József Rosenfeld

Is your surname Rosenfeld?

Research the Rosenfeld family

József Rosenfeld's Geni Profile

Records for József Rosenfeld

145,778 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

About József Rosenfeld

RM dédapái között még topolyai birtokos is volt.

A dúsan termő adai ágacska többnyire rendezett viszonyok között élt, de egy évtizeden át részük volt a nyomorban is. Az apa „csapongó fantáziájú, nyughatatlan ember" (RM) úton-útfélen kergeti a szerencsét, de nem tud élni vele. Az egyszer elnyert aranynak, bankónak csak a fényképe marad meg. Mezőgazdasági szerszámokat szabadalmaztatott. Egy időben mezőgazdasági szövetkezetet szervez, aminek ő az igazgatója. A faluban Kossuth-zsidónak hívták, mert a Kossuth-pártnak korteskedett, tisztaszobájuk falán kinn is függött Kossuth Lajos képe. 1898-ban beüt a csőd, a házat is el kell adni, nyolc év alatt négy városban próbálnak szerencsét, sok nélkülözés és éhezés közepette. Mint annyi bácskai, RM szülei is beszéltek szerbül, németül és svábul is, noha az apja csak három, az anyja hat elemit végzett. Mátyás fiuk az iskolázottabb mama műveltségét mondja hiányosnak, pedig az asszony nagyon szeretett olvasni – RM szerint ezt a szenvedélyét tőle örökölte.

-------------------------------------------------------------------------------------------

A 70 éves Rákosi József - gyermekei tiltakozása ellenére - megnösült másodszor is 1932-ben.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

  Vallási ügyekben a mama a „formaságokat betartotta ugyan, de a másvilágban nem hitt, a papokat (azaz a rabbikat – P. Á.) megvetette" (RM). A sokat nyüzsgő papa aktív volt a hitközségben is, öregedve egyre vallásosabb lett. Állítólag a szabadkai zsidókórház egyik alapítója (szombatonként nagy csomag cukorral látogatta meg a beteg gyerekeket – a sajátjai nem kaptak belőle. A terménykereskedő és füszeres apa Mátyás fiában különös készség alakult ki: „apám engem négyéves koromtól kezdve szívesen vitt mindenfelé magával, mert ebben a korban már olyan fejszámoló voltam, hogy ötjegyű számokat gyorsan és könnyen szoroztam, osztottam". Egy pesti menedzser európai körútra akarta vinni a fejszámoló csodagyereket, de az adai orvos azt mondta, ártana a fejlődésének. Mátyás már négyévesen a Nemzeti dalt szavalta, és húga szerint „meghívták a falu összes gyermekünnepére".

RM szülei dolgozó kisemberek voltak, atyja a legkülönbözöbb foglalkozásokat kitalálta, hogy 12 gyermekét eltarthassa és felnevelhesse.Közben folyton találmányokon törte a fejét, de ezek megvalósitásához sem ideje, sem pénze nem volt.Gyerekeit szigorúan nevelte, megkövetelte tölük, hogy komolyan készüljenek fel az életre.Ugyanakkor minden eröfeszitést megtett, hogy tehetséges gyermekeit, különösen a legtehetségesebb Mátyást tanittatni tudja.Magas kort ért meg.1944-ben, 82 éves korában a hitlerfasiszták elhurcolták és meggyilkolták.

view all 17

József Rosenfeld's Timeline

1862
1862
Ada, Yugoslavia
1886
November 4, 1886
Age 24
Topolya, Yugoslavia
1888
1888
Age 26
Ada, Yugoslavia
1890
1890
Age 28
Ada, Yugoslavia
1892
March 9, 1892
Age 30
Ada, Yugoslavia
1895
1895
Age 33
Ada, Yugoslavia
1896
1896
Age 34
Ada, Yugoslavia
1898
1898
Age 36
Ada, Yugoslavia
1900
1900
Age 38
Sopron, Hungary
1902
1902
Age 40
Sopron, Hungary