Jan Herman Linge

Is your surname Linge?

Research the Linge family

Jan Herman Linge's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Jan Herman Linge

Birthdate: (85)
Birthplace: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Death: June 25, 2007 (85)
Asker, Akershus, Norway
Place of Burial: Vestre gravlund, Oslo, Norway
Immediate Family:

Son of Martin Linge and Margit (Gording) Havrevold
Husband of <private> Linge (Løvland)
Father of Martine Løvland Linge
Brother of <private> Linge
Half brother of Ingvil Havrevold

Occupation: Båtkonstruktør
Managed by: Martine Løvland Linge
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Jan Herman Linge

Jan Herman Linge (January 28, 1922 in Trondheim, Norway – June 25, 2007[1]) was a Norwegian engineer and boat designer. He was the son of Martin Linge, known for his war effort in Kompani Linge.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Herman_Linge

http://no.wikipedia.org/wiki/Jan_Herman_Linge

http://www.snl.no/.nbl_biografi/Jan_Herman_Linge/utdypning

Gravferdsetaten i Oslo kommune

Jan Herman Linge, norsk ingeniør og båtkonstruktør. Han var sønn av skuespilleren Martin Linge og hustru Margit F. Vogt. Faren, Martin Linge, er mest kjent som den første kompanisjef i NORIC 1, mest kjent som Kompani Linge.

Praksis og utdannelse

Linge dro til sjøs 15 år gammel på MT «Oro» av Arendal. Han trivdes svært godt på de syv hav og alle planer om videre utdannelse ble stilt i bero. Faren var ikke enig i sønnens prioriteringer og dro ut i verden for å finne ham og få ham hjem. De møttes i Singapore og sammen mønstret de på et annet skip i 1939 og jobbet seg hjemover.

Linge hadde praksistid ved skipsverft i 1940 og 1941. Han startet sine studier i 1943, men krigen satte en foreløpig stopper for disse. Gjenopptok studiene etter krigens slutt og utdannet seg til skipsingeniør (Naval Architecture) i England og USA i 1946-1949.

Krigsår

Linge flyktet til Sverige i den selvkonstruerte og -bygde seilbåten «Vito». Derfra kom han seg videre til England med en britisk motorkanonbåt. Linge ble utdannet som SOE-agent og var med i Kompani Linge 1944-1945. Han landet i det tysk-okkuperte Norge i fallskjerm vinteren 1944/45 som sabotør og instruktør for Hjemmestyrkene (Milorg) i D12 (Akershus/Hedmark).

Linge ble senere tatt til fange under en aksjon og sendt til Tyskland etter Gestapoforhør. Linge klarte å rømme underveis, og kom seg over til de fremrykkende amerikanske styrker. Tidlig i april 1945 kom han tilbake til England, og ble instruktør for nye agenter.

Arbeidsår

Ingeniør i Båtservice Verft A/S (A/S Westermoen Båtbyggeri og Mek. Verksted) i Mandal i 1949-1956. I denne tiden konstruerte han motortorpedobåten «Nasty» som er grunnlaget for Tjeld-klassen. Disse båtene var i kontinuerlig produksjon fra høsten 1957 (prototypen «Nasty») til omkring 1970. Båttypen ble også eksportert til Tyskland, Hellas, Tyrkia og USA. Totalt ble det bygget 42 båter i denne klassen i Norge. Dessuten ble 6 ble bygd i USA.

I sitt eget båtdesign- og konsulentfirma, Jan H. Linge A/S, konstruerte Linge en rekke hurtiggående motorbåter for Draco, Fjord, Windy og andre. Linge konstruerte seilbåten Soling, som ble valgt til olympisk klasse i 1968 og var med i hele 8 olympiske leker. Yngling, også tegnet av Linge, ble internasjonal klasse i 1979 og olympisk klasse fra Athen-OL 2004. Linge har også konstruert diverse 5,5 metere, andre seilbåter og havseilere. Lingekonstruksjoner kjennes gjerne på «ling» endelsen i navnet. Blant disse finner vi:

Seilbåter:

Dingling 6 fot rojolle, Firling, Lærling, Brisling, Gambling, Jypling med stor seilføring, Mekling, Snekling, Smiling, Soling, Willing og Yngling. Halling, er en 1/2-tonner, bygget i 1982 i kevlar og porøse plater. Kun et eksemplar. Befinner seg i Os utenfor Bergen.

Motorbåter:

Musling 12/370, Musling/Wesling 14/430, en lite pen 14 Musling, Gromling, en krympet 15 fot Wesling, Wesling 16 med hardtop og targabøyle, Wesling 16 åpen, kalles også Musling 490. (Støpes muligens i piratformer), Fjordling 17 i flere varianter, Fjordling 18/550

For Draco laget han blant annet Draco 20 HT sportling -«24 styling» og -«27 stirling».

Det er totalt bygd om lag 10 000 motorbåter og 10 000 seilbåter av Linges forskjellige konstruksjoner.

Tillitsverv

  * Medlem av ISAF i en årrekke
  * Teknisk rådgiver og reserve ved sommer-OL:
     o Helsingfors 1952
     o Roma 1960
     o Tokyo 1964
     o Mexico 1968

Utmerkelser og priser

  * Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1998
  * Krigsmedaljen
  * Deltagermedaljen
  * Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Råds Ærespris 1966 (innsats for norsk industri)
  * «Merket for God Design» i 1971 for seilbåten Yngling
  * Jacob-prisen i 1988 som formgiver
  * International Sailing Federations (ISAF) gullmedalje 2000
  * ISAF Beppe Croce trofé 2002

Jan Herman Linge, født 28. januar 1922, fødested Trondheim, Sør-Trøndelag, død 25. juni 2007, dødssted Asker, Akershus. Båtkonstruktør. Foreldre: Skuespiller Martin Jensen Linge (1894–1941) og mensendiecklærer Margit Vogt (1897–1975; hun gift 2) med Odd Havrevold, 1900–91).

Gift 1958 med Tuva Løvland (15.11.1923–), datter av konsul Torkell Løvland (f. 1889) og Liv Hektoen (f. 1896). Dattersønn av Johan Herman Lie Vogt (1858–1932); morbror til Espen Haavardsholm (1945–).

Jan Herman Linge høstet internasjonal anerkjennelse for flere av sine seil- og motorbåtkonstruksjoner. Mange av hans båter er produsert i store serier og finnes over hele verden.

Linge vokste opp i Oslo og drog til sjøs etter middelskolen. Han ville bli skipsingeniør og begynte som lærling ved Akers mekaniske Verksted 1939. Han var sønn av en av Norges store krigshelter, og Jan H. Linge kom selv med i motstandsarbeid under den annen verdenskrig. Han tok examen artium 1943, før han rømte til Sverige i egenkonstruert og selvbygd seilbåt. En kjent seiler som vurderte båten, anbefalte Linge å konsentrere seg om lystbåter istedenfor skip. Rådet ble fulgt. I Sverige studerte han en kort periode ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, men kom seg over til Storbritannia, hvor han ble trent som fallskjermsoldat. Han ble sluppet over Norge, men ble siden fanget og sendt til Tyskland. Der klarte han å komme seg over til amerikansk side, men ble sendt til Storbritannia. For sin krigsinnsats fikk han Krigsmedaljen og Deltagermedaljen.

1945–48 studerte Linge ved Portsmouth Municipal Technical College. Deretter reiste han med stipend til USA og arbeidet ett år ved modelltankavdelingen ved Stevens Institute of Technology i New Jersey, hvor seilbåtkonstruksjon var en spesialitet. Både i Storbritannia og USA kom han i kontakt med ledende yachtbyggere og lærte mye av dem.

Da Linge kom hjem til Norge 1949, begynte han som konstruktør ved Båtservice A/S, der han snart kom med i utviklingen av motortorpedobåten Nasty, samtidig som han konstruerte regattabåter av typen 5,5-meter. 1956 etablerte han eget konstruksjonskontor, og 1958–66 arbeidet han bl.a. med det som skulle bli regattabåten Soling.

Nasty var en moderne konstruksjon – lettbygd og helplanende. Prototypen kom på vannet 1957 og vakte straks oppsikt i inn- og utland. Det ble totalt bygd omtrent 50 fartøyer. De ble solgt til flere land, bl.a. USA, som aldri tidligere hadde kjøpt militære fartøyer fra utlandet.

Soling var Linges største internasjonale suksess. Utviklingen startet i forbindelse med konstruksjon av en 5,5-meter til de olympiske sommerleker i Roma 1960. Linge hadde gått nye veier i formgiving av båttypen, men hadde innvendinger mot klassereglene og mente at typen var for eksklusiv til å kunne bli utbredt. Ved å skille ror og kjøl og lage en lettere båt enn 5,5-meterne, kunne man få en rimeligere båt med bedre seilegenskaper, mente han. En slik båt skulle kunne være like krevende og morsom å seile som en 5,5-meter, samtidig som pris og transporteringsmuligheter ikke skulle hindre utbredelse.

Den nye typen var ikke tenkt som olympisk klasse eller introdusert for å utkonkurrere 5,5-meterne, men ble raskt gjenstand for stor oppmerksomhet. 1968 ble den valgt til å avløse Draken som olympisk klasse 1972. Soling ble seilt i 8 OL frem til og med 2000. Det er bygd mer enn 3000 Solinger.

1968 kom den lille regattabåten Yngling, som Linge mottok Designprisen for 1971. Båten er godkjent av International Yacht Racing Union (IYRU) som internasjonal entypebåt, og 2001 ble den valgt til olympisk klassebåt for kvinner fra og med 2004.

I 1960-årene konstruerte Linge motorbåter som Fjordling og Windy 22, og også senere konstruerte han en rekke vellykkede hurtiggående motorbåter for plastbåtprodusenter som Draco, Fjordplast og Windy. Fjordling viser hvordan Linge straks utnyttet de muligheter som finnes ved bygging i glassfiberarmert plast. Med ulike knekk og profiler i hele skroget fikk båten stor strukturell styrke uten at byggekostnader eller vekt ble økt. Linges patenterte vannballasttunnel gjorde det mulig å bygge en 18 fots båt med kraftig V-bunn uten at det gikk ut over stabiliteten. Fjordling er omtalt som “verdens mest kopierte båt”. Windy 22 har paralleller til Nasty i linjeføringen og er en klassiker blant daycruisere i inn- og utland. Skroget ligger fortsatt til grunn for en av Windys mest populære båttyper. 1971 kom også den 34 fots havkappseileren Gambling.

Linge var siden 1960-årene regnet som Norges fremste båtkonstruktør. Han har konstruert vidt forskjellige båttyper og tatt i bruk nye metoder, både når det gjelder teori, materialbruk og produksjon. Hans konstruksjoner har hatt uvurderlig betydning for norsk plastbåtindustri. Linge eide aldri selv noe båtbyggeri, men prioriterte å arbeide som selvstendig konstruktør. Med sine mange båttyper med navn på -ling var Linge også tidlig ute med moderne merkevarebygging.

Jan Herman Linge understreket selv at en båtkonstruktør måtte være en allsidig håndverker og en god sjømann, slik at han har full innsikt i prosessen frem til ferdig produkt – og bruken av det. Videre anså han det kunstneriske element som en nødvendighet for god design. Hans egen design kan karakteriseres som ren, nøktern og funksjonell. Linge hevdet i flere rettssaker båtkonstruksjonens status som åndsverk, men uten å ha fått medhold. Han fikk Norges Teknisk-naturvitenskapelige Forskningsråds ærespris 1966 og Jacob-prisen 1988, og 2001 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Samme år fikk han Det internasjonale seilforbunds gullmedalje.

Kilder og litteratur

  * HEH, flere utg.
  * “Vi intervjuer Jan Herman Linge” (usignert), i Seilas 1951, s. 220f.
  * Stud. 1943, 1968
  * C. Brochmann: “Jan H. Linge ved de 50 år”, i Seilas 1972, s. 6f.
  * C. C. Stephansen: “Båter i alle havner”, i Aftenp. 26.1.1992

Ved sitat oppgi: Store norske leksikon, snl.no, Torstein Arisholm, 2010-02-01, http://www.snl.no/.nbl_biografi/Jan_Herman_Linge/utdypning

view all

Jan Herman Linge's Timeline

1922
January 28, 1922
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
2007
June 25, 2007
Age 85
Asker, Akershus, Norway
2007
Age 84
Vestre gravlund, Oslo, Norway