Is your surname Schalkwijk?

Research the Schalkwijk family

Jacob Schalkwijk's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Jacob Schalkwijk

Birthdate:
Birthplace: Elkerzee, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
Death: Died in Ellemeet, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Jacob Marinusz. Schalkwijk and Lena Cornelisdr. Moolenburgh
Husband of Maria Tona Vis
Father of Marinus Schalkwijk; Adriaan Schalkwijk; Lena Schalkwijk; Jacob Marinus Schalkwijk; Johanna Tona Schalkwijk and 2 others
Brother of Kornelia Schalkwijk; Johanna (Janna) Schalkwijk and Marinus Schalkwijk

Managed by: Private User
Last Updated:

About Jacob Schalkwijk

  • 1840-1874 : Burgemeester ELLEMEET - Zeeland
  • 1853-1860 : Burgemeester ELKERZEE - Zeeland
  • 1844-1895 : Heemraad Waterschap Schouwen

Artikel op Wereldregio.nl ,door Huib Uil, maandag 8 augustus 2016: over Jacob Schalkwijk (1805-1898)

Van hem werd geschreven dat ‘het heil zijner medeburgers het doel van zijn leven was, waarvoor hem nooit arbeid te zwaar, noch offer te groot is geweest’. Als karaktereigenschappen werden genoemd: uiterst eenvoudig, goedaardig en hartelijk, beminnelijk en benijdenswaardig. De man die dat alles in zich verenigde was Jacob Schalkwijk uit Ellemeet.

De familie Schalkwijk behoorde tot de vooraanstaande en vermogende boerenfamilies in Schouwen, die ook wel de boerenadel werden genoemd. Zij hadden verreweg de meeste bestuurlijke functies op het platteland in handen. Vader Jacob Marinusse Schalkwijk was naast landbouwer tevens schout, later burgemeester van Ellemeet en onder meer lid van Provinciale Staten van Zeeland. Ook grootvader Marinus Baltomse Schalkwijk was schout van Ellemeet. Daarom werd ook Jacob Schalkwijk voorbestemd om zijn vader op te volgen. In 1840 was het zover dat hij tot burgemeester van Ellemeet werd benoemd. Eerder was hij daar gemeenteontvanger geweest.

In datzelfde jaar 1840 trad hij in het huwelijk met Maria Tona Vis, dochter van de burgemeester van Haamstede. Zij kregen zeven kinderen. Halverwege de negentiende eeuw, ten tijde van minister Thorbecke, werd gestreefd naar samenvoeging van gemeenten met weinig inwoners. Om dat te bevorderen werden burgemeestersambten gecombineerd. Het resultaat was dat Jacob Schalkwijk, met enige tegenzin, in 1853 ook burgemeester van Elkerzee werd. In 1860 kreeg hij ontslag en werd opgevolgd door zijn neefje J.M. de Glopper. Schalkwijk bleef tot 1874 burgemeester van Ellemeet waarna De Glopper ook van die gemeente burgemeester werd. Jacob Schalkwijk maakte nog mee dat zijn oudste zoon Marinus in zijn voetsporen trad. Deze werd in 1887 burgemeester van Ellemeet en Elkerzee als opvolger van De Glopper, maar overleed reeds het jaar daarop.

Jacob Schalkwijk was een rijk man. Hij bezat meer dan honderd hectare grond. Bij zijn overlijden werd zijn bezit becijferd op ruim 1,1 miljoen gulden. Zijn boerderij stond aan de Ellemeetseweg, thans de Schelpweg. Naast grond had hij zijn geld belegd in effecten, hypotheken en aandelen. Zo was hij een van de vennoten in de zeeverzekeringsfirma van jhr. Johan Louis de Jonge in Zierikzee. Het spreekt vanzelf dat hij een van de toppers was in de lijst van belastingplichtigen. Met dat geld kon hij velen hulp bieden.

Schalkwijk was een van de vooraanstaande leden van het waterschapsbestuur. In 1844 werd hij heemraad van het Waterschap Schouwen, een functie die hij ruim vijftig jaar vervulde. In 1851-1854 was hij tevens voorzitter. Een bijzondere band had hij met de Hervormde gemeente van Elkerzee waartoe Ellemeet behoorde. Vanaf 1835 was hij kerkvoogd en ook daar maakte hij de halve eeuw vol. Later werd hij secretaris en vervolgens president van het college van kerkvoogden. In 1860 schonken hij en zijn echtgenote twee avondmaalsbekers nadat hun oudste dochter was hersteld van een ernstige ziekte. Ook betaalde hij de bouw van een consistorie aan de kerk. Schalkwijk was eveneens bestuurslid van de afdeling Schouwen-Duiveland van de Zeeuwse Maatschappij van Landbouw.

In zijn jonge jaren had Jacob Schalkwijk meegevochten tegen de opstandige Belgen hetgeen hem de onderscheiding van het Metalen Kruis had opgeleverd. In 1862 benoemde koning Willem III hem tot ridder in de Orde van de Eikenkroon. Dat was een Luxemburgse onderscheiding omdat de koning tevens groothertog van dat land was. In 1894 volgde zijn benoeming tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw ter gelegenheid van zijn jubileum bij het Waterschap Schouwen.

Na zijn overlijden bleek hij legaten te hebben nagelaten. Tweeduizend gulden was bestemd voor de Hervormde gemeente waarvan de helft voor de diaconie. De gemeente Ellemeet kreeg vier hectare bouwland en 1280 gulden. Dat bedrag was het restant van een renteloos voorschot voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Tot slot kreeg het Burgerlijk Armbestuur een legaat van duizend gulden.

SP 0538 J. Schalkwijk, 1890 (Collectie Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, SP 0538).

Huib Uil, maandag 8 augustus 2016

---------------------------------

Tijdens het bezoek van Willem III aan Zeeland werd hij onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Orde van de Eiken Kroon.

'(1862) Alvorens Zeeland te verlaten heeft het Z.M Koning Willem III behaagd .....(dan volgt tekst benoeming als 'officier' en benoeming 'ror ridder'...etc. J. Schalkwijk'

Door A. A. BRENDONCK

https://books.google.be/books?id=myhYAAAAcAAJ&dq=de%20glopper%20zeeland&hl=nl&pg=PA105#v=onepage&q=schalkwijk&f=false. ---------------------------------

http://www.pzc.nl/regio/het-oude-zeeland-spreekt-1.1951835

view all

Jacob Schalkwijk's Timeline

1805
May 8, 1805
Elkerzee, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
1841
July 28, 1841
Age 36
Ellemeet, Zeeland, Netherlands
1843
November 2, 1843
Age 38
Ellemeet, Zeeland, Netherlands
November 2, 1843
Age 38
Ellemeet, Zeeland, Netherlands
1845
September 28, 1845
Age 40
Ellemeet, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
1847
March 23, 1847
Age 41
Ellemeet, Zeeland, Netherlands
1848
March 13, 1848
Age 42
Ellemeet, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
March 14, 1848
Age 42
Ellemeet, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands
1898
September 12, 1898
Age 93
Ellemeet, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Netherlands