Jørgen Christian Albricht Angell Blix

Is your surname Blix?

Research the Blix family

Jørgen Christian Albricht Angell Blix's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Jørgen Christian Albricht Angell Blix

Birthdate: (47)
Birthplace: Inndyr, Gildeskål, Nordland, Norge
Death: Died in Gildeskål, Nordland, Norge
Place of Burial: Gildeskål, Nordland, Norway
Immediate Family:

Son of Jens Ellingsen Blix and Maren Hvid Blix
Husband of Ovidia Margrethe Amundsdatter Blix
Father of Christian With Blix; Jensine Marie Alette Blix; Jensine Katharin Marie Hansen; Almine Christine Brown; Maren Echoff Jørgensdatter Blix and 2 others
Brother of Maren Gerhardine Eckhoff

Occupation: Skipper
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jørgen Christian Albricht Angell Blix

Jørgen overtok farens virksomhet, men var farens rake motsetning; Jens Blix var hastig til sinns og hurtig til å fatte beslutninger og til å gjennomføre dem, mens Jørgen Blix var en rolig type som hadde alt gjennomtenkt før han utførte arbeidet. Han var også godmodig og klok, men hadde ikke farens legemskrefter. Sammen med Christopher Ellingsen, Kjønnøy (en sønn av Jens Ellingsen, Sørvær), drev han en stor jekt, "Anna Birgitte", som de hadde kalt opp etter Jørgens stemor og Christophers mor. På folkemunne het den bare "Storjekta". Jekta "Ballong" ble ført av svigerbroren Carolius Zindsen Ellingsen. I 1871 forliste storjekta "Anna Birgitte" på hjemtur fra Bergensstevnen og gikk ned med mann og mus ved Valderhaug på Folda. Ingen visste hvordan det hadde skjedd, der fantes bare vrakrester tilbake som fortalte om forliset. Styrmannen, en Jeremiassen fra Vattenbygda ved Finneid, og 11 unge gutter fra Gildeskål forsvant i bølgene. Det ble bygdesorg som ble husket lenge, og ruin for Jørgen Blix i tillegg til sorgen. Han var ikke sterk, og tragedien tok så hardt på ham at han døde to år etter, den 12.05.1873, ikke fyllt 48 år. Under Jørgen Blix hadde gården sin største jordvidde idet han i 1861 kjøpte en vågsleie jord som tidligere hadde vært brukt av Per Tostrup Bruun. Blix-gården fikk da en landsskyld på 5 vågsleier. Jørgen giftet seg med sin slektning Ovidia Margrethe Ellingsen i 1856. Da Jørgen overtok eiendommen og jektbruket etter faren i 1867, måtte han også overta Bergens-gjelden faren hadde skaffet seg. Så kom forliset i 1871 som betydde ruin, og krakket kom. For å dekke gjelden til Bergenskjøpmennene, måtte Ovidia Blix selge 3 vågsleier av Blix-gården til handelsmann Abel Johan Ellingsen, Inndyr. (Også en sønn av Jens Ellingsen på Sørvær, Fleinvær.)

                 
                  OM HAN JØRGEN BLIX
                etter Sverre Danielsen, Inndyr. 

"Han Jørgen Blix hadde bufarjekta på Inndyr. Og han var voldsom sterk. Bestefar min, han Ole Norum, for med ham på en Bergenstur. Og så fortalte han bestefar, at en gang sto de to mann akterut på vengen og heiste storseilet. Så kom Jørgen Blix og grep tak i draget foran dem, og han Blix tok taket i fra dem og heiste opp seilet alene. Var han så sterk, sa jeg. Han var kolossal, sa han bestefar, han var dobbelt så tjukk om armlean som en annen mann. En gang lå de her og lossa mel etter Bergenstur, og så var de kommet så langt at de hadde sekkene i brysthøyde. Så var det en mann i lossinga som satte seg på en sekk og ville ha pause. Men da tok han Blix tak i sekken og løfta både sekk og mann og satte dem ned på dekket. Det sies at sterke folk vanligvis er svært langmodige og fredelige av seg. Dette stemmer i alle fall for Jørgen Blix. En gang han var i Henningsvær, så han en Gildeskålfjæring som var kommet i krangel med en Staværing. Da sto han først lenge og så på dette her uten å gjøre noe, men så til slutt syntes han at han måtte gripe inn i dette her, og så gikk han fram og tok tak i Staværingen og kasta han over en fiskehjell, og bak den var en skrent som Staværingen for utfor. Det var masser av sne nedenfor skrenten. En stund etter var han Blix borte og skulle se hvordan det var gått med Staværingen, men da var vekke - han hadde formodentlig funnet ut at her var det best å gå i full dekning."      
view all 11

Jørgen Christian Albricht Angell Blix's Timeline

1825
September 3, 1825
Gildeskål, Nordland, Norge
1856
August 27, 1856
Age 30
Gildeskål, Nordland
1859
March 8, 1859
Age 33
Gildeskål, Nordland
1861
March 8, 1861
Age 35
Gildeskål, Nordland, Norge
1864
January 30, 1864
Age 38
Gildeskål, Nordland, Norge
1866
July 11, 1866
Age 40
Gildeskål, Nordland, Norge
1869
June 7, 1869
Age 43
Gildeskål, Nordland, Norge
1872
February 10, 1872
Age 46
Gildeskål, Nordland, Norge
1873
May 12, 1873
Age 47
Gildeskål, Nordland, Norge