Ingrid Ingesdotter Arm

Is your surname Arm?

Research the Arm family

Ingrid Ingesdotter Arm's Geni Profile

Records for Ingrid Arm

220,377 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ingrid Ingesdotter Arm

Also Known As: "(Djäkn)"
Birthdate:
Death: after April 28, 1447
Immediate Family:

Daughter of Inge Ingesson Ingesson, Arm till Gammelby and N.N
Wife of Björn Pedersson Djäkn
Mother of Erengisle Björnsson Djäkn and Ingeborg Björnsdotter Djäkn
Sister of Kristina Ingesdotter

Occupation: land owner
Managed by: Private User
Last Updated:

About Ingrid Ingesdotter Arm

Den första kända ägaren av Tjusterby gård i Pernå var frälsemannen Inge Ingesson (Arm). Tyvärr vet man inte mer om denna Inge än att han innehade åtminstone Tjusterby, Isnäs och Gammelby gårdar, och titulerade sig till Gammelby, samt att han hade två söner och tre döttrar.

Från namnskiktet kan man möjligtvis tolka, att Gammelby var den äldsta, av dessa medeltida gårdar vet man inget om Gammelby och Isnäs, förutom ägarlängderna, men som vi skall se, vet man däremot en hel del angående Tjusterby.

Att Inge Ingesson måste ha varit en betydelseful person är klart, redan hans ägovidd var markant, men ännu tydligare blir det när man granskar de kommande öden för hans döttrar Ingrid och Kristina. Arvsfördelningen efter Inge är en aning oklar, men antagligen gick det till så att Ingrids make Björn Pedersson (Djäkn) som representerade både sin hustru Ingrid och hennes syster Kristina fick sönerna Inge och Arvid samt dottern Märta att bli arvslösa (åtminstone utan del av jord massan). Först skall vi betrakta dottern Ingrid, men vi har anledning att återkomma till den andra dottern Kristina litet senare. ....

Björn Perdersson (Djäkn) och Ingrid Ingesdotter (Arm) hade två barn som blev fullvuxna, Erengisle och Ingeborg. Arvsförrättning efter Björn företogs 28.4.1447 på Nynäs, söder om Stockholm. Orsaken till arvförrättning i Nynäs förklaras av det faktum, att Björn även hade ägor i Nynäs socken samt Vadsbro socken. ....

Cecilia Jakobsdotter var dotter till Kristina Ingesdotter vars far, Inge till Gammelby redan omnämnts i början av denna artikel, Cecilias far var Jakob Olofsson (Horn av Kanckas), och härmed har vi kopplat ihop Tönne Olofsson och Brita Henriksdotter som varandras 5-männingar.

Ref: http://lnsf.fi/index.php/lokalhistoria/lokalhistoria-artiklar/tjusterby-saeteri-1400-1600.html


SDHK-nr: 20743

Utfärdat: 14260824

Innehåll: Ingrid ”Ingadotter”, Björn Djäkens hustru, säljer till Nils Magnusson i Kävra Brunna i Vårfru socken.

view all

Ingrid Ingesdotter Arm's Timeline

1426
August 24, 1426
1439
1439
Age 12
Viipuri, Finland
1447
April 28, 1447
Age 20
????
????