Ivar "Smørhatt" Toraldesson, Kane

Is your surname Toraldesson?

Research the Toraldesson family

Ivar "Smørhatt" Toraldesson, Kane's Geni Profile

Records for Ivar Toraldesson

5,092 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Ivar "Smørhatt" Toraldesson, Kane

Also Known As: "Taraldsen"
Birthdate: (34)
Birthplace: Aspa, Straumsnes, Tingvoll, Nordmøre, Norway
Death: circa 1424 (26-42)
Immediate Family:

Son of Toralde 'Smørhatt' Sigurdsson Aspa Kane, på Aspa and Ragnhild Trondsdotter Hvam
Husband of Sigrid Alfsdatter Aspa and Kirsten Aspa Kane
Father of Margrethe Ivarsdatter Kruckow
Brother of Trond Toraldesson Aspa, Hvit
Half brother of Kristina Toraldesdotter Aspa, 'Smørhetta' av Tolstad

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ivar "Smørhatt" Toraldesson, Kane

Ivar var sønn av Toralde Sigurdsson. Det er en viss tvil om han var sønn av Toraldes første kone (eller frille) Ragnhild, eller Adelus Erlingsdotter, som Toralde giftet seg med og som er mor til Kristina "Smørhetta".

Kristina arvet nemlig mye mer enn sine brødre Ivar og Trond, og dette kan være fordi de var halvbrødre født utenfor ekteskap, men usikkert. se artikkel i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift av Magnus Marsdal. (kopi av deler av den i Ragnhilds profil)

1409, På Båhus.

Salten 1424


Alias/ AKA: Ivar Aspa.

Barn: Margrethe Iversdatter Aspa.


I og med at det er tvil om Ivar var sønn av Toraldes første kone Ragnhild eller Adelus, så mener jeg at begge bør stå som potensielle mødre. Utover dette, så er det etter min mening mest sansynlig at han var sønn av Toraldes ekteskap med Adelus Erlingsdotter. Ser man på aldersforskjellen søskene imellom, så ser man at Trond er omlag ti år eldre enn sine søsken, mens Ivar og Kristina bare skiller på noen år. Dette taler muligens for at Ivar er førstefødt av andre ekteskap og Kristina er hans lillesøster. På årene som har gått mellom Trond og søskenene hans, så har nokk Toralde blitt enkemann og giftet seg på ny med Adelus, hvormed han fikk to barn.

Når det gjelder testamentet som bevis for at Trond og Ivar er Adelus sine halvsøsken, så er en mulig annen forklaring at Kristinas ekstra store andel er en del av hennes medgift. Dette var heller ikke uvanlig på denne tiden.

En annen ting som er vel verdt å merke seg er at Toralde, Ivar og Kristina ble kallt for smørhatt eller smørhetta (etter deres karakteristiske hårfarve), mens Trond ikke hadde slikt kallenavn. Dette skyldtes nok at han hadde en mørk hårfarve, noe som igjen kan skyldes at han muligens slektet på en mørkhåret mor hva gjaldt hårfarve, mens Ivar og Kristina begge hadde farens karakteristisk smørgule hårfarve. Det er i så fall meget mulig at Ragnhild Hvam hadde en mørk hårfarve, mens Adelus Tolstad hadde en lys/ blond hårfarve (det er minst to genpar som styrer hårfargen: ett genpar som gir brunt/ svart og er dominant og et par som er vikende og gir blondt hår).

Bård S

view all

Ivar "Smørhatt" Toraldesson, Kane's Timeline

1390
1390
Aspa, Straumsnes, Tingvoll, Nordmøre, Norway
1424
1424
Age 34
1448
1448
Age 34
Fet, Hafslo, Sogn og Fjordane