Ingeborg Andersdatter Nyrud

public profile

Is your surname Nyrud?

Research the Nyrud family

Ingeborg Andersdatter Nyrud's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ingeborg Andersdatter Nyrud (Huitfeldt)

Also Known As: "Nyrud", "Winther", "Kristian Kvart"
Birthdate: (57)
Birthplace: Øvre Eiker, Buskerud, Norway
Death: circa 1647 (49-65)
Immediate Family:

Daughter of Anders Clausen Huitfeldt, til Snidstrup and Margrete Pedersdatter Basse, til Snidstrup
Wife of Hans Nyrud and Povel Winther
Partner of Christian IV king of Denmark and Norway
Mother of Alhed Povelsdatter Wiborg and Magdalena Hansdatter Nyrud
Sister of Hartvig Andersen Huitfeldt, til Skjelbred; Jacob Andersen Huitfeldt, til Throndstad and Dorothe Andersdatter Huitfeldt

Managed by: Sissel - Renathe Stabæk-Jahr
Last Updated:

About Ingeborg Andersdatter Nyrud

Maybe partner of King Christan IV who is said that might be the father of her daughter Ahled. Why Alhed is no longer listed here as her daughter, I am not sure. Magdalena is listed as her daughter and Magdalenas daugher is listed as wife to Alheds son? Something is very strange in this listing.. However here is a little piece about Alhed Winther Povelsdatter Nyrud wiborg:

"Den hovmodige Alhed Wiborg Blant dem som forpaktet Fossesholm i krongods perioden er kanskje offiseren Henrik Wiborg og ikke mins konen hans, Alhed, de mest kjente. På folkemunne har det gått historier om den stolte Alhed. Blant annet ble det fortalt at hun hadde en liten skjødehund som en gang gikk til angrep på en spansk adelsmann og beit ham i beinet. Spanjolen ble sint og sparket til hunden slik at den døde. I etterkant skal Alhed ha trumfet igjennom at adelsmannen måtte reise helt fra Spania, falle på kne for henne og be om tilgivelse. Vi vet selvsagt ikke hvor mye som er sant av denne historien, men den er gjerne blitt fortalt for å understreke Alhed var av fornem slekt. På morssiden var hun nemlig etterkommer av Peder Hanssøn og Ingeborg Gyldenløve, og mors søskenbarn var den beryktede Margrethe Huitfeldt, som var husfrue på Sundsby i Båhuslen og hadde dømt flere av undersåttene der til døden. Imidlertid var Alhed født utenfor ekteskap, og det etablerte seg en historie om at faren var ingen ringere enn kong Christian IV. Det har slektgranskere funnet ut at umulig kan være riktig. Vi vet heller ikke om Alhed selv trodde dette, men hun kan jo i hvert fall ha hatt interesse av at andre trodde det! Historien om det kongelige farskapet levde i hvert fall videre som en slektstradisjon.. "

http://www.eiker.org/Arkiv-NE/OE-artikler/be-2013-05-27-Fossesholmkvinnene.html

view all

Ingeborg Andersdatter Nyrud's Timeline

1590
1590
Øvre Eiker, Buskerud, Norway
1613
1613
Age 23
Øvre Eiker, Buskerud, Norway
1647
1647
Age 57
????