Is your surname Böhme?

Research the Böhme family

Jørgen Böhme's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jørgen Böhme

Birthdate: (59)
Death: 1724 (59)
Immediate Family:

Son of Christian Fredrik Böhme
Husband of Lene Clementsdatter Böhme
Father of Ulrik Fredrik Bøhme

Occupation: Overinspektør hos Grev Ulrich Fredrik Gyldenløve(senerer Statholder) i Larvik
Managed by: nina charlotte bøhme øiseth
Last Updated:

About Jørgen Böhme

Utdrag fra hovedoppgave i historie av Steinar Jensen.

Jørgen Bøhme [...] hadde tidligere vært bokholder og kasserer hos greven fra 1696/97 men begynte å fungere som overinspektør fra 1699. [Overinspektøren var Larvikgrevenes "vicarius" og grevskapets øverste betjent. I forvaltningen av Norge fungerte han som en vanlig amtmann, men i hans kopibøker druknet de offisielle gjøremålene i saker som hadde med grevens næringsvirksomhet å gjøre.] Rundt århundreskiftet fikk han avskjed i nåde for å tiltre som byfogd i Bergen.


Greven må imidlertid raskt ha ombestemt seg, noe som kan ha sammenheng med den omorganiseringen greven foretok av hele grevskapets forvaltningsapparat i 1701, for da Bøhme kom til København for å reise videre til Bergen, ble han bedt om å overta [som overinspektør] etter den tidligere overinspektøren, Johan Bøckman. Ansettelsesbrevet er datert Hamburg 1/5 - 1701, og instruksen i 15 punkter er gitt samme dato.

Et år tidligere hadde imidlertid greven gitt Bøhme fullmakt til å forrette enkle forretninger. Bøhme aksepterte stillingen ved brev av 2/8 - 1701. Hans "lojalitet" overfor "det høye gyldenløvske hus" må øyensynlig ha vært stor, for lønnen som overinspektør var langt mindre enn for en byfogd i Bergen. Vi må vel imidlertid også regne med at Bøhme har ment at det gav høyere status å være amtmann enn byfogd og derfor ikke har hatt særlig vanskelig for å velge framtidig stilling.

_____________________

En gjennomgåelse av Bøhmes kopibøker viser at han var mye sengeliggende som følge av en lammelsessykdom. Han dikterte imidlertid brevene fra sykesengen og bortsett fra i enkelte tilfeller hadde sykdommen liten betydning for Bøhmes funksjon som overinspektør.

_____________________

Det er mye som tyder på at grevskapets overinspektør, Jørgen Bøhme, brukte Fritzøehus (dagens Nedre Fritzøegate 1-3) som kontor og kanskje bolig fra 1706 til ca 1720. Dette var et hus av tømmer med murt kjeller, det hadde en etasje og var inndelt i fem rom utstyrt med jernovner. I tillegg fantes et par små rom avdelt til kontorer.Fra gangen (forstuen) gikk det en trapp opp til loftet. En annen enetasjes bygning var inndelt til kontorer, og hadde tilbygd en drengstue til bruk for kjøredrengen med et skjul der det var en trapp opp til loftet. Videre fantes i tilknytning til hovedhuset et kombinert kjøkken/bryggerhus.Til slutt beskrives en kombinert fiskebod/redskapsbod bygd sammen med et fjøs for seks kyr og en stall for brukets tolv hester. Det fantes også en liten kjøkkenhage med port inn til gården. Endelig heter det at: "Til denne Fridzøe gaard er tvende indganger den ene westen ned ad elven, den andre norden med Backen"

view all

Jørgen Böhme's Timeline

1665
1665
1707
1707
Age 42
Larvik, Vestfold, Norge
1724
1724
Age 59
????