Jacob van Amstel van Mijnden

Is your surname van Amstel van Mijnden?

Research the van Amstel van Mijnden family

Jacob van Amstel van Mijnden's Geni Profile

Records for Jacob van Amstel van Mijnden

3,008 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jacob van Amstel van Mijnden

Also Known As: "Voogd van zoon van Willem van Oranje"
Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Son of Anthonie I van Amstel van Mijnden and Elisabeth van Zuylen van Nijevelt
Husband of Johanna van Nijenrode
Father of Jacob van Amstel van Mijnden
Brother of Amelis V van Amstel van Mijnden and Oda de Cock van Isendoorn

Managed by: Andre Ronald van Amstel
Last Updated:

About Jacob van Amstel van Mijnden

Parents: Anthonie Anthonis Van Amstel Van Mijnden, Elisabeth Van Amstel Van Mijnden (geboren Van Zuylen Van Nyevelt) Siblings: Amelis V Van Amstel Van Mijnden, Oda De Cock Van Isendoorn (geboren Van Amstel Van Mijnden), Wouter Van Amstel Van Mijnden, Elisabeth Van Amstel Van Mijnden

Eigenaar van Kasteel Loenersloot vanaf 1534 tot Jacob's kleindochter het in 1679 door huwelijk inbracht bij de familie Pieter Reinier Baron van Stepraedt.

Dirk van Zwieten verkocht het kasteel Loenersloot in 1515 aan zijn buurman Amelis V van Amstel van Mijnden, heer van Kronenburg. Na bijna een eeuw in bezit te zijn geweest van de familie van Zwieten, ging het bisschoppelijke leengoed over naar het geslacht van Amstel van Mijnden. Amelis van Amstel van Mijnden droeg het huis Loenersloot in 1534 over aan zijn broer Jacob. Het was onder zijn bewind dat Loenersloot, niet lang na de overdracht van de wereldlijke macht, in 1536 door de staten van Utrecht tot ridderhofstad werd verklaard. Een ridderhofstad moest aan verschillende voorwaarden voldoen: er moest een gracht met ophaalbrug zijn rond het kasteel en de bewoner moest een edelman zijn. Hiertegenover stond het recht om deel te mogen nemen aan het gewestelijk bestuur van Utrecht, als lid van de tweede stand in de Staten van Utrecht, die daar de adel en het platteland vertegenwoordigde. Jacob's kleindochter Maria Johanna, in 1669 met Loenersloot beleend, bracht door haar huwelijk in 1679 met Pieter Reinier baron van Stepraedt, het kasteel in diens familie. Aangezien de eigenaars niet op het kasteel woonden, werd het kasteel verschillende malen verhuurd. In 1766 werd het kasteel met toebehoren verkocht aan Hendrik Willem van Hoorn, die er in 1767 mee werd beleend. Van Hoorn begon met de modernisering van het kasteel. Door de hoge kosten die hiermee gepaard gingen, raakte hij in financiele problemen en zag zich gedwongen Loenersloot weer te verkopen. De koper was Andries Jan Strick van Linschoten. In 1772 werd hij beleend met het Huys ende Hofstede van Loenersloot met den lande tusschen de Oude Stevensbrugge ende Oudekoper Zuydwende, met den Dagelijksen Gerechte van Loenresloot, Oukoop ende van Ter Aa, met Thijns, Thienden, Zwanendrift, Visserije daartoe behorende.

In de achttiende eeuw is het kasteel grondig verbouwd door de toenmalige eigenaar, Mr. Andries Jan Strick van Linschoten. Hij heeft onder meer een nieuw voorhuis gebouwd met aan de zijde van de binnenplaats een frontgevel. Een groot aantal kamers werd voorzien van stuc plafonds en fraai beschilderde behangsels.

Na zijn dood kwam Loenersloot door erfopvolging in het gemeenschappelijke bezit van Jan Hendrik Strick van Linschoten en diens zuster Geertruid Johanna Antonia Strick van Linschoten. Van de heerlijke rechten restten toen alleen nog het visrecht in het Gein, de Angstel, de Geuzensloot en de Aa, dat zoals blijkt uit de Ghetuchenis van 19 juni 1548 ..voorst altit behoert heft an den huese ende hofstede van Loenresloot.

Sedert de dood van Jan Hendrik Strick van Linschoten in 1828 was het slot Loenersloot uitsluitend in bezit van Geertruid, die het door haar huwelijk met Paulus Hubert baron Martini Buys bracht in het geslacht waarin het zich tot 1997 bevond. De laatste eigenaresse was Magdalena Ferdinanda Maria baronesse van Nagell Jonkvrouwe Martini Buys. Zij heeft het kasteel in 1997 vermaakt aan de Stichting Kasteel Loenersloot met als doel instandhouding van de monumentale waarden. Begin 2011 heeft de regering via staatsecretaris Halbe Zijlstra 1.4 miljoen euro ter beschikking gesteld aan het Utrechts Landschap voor de restauratie van het kasteel. 25 september 2011 was er een unieke mogelijkheid voor het publiek om het kasteel te bezichtigen voordat begonnen word met de restauratie.

Documentatie in het najaarsnummer 2011 van Mijn Landschap http://www.utrechtslandschap.nl

view all

Jacob van Amstel van Mijnden's Timeline