Ingebrigt Christian Lund Holm

Is your surname Holm?

Research the Holm family

Ingebrigt Christian Lund Holm's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Ingebrigt Christian Lund Holm (Olsen)

Birthdate: (74)
Birthplace: Skien, Skien, Telemark, Norway
Death: November 19, 1918 (74)
Aker, Oslo, Norway
Immediate Family:

Son of John Olsen and Sara Elisabeth Lund
Husband of Josefine Amalie Olsdatter Holm and Ruth Hollstén
Father of Margit Thaulow; Arne Holm; Bergliot "Bebben" Trolle and Ole Jacob Holm

Occupation: Sanatorielege og hotellmann
Managed by: Duane Harley Roen
Last Updated:

About Ingebrigt Christian Lund Holm

Norsk Biografisk Leksikon: https://nbl.snl.no/Ingebrigt_Holm

Lege og hotellmann.

Ingebrigt Holm var lege av profesjon, men skrev seg inn i historien som oppdageren av vannkilden som senere gav opphav til mineralvannet Farris, og som hotellgründer i Holmenkollåsen ovenfor Kristiania og på Geilo.

Holm mistet begge foreldrene før han var fire år gammel. Han vokste opp hos sin onkel, skipsreder Carl Chr. Holm i Skien og fikk ved kgl. bevilling tillatelse til å ta dennes navn som slektsnavn 1868. Etter examen artium 1864 studerte han medisin ved universitetet i Christiania, ble cand.med. 1872 og slo seg ned som privatpraktiserende lege i Larvik 1873.

Under sine vandringer i byen og omegnen fant Holm flere vannkilder; den viktigste av dem inneholdt radioaktivt, mineralholdig vann og ble funnet 1876. I samarbeid med Larvik kommune, arkitekt Holm Munthe og godseier Michael Treschow, som stilte noen av sine eiendommer til disposisjon, reiste Holm 1880 Laurviks Bad ved det som senere er blitt kjent som “Kong Haakons kilde” eller “Farriskilden”. Badet lå først ved Lilleelvens utløp, men ble 1883 – etter at jernbanen ble anlagt like utenfor anstaltens stuedør – flyttet til Nedre Nanset. Her ble det også innredet et kurhotell med 26 værelser.

Badet i Larvik utviklet seg raskt til å bli et meget søkt rekreasjonssted, og dr. Holm fortsatte som overlege og direktør der til 1893. Men allerede 1878 hadde han flyttet til Kristiania, der han en tid praktiserte som spesialist i lungesykdommer, og han var således bare i Larvik i sommermånedene. I Kristiania tok han initiativet til opprettelsen av Kristiania Bad, en badeanstalt med karbad, badstu, romerbad og medisinske bad, som åpnet i Ringsgangen i Vika 1882; Holm var adm. direktør der 1883–95.

Allerede i slutten av 1870-årene hadde Holm hatt planer om å åpne et sanatorium i nærheten av Kristiania, et sted der folk fra byens ulike samfunnslag kunne komme opp i høyden og nyte frisk luft og utendørsliv. De første planene måtte skrinlegges, men 1888 opprettet Holm sammen med bl.a. veidirektør Hans H. Krag og borgermester Evald Rygh Selskabet for Anlæggene paa Holmen- og Voxenkollen. Selskapets formål var å utnytte de store uutbygde arealene i åssiden nordvest for byen, dels til hoteller og kuranstalter, dels til boliger – og det så snart områdene ble lett tilgjengelige gjennom byggingen av en forstadsbane, Holmenkolbanen.

Det begynte 1889 med “Peisestuen” ved Besserudtjernet og Holmenkollen Turisthotel, en stor laftet bygning i dragestil, tegnet av arkitekt Holm Munthe. Hotellet ble ødelagt av brann 1895 og gjenoppført året etter, denne gang etter tegninger av Ole Sverre og med innvendige utsmykninger av Theodor Kittelsen og Gerhard Munthe. Men også denne hotellbygningen ble ødelagt av brann (1914). I mellomtiden hadde dr. Holm reist en kurbadbygning, “Midtstuen”, like bak hotellet og senere (1894) Holmenkollen Sanatorium ovenfor denne; “Sportsstuen” (nå Holmenkollen Restaurant) ble reist omtrent samtidig. Etter den siste brannen overtok sanatoriet turisthotellets funksjoner, og bygningen utgjør i dag kjernen i Holmenkollen Park Hotel Rica.

1897 trakk Holm seg ut av ledelsen for Holmenkollen Sanatorium for å begynne planleggingen av et enda større prosjekt, Voksenkollen Sanatorium oppe på Voksenåsen. Anlegget åpnet 1900, og det sies at Edvard Grieg gav det navnet “Soria Moria”. 1919 ble også dette praktbygget flammenes rov. (Et nytt Soria Moria, kurssenter for Den norske Lægeforening, ble bygd på det gamle sanatoriets grunnmur og åpnet 1983.)

Da utbyggingen av Bergensbanen over Hardangervidda kom i gang i slutten av 1890-årene, var dr. Holm en av dem som så hvilke muligheter Ustedalen og Geilo hadde for rekreasjon og turisttrafikk. Så å si samtidig med at jernbaneanlegget var ferdig 1909, åpnet han rett nord for stasjonen på Geilo Dr. Holms Høifjeldshotel, som fremdeles bærer hans navn.

Nok en gang vendte dr. Holm tankene mot åsene nord for Kristiania, og hans siste prosjekt, Holmsborg på Vettakollen, stod ferdig 1916. To år senere døde han der. Etter hans død ble Holmsborg en tid drevet under navnet Vettakollen Turisthotell, men ble senere nedlagt.

Dr. Holm skrev en lang rekke skrifter og artikler, mest om badebehandling. Han medvirket ved dannelsen av Den norske Lægeforening, tok initiativet til Den norske Kurstedsforening og var et aktivt medlem av Det norske medicinske Selskab. Han var dessuten æresmedlem av den svenske legeforening.

Holm var ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og den svenske Vasaorden og ridder av den franske Æreslegionen. Han var også en av de få som opplevde å få oppført en minnestein i levende live. Den ble reist på Larvik Bads eiendom 1916 og senere flyttet til Kildeparken ved Farrisbygningen nede ved Lilleelvens utløp.

view all

Ingebrigt Christian Lund Holm's Timeline

1844
October 20, 1844
Skien, Skien, Telemark, Norway
1874
June 3, 1874
Age 29
Norge (Norway)
1877
June 24, 1877
Age 32
Larvik
1880
1880
Age 35
Bergen, Bergen, Hordaland, Norway
1883
March 21, 1883
Age 38
Christiania (Oslo), Norge
1918
November 19, 1918
Age 74
Aker, Oslo, Norway