Ingerid Engelsdatter

Is your surname Engelsdatter?

Research the Engelsdatter family

Ingerid Engelsdatter's Geni Profile

Records for Ingerid Engelsdatter

7,717 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ingerid Engelsdatter

Birthdate: (29)
Birthplace: Sauer i Efterløt, Sandsvær, Norge
Death: 1624 (29)
Eiker, Norge (brent på bål)
Immediate Family:

Daughter of Engel nn
Mother of Helle Ingeridsdatter

Managed by: Martin Severin Eriksen
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Ingerid Engelsdatter

Ingrid Engelsdatter (født i 1595, død 1624) var en norsk tjenestejente som ble skjendet, deretter beskyldt og dømt for trolldomsutøvelse og henrettet ved brenning.


Hun ble født på en fattigslig ødegård i grenda Sauer i Efterløt sogn i Sandsvær. Som femtenåring kom hun i tjeneste på storgården Steg i Efterløt. Stegbonden var mektig, både som bonde og vertshusholder langs en ferdselåre i Lågendalen. Det var på Steg hun ble skjendet av bonden selv, og det var på Steg hun fikk heksebeskyldningene på seg. At den unge jenta var vakker og hadde kunnskap om urter til bot og for både mennesker og budskap, gjorde at hun ble offer for sjalusi og misunnelse. Heksedommen fikk hun på Sandsvær, og hun flyktet med den vesle dattera si, Helle, til Eiker i 1615. Hun ble brent som heks på bålet i 1624.

Ingrid Engelsdatter En trolldomsprosess på Eiker i 1624 Vi vet ikke om hva Ingrid Engelsdattter hadde gjort for å bli dømt til bålet som heks. Men vi vet hva hun het ,hvordan og hvor hun døde, og omtrent når straffen ble fullbyrdet. Det er bondelensmannens beskrivelser noen måneder i etterkant som vitner om denne hendelsen : for hennes slemme bedrft og troldomskunster hun hadde begått, ble hun refset til bålet.” Bøddel ble tilsendt fra Oslo, og dette skulle han ha fem riksdaler for, en meget stor pengesum. For fem riksdaler kunne du få tre kuer, 20 lam eller 1200 liter øl. Ingrid Engelsdatter ble brent på bålet sannsynligvis i mai måned 1624. Folk var tilstede for å få med seg henrettelsen. Hun møtte sin skjebne med å være fastspent på en stige som ble vippet over et stort bål. Kanskje fikk hun drikke seg sanseløs full og innsydd kruttposer på brystet, slik at lidelsen skulle bli kortvarig. Hva hun ble dømt for er klart, det er trolldom og maleficum.. Ingrid Engelsdatter kan ha forvoldt ulykke eller skade av noen slag. Hun var et fattig menneske og omstreifer, en stygg, fillete , luktende kjerring, lutfattig og tiggende fra gård til gård. For å overleve måtte hun søke bosted i et fjøs eller en stall, kanskje var hun nødt til å stjele noen småting innimellom. Var hun grov i kjeften og forbannet folk som ikke var venlige mot henne, kunne dette setes i forbindelse med trolldom.

  • henrettelsen foregikk ved Hokksund,med Kongelig besøk.
  • hun hadde sittet 11 uker i varetekt når dette hendte.

Animated film :

"Ingerid Engelsdatter"

view all

Ingerid Engelsdatter's Timeline

1595
1595
Sandsvær, Norge
1614
1614
Age 19
Norge
1624
1624
Age 29
Norge