Isidora "Isa" Cauvern

Is your surname Cauvern?

Research the Cauvern family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Isidora "Isa" Cauvern (Monas)

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
Death: June 27, 1946 (32)
Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands (suicide)
Immediate Family:

Daughter of Isaac Monas and Gina Hill Sietske Helmans
Ex-wife of Abraham Cauvern
Mother of Private
Sister of Sietske Kurpershoek; Max Monas and Private
Half sister of Lukas Monas

Occupation: Stenotypiste
Managed by: Jeffrey Richard Nyveen
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Isidora "Isa" Cauvern

Isa was in love with Otto Frank, the father of Anne Frank and that she jumped out of her room on the day Otto told her that he would not answer her love for him.

http://verraadannefrank.nl/isa_monas.html

Isidora 'Isa' Monas

  • Op 19 jan 1914 werd Isa geboren te Amsterdam, op 27 juni 1946 overleed zij te Amsterdam
  • Op 17 september 1939 trouwden Abraham en Isidora te Amsterdam, een betrouwbare bron meldt mij een andere datum
  • De scheiding tussen hen werd op 6 april 1943 te Amsterdam uitgesproken, Isa ging in Amsterdam wonen met dochter Ruth
  • Dochter Ruth Cauvern werd op 27 september 1941 geboren
  • Zij trouwde, maar woont in het buitenland en heeft twee kinderen

Met betrekking tot de familie Frank zijn er namen die pas recentelijk opdoken en ook daadwerkelijk een rol zijn gaan spelen in de geschiedenis rondom de Franks en de andere onderduikers.

In het geval van baby Kohnke (link) ligt het helder, er zijn voldoende feiten om het verhaal te reconstrueren, de foto waarop Anne Frank te zien zou zijn met baby Kohnke toont niet Anne. Voor de rest is het een aardig verhaal maar rondom het verraad van Anne Frank speelt de familie Kohnke geen rol. Waarom de verzorgers de baby, nadat de ouders in Auschwitz om het leven waren gekomen, naar een Amsterdams weeshuis brachten ligt gelegen in het feit dat het kind niet kon wennen en voor de familie Kohnke steeds onhandelbaarder werd.

Ik kwam echter ook de naam tegen van een vrouw die gedurende een aantal jaren aanwezig is geweest in het leven van de Franks, ik zit met vragen rondom haar persoon. Het gaat om Isa Monas. Uiteraard zou ik graag meerdere feiten willen kennen over haar dus als u mij kunt helpen, heel graag.

Het is 1935, de dan 20-jarige Isa Monas woont samen met de zes jaar oudere Ab Cauvern, een vriend van Otto Frank. Frank zoekt een secretaresse en neemt daarvoor Isa aan, zij zal dat vijf jaar doen. Een foto uit 1940 is dus het enige dat in Nederland herinnert aan Isa, verder is er weinig van haar bekent, haar leven eindigde door zelfmoord te plegen.

Anne kende de familie Cauvern goed, dat kun je afleiden uit een geboortekaartje van Ruth, de dochter van Ab en Isa, die Anne bewaarde in haar dagboek. Ruth werd geboren op 27 september 1941, ruim een jaar nadat Isa ontslag had genomen bij Otto Frank.

Ab Cauvern heette Abraham maar noemde zich tijdens de oorlogsjaren Albert, reden is dat hij zo minder opviel bij de Duitse bezetter. Ab werkte voor de omroep, na de oorlog voor de VARA als dramaturg, chef hoorspelen. Zijn aanwezigheid in het leven van Otto Frank is zeer belangrijk ten aanzien van het dagboek van Anne Frank, ook daar kom ik nog op terug.

Ab woonde en werkte tijdens de eerste oorlogsjaren in Amsterdam maar hij werd al snel geconfronteerd met de anti-Joodse maatregelen van de nazi's waardoor hij zich gedwongen voelde uit de hoofdstad te vertrekken. Via een vriend kwam hij in Hilversum terecht waar hij de loonadministratie deed van een radio-omroep, met een grote mate van zekerheid denk ik dat ook dat de VARA was.

Ab had twee broers, Leonard stierf reeds in 1936 door een ongeval maar toen zijn ouders (Emanuel en Roosje) werden opgepakt en op 28 mei in Sobibor om het leven werden gebracht door de Duitsers dook Abraham onder in Laren, zo overleefde hij de oorlog. In de lente van 1944 stierf zijn tweede broer Joseph in een Pools kamp, niet zeker is welk. Ab en Isa zijn in april 1943 gescheiden, Ab dook onder in het Gooi, Isa ging naar Amsterdam met hun dochter.

view all

Isidora "Isa" Cauvern's Timeline

1914
January 19, 1914
Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1946
June 27, 1946
Age 32
Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands