Is your surname Reding?

Research the Reding family

Isak Reding's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Isak Reding

Birthdate: (75)
Birthplace: Jönköping, (F), Sverige
Death: March 17, 1871 (75)
Sanna gård, Jönköping, (F), Sverige
Place of Burial: Jönköping, (F), Sverige
Immediate Family:

Son of Niclas Reding and Rebecka Sofia Wanselow
Brother of Nils Axel Reding
Half brother of spegelmakare och glasmästare Clas Eric Reding

Occupation: Apotekare
Managed by: Per Anders (PA) Johannssen
Last Updated:

About Isak Reding

Apotekare.

Genomgick gymnsiestudier i Växjö och var sedan student i Lund. Antogs 1816 som elev på apoteket Lejonet i Stockholm. Avlade farm. stud.-examen 1818 och apotekarexamen 1821. Konditionerade därefter på apoteket Svanen i Stockholm och på Kronan i Göteborg innan han 1838 köpte apoteket i Ulricehamn. Drev detsamma till 1859. Flyttade först till Gränna, men så åter till födelsestaden där han också ägde Sanna gård, där han avled.

Var ogift.

Apotekare Reding hade genom sin verksamhet byggt upp en ansenlig förmögenhet, som han i testamentet förordnat så att Apotekare-Societeten skulle ha ett belopp för tre apotekare eller apotekar-änkor i behov av stöd. Lika mycket, 5 000 riksdaler testamenterade han till inköp av en fastighet för Jönköpings barnhem. Han donerade till den Redinska graven. Det störta beloppet var dock de avsättningar han gjorde åt sina fordna elever på apoteket i Ulricehamn, KJA Kullgren fick 6 000 rdr, AG Wennermark fick 4 000 rdr, Gustaf Lundgren och Josef N. Pettersson fick 2 000 rdr vardera. Han testamenterade därutöver 29 000 rdr till enskilda personer, som en livränta åt en änkefru, en myntsamling till elementaarläroverket i Jönköping, konst till rektorn personligen vid nämnda läroverk och så vidare olika belopp till enskilda mer avlägsna släktingar.

Hans tidigare elever beskrev i en levnadsteckning för sin mentor, att han blivit förmögen genom arv från andra släktingar, men han förlorade "dock på sistone på lån till tre enskilda personer omkring 40 000 kronor, och tärde denna ekonomiska förlust i hög grad på hans liftstråd."

Småländska Nationen i Lund nr 1674. Isac Eeding (Vs). f- 1796 ^Vi i Jönk., broder tiU n. im.

Apothekare i Ulricehamn; d 1871 ^'/g på egendomen Sanna vid Jönköping. Samlade en ej obetydlig förmö- genhet, hvaraf han testamenterade 5000 Rdr till inköp af en fastighet åt Jönköpings barnhem, 5000 Rdr till Apo- thekare-societeten (till pensioner) m. m.

view all

Isak Reding's Timeline

1796
January 25, 1796
Jönköping, (F), Sverige
1871
March 17, 1871
Age 75
Jönköping, (F), Sverige
????
Jönköping, (F), Sverige