Inger/Ingerd Mouridsdatter Kalf

Is your surname Thomsen?

Research the Thomsen family

Inger/Ingerd Mouridsdatter Kalf's Geni Profile

Records for Inger/Ingerd Thomsen

1,506,054 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Inger/Ingerd Mouridsdatter Thomsen (Kalf)

Also Known As: "Ingerd"
Birthdate: (69)
Birthplace: Gimsinggård, Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing amt, Danmark
Death: circa 1509 (61-77)
Gimsinggaard, Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing A.
Immediate Family:

Daughter of Mourids Nielsen Kalf and NN
Wife of Peder Thomsen til Gimsinggaard
Mother of Thomas Kalf; Mourids Pedersen Kalf and Jens Pedersen Kalf

Managed by: Private User
Last Updated:

About Inger/Ingerd Mouridsdatter Kalf

Endelig pantsatte Inger Mouridsdatter (Kalf) den 6. februar 1509 en gaard i Gimsing sogn til Niels Clementsen.

I anden kilde nævnes, at Inger er født ca. 1440 i Høberg sogn i Lysgaard herred, Viborg Amt.

Vis detaljer Kilde: Slægtsbog for efterkommere efter Henrik Hansen Sørensen født 1827, husmand og træskomand i Bakbjerg, Them sogn. Publikation: Dansk Slægtsforskning, Fredericia, 1961 Dokument reference: no 3764

Niels Thorsen Kalf er født omkring 1380. Han var gift med Maje Jensdatter der efter hans død giftede sig med adelsmanden Anders Orm.

Niels Thorsen Kalf nævnes som væbner og regnedes således som hørende til lavadelen, der på den tid var langt talrigere end senere hen. Han nævnes i gamle dokumenter fra 1408 til 1422, da han d. 19, marts vidnede sammen med flere adelsmænd og præster på Ginding Herredsting' at biskoppen Christiern Hemmingsen i Ribe skødede fru Karine af Langtind noget gods i Hjerm og Ginding Herreder.
Som ovenfor nævnt giftede Maje Jensdatter sig efter Niels Thorsen Kalfs død med adelsmanden Anders Orm. Efter Anders Orms død skødede hun d. 13. juli 1440 til kannik Anders Brok noget gods på Ringkøbing Mark, 3 gårde i Rindum og en gård i He Sogn, og som betaling herfor fik hun l00 mark og årlig sjælemesse i Ribe Domkirke for sig, Anders Orm og deres forældre, samt 100 sjælemesser for sig selv efter hendes død. 

Niels Thorsen Kalf hører til den gamle adelige slægt Kalf, hvis medlemmer fortrinsvis boede i Vest- og Midtjylland.

Den først kendte mand af denne slægt, hvoraf kun få nåede op i stormandsadelen, er hr. Jens Kalf, der nævnes som marsk allerede 1255. Han nævnes endvidere 1274, da han havde fået tilskødet herregården Vinderup i Ginding Herred. Den først gang Jens Kalf nævnes, er i et dokument af 14, marts 1255, hvori det meddeles, at kong Christoffer I havde givet Ribe Kirke hele Harboøre Sogn for de jorder i Lustrup, som kongens møller i Ribe sætter under vand. I dokumentet nævnes han som "Jens, kaldet Kalf, vor Marsk".
I Danmarks adelsårbog for 1899 omtales enkelte medlemmer af slægten Kalf nærmere, og der gives følgende oplysninger om slægten og dens våben: "Denne gamle Slægt førte samme Skjoldmærke som de holstenske Slægter Wiltberg, van Owe og Risdorf, nemlig en kronet Jomfru i en Fjederham, der for Kalf'ernes ved-kommende angives at staa i et Guld-Felt med Hjelmtegn: 2 Arme holdende 1 Guld-Spejl, medens de holstenske Slægter skal have ført Feltet blaat og Skjoldemærket gentaget paa Hjelment. Niels Thorsen Kalfs søn, Mourids Nielsen Kalf, førte i sit sigil et firføddet dyr, hvad der leder til en formodning om, at det er Kalf'ernes våben, der går igen i fru Mette Gøyes og fru Pernille Qvitzaws aner, nemlig en hvid Kalv med et sø-blad i munden i blåt felt og samme mærke på hjelmen. Nielsen Thorsen Kalf var muligvis oldebarn af Marsken Jens Kalf, der døde 1304, og som var gift med Cecilie Nielsdatter (Galen). 

Egen note: Niels Thorsen Kalf syntes ikke at have brugt samme våben som den gamle adelige slægt Kalf !

Han brugte en kalv i sit segl og de brugt en kronet Jomfru i en Fjederham. Dette kunne tyde på at der ikke er tale om slægtskab. 

I bogen "Thi de var af stor slægt" nævnes som børn af Cecilie Nielsdatter og Jens Kalv: Jens Kalv (kannik i Lund, d. 1309) og Jakob Kalv (og hans søn Erland Kalv og sønnesøn Jakob Kalv).

Danmarks adelsårbog 1899, side 227:

1408 og 1422 nævnes paa Harsysselthing Niels Kalf i Gjemsing (Hjerm H.), der kan være identisk med .... Nis Thorsen i Gjemsing, der levede 1418 og med sin hustru Maje Jensdatter, siden gift med Anders Orm, havde en søn Maurids Nielsen.... 
view all

Inger/Ingerd Mouridsdatter Kalf's Timeline

1440
1440
Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing amt, Danmark
1466
1466
Age 26
Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing A.
1478
1478
Age 38
Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing A.
1480
1480
Age 40
Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing amt, Danmark. Adelsmand i Moustgaard
1509
1509
Age 69
Gimsing S., Hjerm H., Ringkøbing A.
????