Lagmann Jacob Preben Pedersen

Is your surname Falch?

Research the Falch family

Lagmann Jacob Preben Pedersen's Geni Profile

Records for Jacob Preben Falch

105,783 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jacob Preben Pederen Falch (Ibsen)

Also Known As: "Jacob Pedersøn", "Jacob Pedersen"
Birthdate:
Birthplace: Vammen by, Nørre i Lyng, Jylland, Denmark
Death: Died in Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Place of Burial: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Immediate Family:

Son of Rådmand Peder Jepsen Ibsen and Anna Pedersdatter
Husband of Margrethe Pedersdatter Falkener
Father of Sævald Jacobsen Falch; Melchior Jacobsøn Falch; Foged Petter Jacobssøn Falch; Jens Jacobsen Falch; Adrian Jacobsen Falch and 8 others
Brother of Hans Pedersen Ipsen; Ib Pedersen Ipsen and Anne Pedersdatter

Occupation: Fogd i Trondheim, forvalter av Romsdalen len, forvalter av Giske gods, fogd over Sunnmøre og Romsdalen len, lagmann i Trondheim (1607-1627), lagmann i Jemtland, Lagmann i Trondheim, lagmann, Fogd Romsdal, Lagmann i Tr.heim/Jämtland, Lagmand, fogd, Fogd
Managed by: Private User
Last Updated:

About Lagmann Jacob Preben Pedersen

http://www.pergjendem.com/?p=290

     	 

Kilde : Smølaminne 1971, s. 18, Falch-slekta

"Den første Falk'en kom til Hallarøya i ca. 1782, og med di sonen hans fekk 12 born, har Falk-slekta vorte nokså forgreina på Smøla, særleg på Sør- og Vestsmøla.

I Einar Thurn-Christensens etterlatne papir er det eit oversyn over Falk-slekta i Kristiansund - han har ingen med frå Smøla anna enn den første Smøla-Falk'en, som var fødd i Kristiansund og ei tid budde der. Frå Thurn-Cristensens innleiing kjem her noko, delvis omskrive og forkorta:

"Det er to forskjellige slekter, en nordenfjelsk og en sødenfjelsk. Den siste skriver Falck. De fleste av navnet Falch i Kristiansund har tilhørt den nordenfjelske slekt. Denne nedstammer fra hollenderen Adrian Rockertsen Falkener, som i første halvdel av 1500-tallet kom til Norge som falkefanger, derav navnet. Senest i 1547 var han blitt borgermester i Trondheim. Han var gift to ganger.

Sønnen Peter, død 1569 i Bergen, var kjøpmann i Tronheim. Dennes datter Margrethe f. 1556 ble gift med dansken Jacob Pedersen, lagmann i Trondheim. Deres sønn Peter, død ca 1645, ble fogd på Helgeland og tok i bruk Falch-navnet. Peters sønn Jacob bodde på Tjøtta, han hadde en sønn Andreas (ukjent mer om disse to), og Andreas' sønn Rasmus Andreassen Falch ble repslager i Kristiansund. Rasmus Falch ble gift i 1747 med Bolette Boysdatter Rivertzen, og deres sønn Christian Rogarth Falch f. 1752 flyttet til Hallarø.

Lagmann i Trondheim. Oldefar til Peter Dass. 14 Barn

Jakob Pedersen var dansk født i Vammen by på Jylland i ca.1544,døde i Trondheim i 1633. Han var foged i Romsdal og senere lagmann i Trondheim. Ekteparet hadde 7 sønner og 7 døtre.

De er begravet under selve NIDAROSDOMEN. En stor Gravstøtte over dem står i et av galleriene i selve Kirken. Deres barn tok navnet FALCK


Fogd i Romsdal. Lagmann i Trondhjem/Jämtland. Kilde: nermo.org
Jacob Pedersen var en evnerik person med god utdannelse. Han avanserte i gradene til han ble fogd i Romsdalen. Der ble han gift, og de fleste barna - om ikke alle - ble født der.

I 1599 holdt Jacob Pedersen på å bli drept av bøndene på grunn av misnøye med den nye ledingstakst. Hovedmannen bak opprøret ble dømt til døden og henrettet 16. juli 1604 i kongens påsyn. Fem år senere den 11. sep. 1609 ble Jacob Pedersen beskikket til

lagmann i Trondheim og Jemtland. I den tiden han var fogd, og senere som lagmann kom han i besittelse av adskillig jordegods.

Kilde: Arnt O. Åsvang: Slekten Falch I (1979), s. 11.

Dommeryrket tok hardt på Jacob Pedersen. Han ble syk og skrøpelig. Da hans hustru døde, sa han ombudet fra seg og trakk seg tilbake etter 14 år som lagmann.

Samtiden og ettertiden har gitt en fin omtale av Jacob Pedersen. Han må ha vært et godt menneske som var avholdt og respektert. De siste 11 år av sitt liv levde han som enkemann. Både Margarete og Jacob er begravet ved Domkirken i Trondheim, der deres

minnestein stod. Steinen er nå oppbevart i Domkirken.

Kilde: Arnt O. Åsvang: Slekten Falch I (1979), s. 12.


Jacob Pedersøn gikk på "Regne og Skriveskole" både i Viborg og Lübeck og tjente deretter flere danske og norske adelsmenn. Antakelig i årene 1580-1590 var han ansatt som godsforvalter på Gidske gods i Romsdal, hvor han var ennå i 1597 og bodde da på Vestnes. I begynnelsen av 1600-årene eide han gård i Trondheim, men ennå 14/7 1610 fikk han stadfestelse av Kronen på vestnes gård i Romsdalen, for sin og hustruens levetid. Han hadde også i sin tid vært foged på Sunnmøre da han 73 år gammel ble utnevnt 7/9 1609 til lagmann i Trondhjem og Jämtland, og må vel ha bosatt seg i Trondhiem. Lagmannsembetet hadde han i 14 år. Etter at hustruen døde søkte han seg, i 1623, entlediget fra embetet. Han var da 87 år gammel. Portrett av Jacob Pedersøn finnes i Det kgl. norske Videnskapers Selskab i Trondheim, og på gravsteinen i Domkirken.

Jacob giftet seg med Margrethe Pedersdatter Falch, datter av Peder Adriansen Falch og Gunhild Sigurdsdatter, i 1587 på Vestnes, Møre og Romsdal. (Margrethe Pedersdatter Falch ble født i 1556 i Trondheim, Sør-Trøndelag og døde den 24 Nov 1622 i Trondheim, Sør-Trøndelag.)

Jacob Pedersen, født ca.1544 i Vammen by i Nørre Lyng på Jylland i Danmark, død 3 sep 1633 i Trondheim, gravlagt 8 sep 1633 i Trondheim Domkirke. Da Jacob var 12 år gikk han på regne- og skriveskole i Viborg. Deretter kom han i tjeneste hos Henrik Gyldenstjerne på Vitskøl Kloster. Senere ble han sendt til Lübeck hvor han gikk 3 år på regne- og skriveskole. Han flyttet så til Rostock der han var i tjeneste hos borger Henrik Gyseeber. Han jobbet der i 5 år. Han kom hi til landet med Hans Offesen men reiste hjem etter et år, kom dertter tilbake igjen to år etterpå og var Huitfeldt fogd på Trondheimsgård i 3 år. Ble deretter Friis fogd på Trondheimsgård i 3 år. Han ble deretter Otte Brockhuus fogd i Romsdal i 9 år, og deretter Fredik Rosenkrantz forvalter over Giske i 3 år. Sto deretter som Sivert Becks forvalter på Giske i 10 år og var også fogd på Sunnmøre i tre år. Ble deretter Steen Bildts fogd i Romsdal i 7 år. Den 11. september 1609 ble han utnevnt til lagmann i Trondheim og Jemtland. Han fikk i 1610 livstidsbrev på gården Vestnes i Romsdal for seg og konen. I 1599 ble han nesten drept av bøndene på grunn av misnøye med den nye ledingstakst. I 1622 mistet han sin hustru, og like etter søkte han seg entlediget som lagmann. Han kalles ved den anledning en bedaget, skrøpelig mann, og var da også 87 år gammel. Han levde ennå flere år og ligger begravet på Domkirkegården, nord for kirken, hvor Gerh. Schøning så hans gravsten: "Her ligger begrafven erlig, vis och völforstandige mand Jacob Persøn, fordum lagmand i Trondhiem, som døde anno 16[33], med sin kiere hustrue Margrete Peters Dotter, som døde anno 1622, den 12. desember. Hendes ølder 66 are". Denne stenen skal fortsatt være oppbevart i Domkirken. Jacob Pedersen hadde en bygård i Trondheim som var blandt byens mere verdifulle. Ved reguleringen i 1681 gikk tomten bort i den nye Dronningens gate. Han giftet seg med Margrethe Petersdatter Falkener, gift 1587 i Romsdal, Møre og Romsdal

http://home.online.no/~a-tilset/Anetavle%20Kari/Rachel%20Kinberg.htm


Fogd.
Han var dansk født i Vammen, by på Jylland. Han var fogd i Romsdal og senere lagmann i Trondheim hvor han døde i 1633. Ekteparet hadde 7 sønner og 7 døtre. De er begravet under Nidarosdomen. En stor gravstøtte over dem står i et av galleriene i selve kirken. Deres barn tok navnet Falch.
Lagmann i Trondhjem, Norway.
Paret fikk 14 barn iht Krønike om Falckslekten (opprinnelse Nederland).
Begravd 9. sept 1633 i Nidarosdomen. Lagmann og fogd i Trondheim Giftet seg i 1588 med Margrethe Pedersdatter Falch

view all 25

Lagmann Jacob Preben Pedersen's Timeline

1536
September 3, 1536
Denmark
1585
1585
Age 48
Gidske, Romsdalen
1587
1587
Age 50
Vestnes, Vestnes, Møre og Romsdal, Norway
1587
Age 50
Møre og Romsdal, Norway
1590
1590
Age 53
Giske, Romsdal, Møre og Romsdal, Norway
1590
Age 53
Gidske, Romsdalen, Norway
1591
1591
Age 54
Giske, Møre og Romsdal, Norway
1591
Age 54
Vestnes, Møre og Romsdal
1595
1595
Age 58
Gidske, Romsdalen