Ivar Arnesson Slede, til Sandvik

Is your surname Slede?

Research the Slede family

Ivar Arnesson Slede, til Sandvik's Geni Profile

Records for Ivar Slede

249,953 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Related Projects

Ivar Arnesson Slede, til Sandvik

Norwegian: Ivar Arneson Slee-Dall, til Sandvik
Also Known As: "Ivar Dall"
Birthdate: (81)
Birthplace: Kvinnherad, Hordaland, Norge
Death: 1512 (77-85)
Kvinnherad, Hordaland, Norge
Place of Burial: Kvinnherad, Hordaland, Norge
Immediate Family:

Son of Arne Ivarson Oma and unknown Slee-Oma
Husband of Herborg Torbjørnsdatter Sandvin
Father of Gaute Ivarsson Dall, til Valen; Anna Ivarsdatter Valen and Lauritz Ivarsson Valen, til Sandvik

Occupation: Adelsmann, Adelig godseier "ærlig og velbyrdig"
Managed by: Private User
Last Updated:

About Ivar Arnesson Slede, til Sandvik

Ivar, ukjent bakgrunn, sannsynlig sønn av Arne og ikke Gaute - les artikkel av Lars Løberg.

Løberg

Please read article: http://www.rogalandslag.org/Files/Kings&Queens910227.pdf

The last male member of the Smjor (or Smør) family most likely died in 1484, and the handling of the estate of Magdalena Olufsdtr from 1547 to 1557 proves that the only living descendants of Jon Halvardson Smjor at that time was a cognatic line represented by Trond Benchestoch and an illegitimate line by Christin, the wife of Erich Ormsøn. Gaute Ivarsson and his many children are never mentioned in this connection. In fact, the only thing we know about the ancestors of Gaute Ivarsson is that his mothers name was Herborg Torbjørnsdtr. His father is unknown, and, whoever he was, he could not possibly have been a grandchild of Jon Halvardson Smjor.

Diverse notater med ukjent opphav

Vær forsiktig med å vektlegge disse uten å sjekke primærkilde:

Vigerust

Iflg Tore H. Vigerust skal det eneste som er kjent om ham, være at han het Ivar og at kona hans, Herborg, var enke omkring 1504. Det er ikke kjent at han kalte seg Dal(l) og heller ikke hvor han bodde, iflg Vigerust. Andre slektsgranskere mener at han ble skrevet til Malkenes i Tysnes og Sandvik i Kvinnherad. Han eide også jordegods i Sogn. (Kilde?)

Notater: Han og hans brødre eide 2 gårder i Sogn som sønnen Gaute solgte i 1512.

Konen Herborg arvet i 1524 etter sin søster som hadde vært gift med Endrid Svensen Rostung, rådmann i Bergen, deres datter hustru Sunniva (se under Gaute Ivarsen).

Slektsforskere kaller denne slekten for Dahl (Dall), men det er bare en gren av slekten som benytter dette navnet. Det er mer korrekt å kalle slekten for Slee (Slede). Det levde en Thorbjørn Slede i 1225, og han oppgis å ha vært høvedsmann i Norge. I 1239 nevnes Thorgils Slede. I 1293 nevnes en Ivar Oma eller Ivar Slede, som sannsynligvis er en slektning. I 1320 og 1322 nevnes også en Ivar Oma, det siste året utsteder han en sammen med lagmannen i Bergen en dom. Kanskje dette er sønn av ovennevnte Ivar Oma. I 1351 kalles han ridder av paven, og han og konen får tillatelse til å selv å velge skiftefar. Det er sannsynligvis denne som denne det går et sagn om, at han ga en gård til prestegård for Strandebarm som etter ham ble kalt Ivarshus. Det skulle være som bot for at han slo en mann ihjel. På Indre Oma brente i 1848 en gammel røkstue, og gamle folk har fortalt at stuen hadde muldbenker langs veggene, åre midt på gulvet og steingulv. På biten sto skrevet at huset var bygget av Ivar Ivarsen Slæde. Ivar til Sandvik tilhører sannsynligvis denne slekt, men linjen kan ikke bevises. En etterkommer av Ivar Sandvik kaller han "en Sledje". Navnet Gaute som forekommer i slekten kunne tyde på slektskap med de eldre Galter på Torsnes. Slekten var lavadelig. Ivar Sandvik er den første fra hvem slekten kan føres fram til i dag.

Kilde:Heimbygdi vår Sogndal årbok VII s.212 og Ættesoga etter Ivar Dal(Dal-Ætti) side 6. (Sekundærkilde)

Notater : Åslandsætten side 47. Vossaætter bind I, 155.

Han var skrevet til Sandviken i Kvinnherad og nevnes i 1460 som eier av jordegods i Sogn, var sønn av Gaute Jonson til Semb, av Smør-ætten. Han var død i 1512. Andre fører ætten tilbake til Hallkjell Huk, av Blindheim-ætten på Sunnmøre, hvis sønn Jon Hallkjellson var gift med en datter av Harald Gille. Ivar Dall var gift med Herborg Torbjørnsdtr., som var av adelsætt, men hvis ætteforhold ellers er mindre kjent. Hun hadde en søster, som var gift med rådmann i Bergen Endre Svenson Rustung, og deres datter Synnøva Endresdtr. var gift med riksråden Hans Kruckow. Barn:

a. Anna

b. Laurits

c. Gaute Ivarson Dall til Valen (se denne)

Slektshistoriske oplysninger om Fosse - Ætten med et tillegg om ættene Galtung, Smør, Dal, Orm og Trane utarbeidet av Ola Aurenes, Stavanger 1932. Side 22 nr. 1.

Ivar Dal til Valen i Sunnhordaland nevnes 1460 som eier av jordegods i Sogn. Han var død før 1512, mens hans hustru Herborg Torbjørnsdtr. levet ennu i 1524. (By Irene Røyneberg)

Det har vært påstått at Ivar til Sandvik kanskje skulle være en sønn av Gaute Jonsson Smør til Seim. En av grunnene til hypotesen er at den eldste sønnen til Ivar til Sandvik er Gaute Ivarson.

Smør-ætta tilhørte høyadelen med riddere og baroner, og hadde et kjent våpen med et løvehode som pekte på et slektskapsbånd med det gamle kongehuse, så det er lite trolig at en Smør brått skulle skifte til et våpen som ble brukt av en annen ætt.

Det kan være en logisk grunn til Gautenavnet i Dall-Slee ætta: Ivar til Sandvik er inngift i Smør-ætta, og da Gaute er den siste av sin agnatiske linje av Smør-ætta, så kaller Ivar opp den eldste sønnen sin Gaute. Da vil navnet hålde fram og dersom Ivar har arverett til Smør-gods, vil Gaute Ivarson føre både gods og navn videre.

Men også det motsatte kan skje, selv om det i dette tilfellet kanskje er mindre sannsynlig. Det er at arvingen til Dall-Slee våpenet dør ut, og for å føre våpenet videre, overtar en av sønnene til Gaute Jonsson våpenet til moren, som er den siste av sin ætt, og fører det videre. ”

Kilde: Sunnhordlandsslekter 1 og 2, Den Kløyvde Lilja av Kolbjørn E. Ekkje.


Skrevet til Malkenes i Tysnes og Sandvik i Kvinnherad, hadde også jordegods i Sogn.

[Dal] Norsk adelsslekt som opptrer ved begynnelsen av det 16. århundre, og ennå lever på mannssiden i bondestand på Stord. Slekten hadde allerede lenge før 1660 tapt sin adel p.g.a. ufritt giftermål.

Dall/Dal ætten tilhørte den gamle norske adel, men midlene var ikke store nok verken i jordegods eller penger, og dermed greide den ikke å innfri de forpliktelser som adelskap innebar.

Enkelte mener Ivar Arnesson var sønn til Gaute Jonson. Hadde Gaute Ivarson på Valen vært hans ætling, ville han utvilsomt ha blandet seg i arvestriden om Smør-godset, og ikke latt Benkestok- og Orm-slektene få det. Ivar må istedet ha vært sønn av Arne N.N. Valen, f.1430.

Noen mener at Dal-ætten kan være i slekt med den mektige Ænes-ætten, fordi navn som Gaute og Jon går igjen i begge slektene.

Andre granskere fører ætten tilbake til Hallkjell Huk av Blindheimsætta på Sunnmøre. Både han og sønnene var mye omtalte i kongesagaen på kong Sverres tid.

Ivar Dal hadde to brødre, men en kjenner ikke navnene deres.

Enkelte mener han var sønn til Gaute Jonson, hadde Gaute Ivarson på Valen vært hans ætling, ville han utvilsomt ha blandet seg i arvestriden om Smør-godset, og ikke latt Benkestok- og Orm-slektene få overta dette godset. Det finnes en dom der det står at Ivars far het Arne. Denne Arne etter uten tvil fra Oma. Det er en del ukjente ledd og så har vi Ivar Ivarsson Oma som skal ha levd i 1347, men er ellers ukjent. Hans far Hr Ivar Andresson Slede på Oma g.m. Ingerid Torbjørnsdtr. Hr Ivar's far var Andres på Oma, n. 1303-1306.

Ivar til Sandvik er den første kjente personen i slekten som av mange er kalt Dahl eller Dall. Dette er imidlertid bare en gren av slekten. En annen gren kaller seg Slee, noe som antagelig er korrekt. Slekten var lavadelig, men har nok røtter tilbake til den norske uradel. Ivar døde før 1504. Han og hans brødre eide 2 gårder i Sogn, som sønnen Gaute solgte i 1512. Ivar og hans hustru, Herborg Torbjørnsdtr. hadde foruten sønnene Lauritz og Gaute også datteren Anna. Man kan også stille spørsmål ved om Ivar til Sandvik's far virkelig het Arne. Dette navnet finner man ikke igjen i senere slektsledd, og på den tid var det viktig å oppkalle barn etter forfedre ved bruk av spesielle regler. Det er også fremsatt teorier om at Ivar Gautesson's far var Gaute Jonsson til Semb, en bror av Svale Jonsson Smør. Her kommer navnet Jon inn, som en finner igjen senere i slekten. Denne slektsrekken leder opp mot kong Harald Gille.

Ivar til Sandvik er den første kjente personen i slekten som av mange er kalt Dahl eller Dall. Dette er imidlertid bare en gren av slekten. En annen gren kaller seg Slee, noe som antagelig er korrekt. Slekten var lavadelig, men har nok røtter tilbake til den norske uradel. Ivar døde før 1504. Han og hans brødre eide 2 gårder i Sogn, som sønnen Gaute solgte i 1512. Ivar og hans hustru, Herborg Torbjørnsdtr. hadde foruten sønnene Lauritz og Gaute også datteren Anna.

Man kan også stille spørsmål ved om Ivar til Sandvik's far virkelig het Arne. Dette navnet finner man ikke igjen i senere slektsledd, og på den tid var det viktig å oppkalle barn etter forfedre ved bruk av spesielle regler. Det er også fremsatt teorier om at Ivar Gautesson's far var Gaute Jonsson til Semb, en bror av Svale Jonsson Smør. Her kommer navnet Jon inn, som en finner igjen senere i slekten. Denne slektsrekken leder opp mot kong Harald Gille.


  Født: antatt ca 1450
  Ekteskap: hustru Herborg Torbjørnsdatter Valen
  Død: før 1504, Sandvik, Kvinnherad, Hordaland
 Et annet navn for Ivar var Ivar Dall?.

Iflg Tore H. Vigerust skal det eneste som er kjent om ham, være at han het Ivar og at kona hans, Herborg, var enke omkring 1504. Det er ikke kjent at han kalte seg Dal(l) og heller ikke hvor han bodde, iflg Vigerust. Andre slektsgranskere mener at han ble skrevet til Malkenes i Tysnes og Sandvik i Kvinnherad. Han eide også jordegods i Sogn. Dall/Dal-ætten tilhørte den gamle norske adel på 1500-tallet, men midlene var ikke store nok verken i jordegods eller penger, og dermed greide den ikke å innfri de forpliktelser som adelskap innebar. Det er også blitt fremholdt at slekten tapte sin adel lenge før 1660 p.g.a. "ufritt giftermål". Slekten lever fortsatt på mannssiden i bondestand på Stord. Hvor slekten kommer fra vet en ikke sikkert. Noen har ment at Ivar Dal var av Smør-ætten, sønn av Gaute Jonson til Semb (Seim), nevnt 1439 og 1442. De har funnet det rimelig at faren het Gaute, siden Ivar Dalls eldste sønn også het det. Andre finner dette usannsynlig, for hvis han hadde vært sønn til Gaute Jonson, ville sønnen Gaute Ivarson på Valen utvilsomt ha blandet seg i arvestriden om Smør-godset, og ikke latt Benkestok- og Orm-slektene få det. Ivar må istedet ha vært sønn av Arne N.N. Valen, f.1430 (kanskje av Slede/Slee-slekten). Noen mener at Dall-ætten kan være i slekt med den mektige Ænes-ætten, fordi navn som Gaute og Jon går igjen i begge slektene. Andre granskere fører ætten tilbake til Hallkjell Huk av Blindheim-ætta på Sunnmøre. Både han og sønnene var mye omtalte i kongesagaen på kong Sverres tid. Ivar Dall hadde to brødre, men en kjenner ikke navnene deres.

Se mer om slekten: http://www.willyslekt.no/slekter/dal.html

Ivar giftet seg med hustru Herborg Torbjørnsdatter Valen, datter av lagmann Torbjørn Herbjørnsen og Ukjent. (hustru Herborg Torbjørnsdatter Valen døde etter 1524 på Valen (Valo), Eid, Kvinnherad (Fjelberg).)

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn: hustru Herborg Torbjørnsdatter Valen

  Gaute Ivarsen Valen+
  ? Nils Ivarsen
  Lars Ivarsen Sandvik+
  Anna Ivarsdatter Valen+
[ (44 KB) (Trykk på bildet for å se det i full størrelse)]

ridder Ivar Sandvik (Gautesen?) (1450-før 1504)      
view all

Ivar Arnesson Slede, til Sandvik's Timeline

1431
1431
Kvinnherad, Hordaland, Norge
1468
1468
Age 37
Fjelberg, Kvinnherad, Hordaland, Norge
1475
1475
Age 44
Sandvik, Kvinnherad, Hordaland, Norway
1478
1478
Age 47
Sandvik, Kvinnherad, Hordaland, Norway
1512
1512
Age 81
Kvinnherad, Hordaland, Norge
1512
Age 81
Kvinnherad, Hordaland, Norge
????
Sandvik i Kvinnherad. i Hordaland