bosnia where he was proclaimed the new vizier by his soldiers on September 12. By 1832, however, the tide of the rebellion had turned. After a series of smaller clashes, the decisive battle occurred on the 17th and 18 May outside Sarajevo. Initially successful, the rebels were eventually defeated when Herzegovinian reinforcements arrived and sided with the Sultan. Although the Bosniak uprising would not be completely quelled for another 18 years, Gradaščević was forced to flee to the Austrian Empire on May 31. From there he negotiated for his return with the Sultan and was ultimately allowed back but barred from ever entering Bosnia again. He moved to Belgrade and then to Constantinople, where he died under mysterious circumstances on August 17, 1834. A legend in his own time, Gradaščević is considered a Bosniak national hero and one of the most revered figures in the history of Bosnia and Herzegovina.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Husein-kapetan_Grada%C5%A1%C4%8Devi%C4%87 Husein-kapetan Gradaščević (1802. - 17. august, 1834), general koji se je borio za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu. Također je poznat kao "Zmaj od Bosne". Gradaščević je rođen u Gradačcu 1802. godine i odrastao je okružen političkom klimom nemira u zapadnim krajevima carstva. Kad je Dželaludin-paša otrovao njegovog brata Murata 1821 godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tokom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja i tolerancije, te je postao jedan od najpopularnijih osoba u Bosni.

1831. godine Gradaščević je izabran za vođu pokreta za Bosansku autonomiju. Brzo je otjerao vezira i ostale protiv-autonomijske osobe, te tako postaje de facto vladar Bosanskog pašaluka. 18. jula iste godine Gradaščević savladava vojsku pod zapovjedništom velikog vezira u blizini Štimlja na Kosovu. Odlučuje da ne nastavi pohod i vraća se u Bosnu gdje su ga njegovi vojnici proglasili novim vezirom 12. septembra. Međutim, 1832. godine pokret za autonomiju je izgubio prednost u ratu. Nakon niza manjih okršaja ključna bitka se dogodila 17. i 18. maja izvan Sarajeva. Bosanska vojska je poražena nakon što Hercegovačko pojačanje stiže i pridružuje se Osmanlijskoj vojsci.

Iako bošnjački ustanak ne bi bio ugašen za još 18 godina, Gradaščević je morao bježati u Habsburšku monarhiju 31. maja. Odatle je on pregovarao sa sultanom da se vrati u carstvo, koji njegovu želju ne odobrava u potpunosti. Seli u Beograd i onda u Istanbul, gdje je umro od kolere 17. augusta, 1834 godine. Legenda u svoja doba, Gradaščević je danas bošnjački narodni junak i jedan od najuglednijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine. ::::::::::

http://www.gradacac.net/HuseinKapetan.htm Husein-kapetan Gradaščević je rođen oko 1802. godine. Mladost je proveo u očevoj kući onako, kako su je provodili sinovi drugih begova. Majka mu je bila Đurđijanka, veoma pametna i pobožna žena. Jedanaest godina bio je kapetan (1821-1832.). Njegova je kapetanija bila najbolje upravljana i najbogatija u cijeloj Bosni. Bio je najbogatiji i najmlađi kapetan Bosne.

U današnjem selu Čardak udaljenom desetak kilometara od Gradačca, Husein-kapetan napravio je otok (adu) iskopavši dubok i širok 100 metara i nekoliko kilometara dug hendek (jarak), u koji je naveo vodu. Na ovom vještačkom otoku sagradio je dvor, ljepši od ovog u Gradačcu, a na jednom malom humku čardak, po kome je ovo selo dobilo ime. Tu mu bijaše najomiljenije boravište. Godine 1832. ovaj dvorac po zapovijedi Husejnovoj je spaljen, kada se spremao na bijeg u Slavoniju.

Pišući kako je postao vođa i vezir na Bosni Husein-kapetan je pominjao da mu do toga nije bilo stalo: ..."Meni je dosta bilo moga Gospodarstva Kapetanluka kojim sam se bolje vladao i živio nego i jedan od kapetana bosanskije kao jedan vezir". Husein-beg Gradaščević je bio zakleti neprijatelj sultanovih reformi koje je 1830. godine kanio provesti u Bosni.

U Sarajevu 14. septembra 1831. godine pa sve do 4. jula 1832. godine Husein-beg Gradaščević je izabran za bosanskog vezira s naslovom paše. Narod ga prozva "Zmaj od Bosne", a on se potpisivao "Husein paša", a ima i historijskih podataka da se potpisivao i "vitez od Bosne".

29. maja 1832. godine kod Viteza Husein-kapetanova vojska se sukobi sa sultanovom vojskom, gdje se veoma hrabro borio. ..."Da je takvih vođa bilo još samo dvadesetak, zapisao je hroničar, vojska bi sultanova bila satrvena". Tako je poražen Husein-kapetan Gradaščević koji se poslije boja hitno uputio na svoje imanje u Gradačac. I 16. juna 1832. godine prebjegao je u Slavoniju.

Dan njegove smrti nije poznat, međutim, po nekim zapisima iz sjećanja jedne osobe iz njegove pratnje, umro je 30. jula 1833. godine, i pokopan je na groblju "Ejjub". Jedni misle da je otrovan, a drugi da je umro od kolere.

http://www.bosnacenter.com/apps/blog/show/6835729-husein-gradascevic

view all

Husein Gradaščević, Zmaj od Bosne's Timeline

1802
August 31, 1802
Gradačac, Federacija Bosna i Hercegovina, Bosnia and Herzegovina
1820
1820
Age 17
1833
August 17, 1833
Age 30
İstanbul, Turkey
1833
Age 30