Jacob Finne

public profile

Is your surname Finne Puttoinen?

Research the Finne Puttoinen family

Jacob Finne's Geni Profile

Records for Jakob Finne Puttoinen

471 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jakob Petri Finne Puttoinen (Finne-Puttoinen), Finne

Finnish: Jacob Petrusson Finno, Finne, Swedish: Jakob Puttoinen Finne, Finne
Also Known As: "Jaakko Suomalainen", "Jaakko Finno"
Birthdate: (53)
Birthplace: Rautalampi, Finland
Death: Died in Hällefors, Örebro
Cause of death: rutto
Place of Burial: Naisten puolen penkkien alle
Immediate Family:

Son of Petrus Finno and (No Name)
Husband of Margareta Henriksdr Myllar
Father of Agnes Jakobsdr Finno; Simon Jakobsson Puttonen, i Sången; Henrik Jacobsson Finno and Göran Jakobsson

Occupation: Skolmästare i Åbo. "St.1563"., Rektor
Managed by: Jouni Ruohonen
Last Updated:

About Jacob Finne

http://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=14141

http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/henkilo/649

Finno, Jacobus Petri (noin 1540–1588) Suomalainen, Jakob Persson, Jaakko Pietarinpoika

S Varsinais-Suomi tai läntinen Uusimaa noin 1540. Oletettavasti talonpoikaista syntyperää (Paarma 1980).

Kävi ilmeisesti Turun katedraalikoulua. Ylioppilas (Iacobus Petri Finno Suecus) Wittenbergissä 23.1.1563, (Iacobus Petri Finlandensis Suecus Finno) Rostockissa tammikuu 1567; palasi kotimaahan 1568.

Turun katedraalikoulun rehtori (koulumestari) 1568, joutui luovuttamaan rehtorin toimen Saksasta opintonsa päättäneenä palanneelle ja kuningas Juhana III:n tähän toimeen 9.8.1578 nimittämälle Christianus Michaelis Agricolalle; Turun tuomiokirkon poenitentiarius (rippivaltuutettu), katedraalikoulun teologian lehtori ja Maarian prebendaseurakunnan kirkkoherra kuninkaan nimittämänä 12.10.1578 sen jälkeen, kun hän ja muut turkulaiset papit olivat sitoutuneet kuninkaan uuden liturgian kannattajiksi. ”Hänen velvollisuutenaan oli kuninkaan kirjeen mukaan tästedes pitää luentoja muutaman kerran viikossa Turun koulussa sekä lisäksi kääntää muutamia hyödyllisiä kirjoja suomen kielelle. Yhdessä tuomiokirkon taloudenhoitajan kanssa hänen piti myös ’katsoa kirkon parasta´, mikä sanonta viittaa jonkinlaisiin taloudellisluonteisiin tehtäviin tuomiokirkossa” (Paarma 1980). Turun tuomiokapitulin jäsen vuodesta 1571.

Christianus Agricolan siirryttyä piispaksi Tallinnaan Finnosta tuli toistamiseen Turun katedraalikoulun rehtori (koulumestari) kesällä 1584. Nimityskirjeessään 8. elokuuta kuningas vahvisti Finnon tulot koulumestarin toimesta ja nimitti häntä juhlallisesti dekaaniksi, mitä nimitystä hänestä sitten myöhemmin toisinaan käytettiin ja mitä hän myös itse käytti itsestään. Juhana III:n Nova Ordinantian mukaan dekaanin tehtävät liittyivät pääasiassa opetustoimeen, ja Turun koulun rehtorina dekaani Finno oli pappiskasvatuksesta vastaava hiippakunnan koululaitoksen valvoja.

Finno oli Maarian kirkkoherrana kuolemaansa asti, ja päinvastoin kuin edeltäjänsä Paulus Juusten hän myös hoiti itse virkaa, jos kohta hän päätoimisesti keskittyi – ilmeisesti niin kuninkaan kuin hiippakuntahallituksenkin toivomusten mukaisesti – kirjalliseen toimintaansa. Tämän tuloksena ilmestyivät Tukholmassa 1583 painettuina ensimmäinen suomenkielinen virsikirja (Yxi wähä suomenkielinen wirsikiria) ja rukouskirja (Yxi wähä rucous kiria) sekä vuosien 1583–1585 tienoilla niin ikään Tukholmassa painettu Katekismus (Catechismus). Finno oli todennäköisesti myös Saksassa Greifswaldissa 1582 Theodoricus Petri Ruuthin toimesta painetun latinankielisten koululaulujen kokoelman Piae Cantioneksen varsinainen toimittaja, kokoaja ja muokkaaja.

Jacobus Petri Finnosta ja hänen kirjallisesta toiminnastaan katso erityisesti P. Lempiäinen (toimittanut ja jälkisanan laatinut), Jaakko Finnon virsikirja (1988), P. Lempiäinen, Finno, Jacobus (SKB 2 2003), J. Nuorteva, Suomalaisten ulkomainen opinkäynti ennen Turun akatemian perustamista 1640 (1997), J. Paarma, Hiippakuntahallinto Suomessa 1554–1604 (1980).

Teologina Finnoa on julkaisemiensa teosten perusteella luonnehdittu maltillisen melanchtonilaisuuden kannattajaksi, joka oli saanut vaikutteita erityisesti wittenbergiläisen teologian merkittäviin edustajiin kuuluvalta David Chytraeukselta. Selkeästi luterilaisen uskonpuhdistuksen edustajana hän samalla antoi vanhan kirkon traditiolle suuren arvon. (Paarma 1980, Lempiäinen 1988).

Finno mainitaan (Toropainen, Genos 2005) Turun kaupungin vuoden 1571 hopeaveroluettelossa hopeaveron maksajana (”Mestar Jacop Scholmestar Silffuer haffr han leffuererat 6 ½ lodde, Löst öre peningar 20 mk”). Maarian kirkkoherran virkatulojen lisäksi hänelle myönnettiin muun muassa kruunun vilja-avustusta, ja hänen palkkatulonsa olivat huomattavan suuret.

K ruttoon Turku syyskuu 1588, haudattiin sukuhautaan Turun tuomiokirkon kuoriin naisten puolen penkkien alle.

P Margareta Henriksdotter hänen 1. avioliitossaan, K 1605, PV Turun kaupungin porvari Henrik Myllar ja Agnes N.N.

Margareta Henriksdotterin P2 huhtikuu 1590 Finnon seuraaja Turun katedraalikoulun rehtorina ja Maarian kirkkoherrana, myöhemmin Maarian pastoraatin säilyttäen Turun kirkkoherra, maisteri Gregorius Martini Teet hänen 1. avioliitossaan, K 1615.

Julkaistu 19.1.2011. Päivitetty 18.2.2011.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Finno

Studied in Germany at the Universities of Wittenberg and Rostock

http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/?eid=1123

view all

Jacob Finne's Timeline

1535
1535
Rautalampi, Finland
1560
June 20, 1560
Age 25
Finland
1570
1570
Age 35
Hällefors, Örebro
1580
1580
Age 45
Turku ?
1588
September 1588
Age 53
Hällefors, Örebro
????
????
Turun Tuomiokirkon kuori,