Is your surname Callmander?

Research the Callmander family

Jacob Callmander's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jacob Callmander

Birthdate: (78)
Birthplace: Karlsborg, Skarborgs län, Sverige
Death: Died in Ängelholm, (L), Sverige
Place of Burial: Lerbäcks kyrkogård, kv. A, nr. 116-118 (urna, nr 4 i graven)
Immediate Family:

Son of Willhelm Callmander and Anna Charlotta Constance Callmander
Brother of Josef Callmander; Ester Sanne; Gerda Thermaenius; Ingrid Toll; Wilhelm Callmander and 2 others

Occupation: Apotekare
Managed by: Agneta Åhrberg
Last Updated:

About Jacob Callmander

Apotekare.

Studentexamen i Örebro 1900. Elev på apoteket Lejonet i Stockholm 1900-1903. Farm. kand.-examen 1904. Därefter en kort anställning i Stockholm och sedan 1905-1908 anställd på apotek i Berlin. Avlade sen svensk apotekarexamen 1911 efter en anställning på apoteket Storken i Stockholm. Under åren 1911-1917 anställd på Storken i Stockholm samt apoteken i Lysekil och Marstrand innan han 1917 blev privat apotekare i Ängelholm.

RVO.

AB Ängelholms havsbad bildades 1918. Första sommaren blev ritningarna till tre hus klara, varav en lämnades in av nytillträdde apotekaren Jacob Callmander. Det hus han byggde ligger precis vid strandlinjen, och är fint ritat för att anpassa sig till Klitterna. Callmander sålde senare en tomt intill sin egen till Gotthard Ellerstrands son Stig. Stigs dotter har ännu detta hus kvar.

Callmander var född i Karlsborg 1879-08-12 som son till en kyrkoherde. Han hade först hyrt in sig och apoteket hos någon familj med stort inflytande i staden, men gjorde sig på något sätt impopulär hos kvinnan i familjen och fick söka nya lokaler till sitt apotek.

Gotthard flyttade med sin familj till Storgatan 28A mellan 1920 och 1923. Närmast Laxgränd, norr om Gotthards hus hade tidigare funnits ett annat hus (Davidssons plåtslageri) som senare revs. På sin fastighet, söder om familjens eget hus lät Gotthard ersätta ett äldre lågt hus med ett nytt 1925 eller 1927. Det nya huset byggdes ev. av Jean Christiansson. Gotthards vägg mot norr var alltså avsedd att ”möta” ett annat högre hus. Den var därför tunn och det blev kallt i norra delen av huset. Något nytt hus byggdes aldrig – istället breddades Laxgränd och blev Laxgatan.

Genom det nya huset i södra delen av fastigheten kunde Gotthard erbjuda Callmander nya lokaler. Det blev apoteket Kronan i bottenvåningen och bostad åt Callmander på övre delen. Callmander var lätt excentrisk, hade det ”mycket gott ställt” (enligt systerns dotterson) och ägde en elegant vit Mercedes(?). Han älskade att sjunga och efter morgonduschen gick han naken ut på balkongen och sjöng en aria. Callmander sägs även ha haft ett stort intresse för konst och då i synnerhet äldre måleri, och han reste väldigt mycket.

Han hade en hushållerska – Johanna – som bodde med honom till hans död. Hon var mycket förtjust i Callmanders två små hundar. Då Ellerstrands köpte en terrier (airedaleterrier som hette Chap eller Bob?), som var mycket förtjust i att slåss med andra hundar, var hon irriterad på detta. Barnen såg Johanna som mycket sträng. En tid gick apotekare Sture Rossborg som lärling hos Callmander och var då inneboende där. Sture gifte sig senare med Gotthards dotter Daga.

År 1930 köpte Gotthard tillsammans med Mårtensson Engeltofta gård. Av olika skäl ledde detta till att Gotthard tvingades sälja sin fastighet på Storgatan till Calmander. Detta var förmodligen redan 1930-31 och familjen flyttade då ut och bosatte sig på Engeltofta.

Callmander fortsatte som apotekare på Kronan till sin pension 1946. Han ägde en Horch - förmodligen modell 853 av 1937 års modell. Den bilen hade Callmander hjälp med att köra av en person som sedan övertog bilen då Callmander dog. Bilen finns kvar idag och står på Lagans bilmuseum i Ljungby.

Callmander dog i Ängelholm 4 april 1958. Jacob Callmander var vid sin bortgång en förmögen man och han lämnade ett stort arv efter sig. Bl.a. ägde han fastigheter i Sälen benämnt Callmander-gården och även en fastighet utanför Sparreholm med tillhörande jordegendomar.

view all

Jacob Callmander's Timeline

1879
August 12, 1879
Karlsborg, Skarborgs län, Sverige
1958
April 6, 1958
Age 78
Ängelholm, (L), Sverige
May 15, 1958
Age 78
Lerbäcks kyrkogård, kv. A, nr. 116-118 (urna, nr 4 i graven)