Jean Micault, heer van Oistersteyn

Is your surname Micault?

Research the Micault family

Jean Micault, heer van Oistersteyn's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Jean Micault

Birthdate: (79)
Death: September 7, 1539 (75-83)
Brussels, Brussels, Belgium
Place of Burial: Brussels, Brussels, Belgium
Immediate Family:

Son of Philibert Micault and Jeanne de Conroy
Husband of Levina van Welle van Cats
Father of Charles Micault; Elisabeth Eleonora Micault; dochter Micault; Margaretha Micault; Nicolas Micault, heer van Indevelde and 2 others
Brother of Claude Micault and Guyot Micault

Occupation: rentmeester-generaal, thesaurier-generaal van Karel V, thesaurier van het Gulden Vlies (geen lid), erf. leen-en schoutambacht Hoge banne v.Zeeland
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Jean Micault, heer van Oistersteyn

Op 23-06-2016 toegevoegde bronnen:

https://krantenbankzeeland.nl/issue/zco/1861-07-20/edition/0/page/1?query=micault&sort=relevance

https://krantenbankzeeland.nl/issue/vco/1938-07-09/edition/0/page/3?query=micault&sort=relevance

https://krantenbankzeeland.nl/issue/zee/1906-01-03/edition/0/page/4?query=micault

--------------------------------------------

OVER EEN DEEL VAN ZIJN NAGESLACHT DE WIELAARD's

Bepaling van de zekerheid van de afstammingsrelaties van de families Boulin en Micault kan gevonden worden in de onderstaande reeksen waarin 3 leden van 1 familie Wielaard in 2 generaties trouwen met mensen die in de opgaande lijn uitkomen bij Nicolaes Boulin en via zijn moeder Anna Micault bij haar vader Jean Micault en bij Elonora van Tuyl van Serooskerke, dochter van Jean Micault.

Mbt onderstaand staan profielkoppelingen met exakt dezelfde beschrijving in het profiel van Willem Wielaard

FEITEN EN TOEVALLIGHEDEN (of niet?). Zie voor direkte profiel-koppelingen het profiel van Willem Wielaard de vader en grootvader van de hieronder beschreven personen !! Over de afstammelingen 'Wielaard' waarvan Willemina Wielaard 'Nicolaes Boulin' als xth-overgrootvader heeft alsmede Jean Micault en de andere 2 Wielaard's die 'Elisabeth Micault' als xth-overgrootmoeder hebben.

Bepaling adellijke afstamming van de Wielaard's via 'TWEE VERSCHILLENDE LIJNEN" naar geslacht Micault. In elk geval 2 van zijn kinderen, zowel dochter Willemina als ook zijn zoon Marinus trouwden met afstammelingen van het geslacht Micault. Ook zijn kleindochter Anna Wielaard, dochter van Geerard, broer van Willemina en Marinus Cornelis, trouwde met een van Serooskerke/Micault afstammeling volgens bijna dezelfde weg als Marinus Cornelis Wielaard.

Relatie van Jean Micault en Willemina Wielaard(via echtrgenoot Cornelis Westdorp):

Willemina Wielaard via een huwelijk met Cornelis Westdorp dat leidt via 'de Rijke' en 'de Witte' naar Nicolaes Boulin uit Lille DONT MERGE zoon van Anna Micault, dochter van Charles Micault, zoon van Jean Micault, heer van Oistersteyn

Relatie van Jean Micault en Marinus Wielaard(via echtgenote Maria van Beveren):

Marinus Cornelis Wielaard via een huwelijk met Marina van Beveren dat leidt via "Dorst" en "Pelle" en "van Hemert" en "van Hesse" en "van Cats" en "van Serooskerke" naar Elisabeth Eleonora Micault, dochter van Jean Micault, heer van Oistersteyn

Relatie van Jean Micault en Anna Wielaard(via echtgenoot Pieter Dorst):

Anna Wielaard via een huwelijk met Pieter Dorst dat net als bovenstaand huwelijk van Marinus Cornelis Wielaard en Maria van Beveren over dezelfde schakels loopt via "Dorst" en Pelle" en "van Hemert" en "van Hesse" en "van Cats" en "van Serooskerke" naar Elisabeth Eleonora Micault, dochter van Jean Micault, heer van Oistersteyn.

N.B. Een van genoemde schakels "Dorst" is Cornelis Jeremiasse Dorst (gehuwd met Willemtje Adriaanse Pelle) welke Cornelis Jeremiasse weer een zuster heeft, genaamd Maria Jeremiasse Dorst welke gehuwd is met een "van Oeveren" ( Jacob Abrahamsz van Oeveren ).

---------------------------

OVER JEAN MICAULT

Jean Micault werd geridderd door Karel V https://arievansteensel.files.wordpress.com/2010/11/van-steensel-genealogie.pdf

Jan Micault doorliep een mooie carrière in de financiële sector van het Habsburgse bestuursapparaat. In 1506 begeleidde hij Philips de Schone en Karel V op hun reis naar Spanje waar hij zorg droeg voor uitgaven die zij daar deden. Dat deed hij naar wens want een jaar later werd hij benoemd tot ontvanger-generaal van alle financiën van de Habsburgse Nederlanden. Hij bekleedde dit hoogste financiële ambt in de Habsburgse administratie van 1507 tot 1534. Micault raakte uit hoofde van zijn functie betrokken bij tal van geldschenkingen voor de vervaardiging van vorstelijke glasramen, zoals bijvoorbeeld in 1510 bij de Sint-Waltrudiskerk te Bergen, in 1512 bij de Sint-Janskerk te Gouda en in 1514 bij de Zavelkerk te Brussel.52 De van oorsprong Bourgondische ambtenaar vestigde zich in Brussel en integreerde er al snel. Hij verwierf diverse leengoederen in de buurt van Brussel: het huis van Heetvelde in 1512 en later ook het huis Yndevelde beide gelegen in Eppeghem. Ter bevestiging van zijn sociale promotie huwde hij een Zeeuwse adellijke dame, Lieve van Kats, dochter van Klaas Lievensz. van Kats. 53 Volgens Tourneur speelde Micault een cruciale rol bij het het verwerven van donaties voor de gebrandschilderde glazen in de pandgang etc .......(n.b. carthuizer klooster te Scheut) Bron: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/14658/Damen%20Scheut.pdf;jsessionid=C92B1E12FF3F754A4D0E3845A1E65FA8?sequence=1

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jean Micault was als "Ontvanger Generaal" een hoge Bourgondische ambtenaar. Hij was tevens ridder en tresorier van de door Filips de Goede in 1430 opgerichte 'Orde van het Gulden Vlies(Golden Fleece)'.

Detaillering functies: Tresoriër van de orde van het Gulden Vlies (1484-) ridder (1484) heer van Botland Westkerke, heer van Oisterstein (door aankoop) van Indevelde (door aankoop, sindsdien genaamd Cattenhuys, kasteel tussen Mechelen en Brussel bij Eppeghem, alleen duiventoren resteert) en Nielerbeek (door aankoop, verkoop 1534) raad en ontvanger der domeinen, rentmeester-generaal van financiën van Karel V (1507,1515-) door huwelijke en aankoop aanzienlijke bezittingen in N.- en Z.-Beveland, Duiveland, Tholen en België, 1516 Schout van de Hoge Vierschaar als opvolger van zijn schhonvader Claas Lievensz van Cats.

Chronologie Brussel Jean Micault

 • 1-6-1484, Na de dood van Philip Hanneton wordt ridder Jean Micault benoemt tot tresoriër, thesauriër of schatkistbewaarder van de orde van het Gulden Vlies.
 • 1500, X gemeenschap van goederen, zij neemt mee de heerlijkheid Botland bij Nieuwerkerk incl. de herberg ‘de Meelbaal’, delen v.d. heerlijkheid Westkerke bij Scherpenisse t.z.v. St.Maartensdijk en delen van de polder Oosterland.
 • 1507, aangesteld tot raad en ontvanger der domeinen met een salaris van ‘48 sols par jour ou 440 livres et 12 sols par six mois’. [Annales 1889 Ch VIII p.118]
 • c.1510, *Charles (62866)
 • 20-2-1511, koopt van Hugo van Heetvelde het kasteel Heetvelde te Eppeghem. Verwoest in 1914-1918. Op fundaties is een landhuis gebouwd.
 • ? * N.N. †c. 14 jaar blonde jongen op triptiek
 • ? * N.N. †c. 16 jaar meisje achteraan op rechterdeel triptiek
 • 3-1513, (Elisabeth) Eleonora
 • 1516 vervulling Schoutambt van de 'Hoge Vierschaar' als opvolger van zijn schoonvader Claas Lievensz van Cats.
 • 1519, Jean Micault vermeld als vertegenwoordiger van Karel V in zake ‘omkoping’ om Karel V tot rooms koning te doen verkiezen. Hij betaalt in goudguldens: 25.900 aan de Fuggerbank, t.n.v. Bernard Stercker, deze betaalde eerder 10.000 aan de aartsbischop van Metz en 8.000 aan de Paltzgraaf.
 • 7-4-1521, Jean Micault neemt na het overlijden van zijn schoonvader alsnog het erfelijk leen-en schoutambacht van de Hoge Banne van Zeeland over.
 • 6-9-1521, Jean Micault vermeld als raad en ontvanger der domeinen, rentmeester-generaal van financiën van Karel V
 • 24-3-1524, Verhefing van het leen Nielerbroek. Jean Micault koopt het samen met zijn vrouw Levina Claes Lievensz. Van Kats(Cats) van Gerard Sterck koopman te Antwerpen.
 • 2-11-1525, Jean Micault vermeld als raad en ontvanger der domeinen, rentmeester-generaal van financiën van Karel V
 • c.1530, Jean Micault, tresorier van de orde van het Gulden Vlies is in het bezit van de reglementen van de orde, met beschrijving van de daarbij behorende ceremonies.
 • 1530-1540, Register van rekeningen betreffende verrekening van gelden met de ontvanger-generaal Jan Micault. [bron ]
 • 13-3-1530, Jan Micault vermeld als raad, schatkistbewaarder en rentmeester-generaal
 • 5-11-1530, Overstromingen in Duiveland (behalve Sir Jansland) en Zuid-Beveland. Bezittingen van Jean Micault in Oostwatering in Zuid-Beveland en Bath verloren. Huizen en hofsteden vernield, landerijen leveren geen oogst, herdijken kost geld. Bourgondische levenstijl aan het hof kost ook veel geld. Grootgrondbezitters in problemen.
 • 6-11-1530, Jean Micault ontvanger-genraal van financiën van Karel V
 • 1531, reorganisatie
 • 1531, Herdijking van Ouwerkerk, Nieuwerkerk en Kapelle in Duiveland
 • 2-11-1532, Nieuwe stormvloed en overstromingen in Duiveland en Zuid-Beveland, herdijken kost geld.
 • winter 1532-33, Ouwerkerk, Nieuwerkerk en Kapelle in Duiveland onder water
 • 6-1533, Ouwerkerk, Nieuwerkerk en Kapelle in Duiveland opnieuw drooggelegd
 • 10-9-1534, Jean Micault verkoopt het leen Nielerbroek te Niel in de streek Mechelen aan ridder Baptiste de Taxis.
 • 1535, Jean Micault koopt het kasteel Oisterstein aan de Meervliet of Geule bij het gehucht Vianen in de zuidwest hoek van de polder Oosterland in Duiveland. Het kasteel is gebouwd door Hendrik van den Abeele in 1357. In 1410 bestaat het uit een voorburg, nederhof, boomgaarden, vierdehalf roeden dijk en 25 gemeten lands.
 • c.1535, koop heerlijkheid van Indevelde met ‘Cattenhuijs’ bij Mechelen
 • 14-5-1535, na 30 jaar trouwe dienst als raad en ontvanger der domeinen, krijgt hij van Karel V de rang en titel rentmeester-generaal van financiën met standplaats Brussel.
 • 1539, overstromingen in Bath, voorgoed verloren [Klippe 39]
 • 7-9-1539, ‘Hier leeijdt begve heer Jan Michault ridder raedt der Kaijserlije Majesteit en tresorie va de orderen v den gulden vliese die stierf de VII septebri an XVC en XXXIX’. †b.koor van de St. Sacrement St.Gudele Brussel bij het altaar van St.Nicolaas. De steen was versierd met de wapens van de overledene en die van zijn vrouw
 • 4-8-1545, Levina en Jean Hoots wonen in het huis ‘de Fonteyn’ bij Cantersteen behorend aan de St.Gudele. Jaarhuur 20 livres de gros
 • 21-6-1547, Toestemming van de deken van het kapitel van de St-Gudele voor de stichting van een kapelaanschap van de familie Micault met een altaar voor St-Lazarus.
 • v.1559, Het gezin wordt, gedeeltelijk postuum geportretteerd door Jan Cornelisz. Vermeyen (1500-1559), hofschilder van Karel V, op twee zijpanelen van de triptiek met de opwekking van Lazarus. De manlijke en de vrouwelijke leden van de familie ieder op een eigen zijpaneel met wapenschilden van henzelf en/of echtgenoten. [Paeis voor Schone Kunsten Brussel]

Veel is overgenomen uit de studie van de heer van de Klippe. Hij citeert vele primaire bronnen die later verloren zijn gegaan. Het schrift berust in het Gemeente archief van Zierikzee of het Zeeuws Archief in Middelburg. Gegevens uit ca. 1995: GA Zierikzee. Bibliotheek: Genealogie van de Bourgondische-, Vlaamse- en Zeeuwse geslachten Micault, Boulijn, Bolijn, Auteur: C. van de Klippe, Jaar van uitgave: 1967, Formaat, ill. etc.: 88 p. ; 22 cm; Annotatie: Gestencild. Nr: 1 1413 Nummer: 1413. Heden: 166 Collectie Zeeuwse Genealogieën (CZG), 16e-21e eeuw Inventaris Nummers 500-599, nr. 503 'Genealogie van de Bourgondische-, Vlaamse- en Zeeuwse geslachten Micault de Boulin, - Boulyn - Bolyn' door C. van de Klippe.

Receveur-General (Ontvanger-Generaal) des finances des Pays-Bas

 • died - 7 september 1539
 • buried - Brussels in St. Goudelekerk (Chapelle Du St. Sacrement)
 • Title - Sgr. d'Oosterstein
 • work - Tresorier de l'Ordre de la Toison d'Or, receveur - general des finances des Pays - Bas.

Jean Micault was een hoge bourgondische ambtenaar. Hij was Ontvanger-Generaal en ridder. http://www.hetutrechtsarchief.nl/ heeft stukken opgesteld door de (Tresorier) Jean Micault in bezit. Het betreft: reglementen van de orde van het Gulden Vlies, met beschrijving van de daarbij behorende ceremonies, toebehorend aan Jean Micault, tresorier van de orde, (16e eeuw)

Arie van Steensel schrijft in "Edelen in het laatmiddeleeuwse graafschap Zeeland" het volgende m.b.t. de dochter van Klaas Lievensz genaamd Levina die trouwt met Jean Micault.

"Een mooi voorbeeld van een carrière in vorstelijke dienst van een kleine ambachtsheer uit de bestuurselite van Zierikzee is Klaas Lievensz, gehuwd met Gertrude Florisdr van Botland, die in Zeeland verschillende stedelijke en regionale ambten vervulde voor zijn benoeming tot raadsheer van het Hof van Holland in 1511. In 1492 was zijn adeldom bevestigd door Maximiliaan van Oostenrijk en hij voerde vervolgens de ridderlijke titel schildknaap en de familienaam Van Kats. Zijn gestegen status bleek uit het huwelijk tussen zijn oudste dochter Levina en een hoge Bourgondische ambtenaar, de ontvanger-generaal en ridder Jan Micault. Ridderslagen of adelsbrieven waren in de late middeleeuwen de meest gangbare manieren om het adellijke statuut te verwerven en van de vorst om zijn trouwe ambtenaren te belonen,

Bronnen

Jean Micault was Heer van Oostersteyn.

Veel vermeldingen over zijn bemiddelende en belangrijke functie

In het volgende boek worden personen met de naam Boulin genoemd aan wie betalingen voor diensten en/of pensioenen zijn betaald:Rapport à M. le ministre de l'intérieur sur différentes séries de documens ... By L. P. Gachard Hierin wordt op pag. 429 gerefereerd aan: Sylvin Boulin (pag 325 architekt/ingenieur) Alexandre Boulin(pag. 223, secretaire ordinaire du roi et greffier de son grand conseil) Nicolas Boulin (pag 220 greffier). Deze personen zijn verbonden aan Jean Micault via zijn kleindochter Anna Micault welke is gehuwd met Anthoine Boulin. Over een eventuele (mogelijke)familie-relatie van Sylvin is verder niets bekend, al duikt zijn naam regelmatig op. bron: https://books.google.be/books?id=qIU6AAAAcAAJ&pg=PA294&lpg=PA294&dq=jehanne+micault&source=bl&ots=ygqX9ooNse&sig=Tr8P3bmVscKWHWndryIWSzrEbRE&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwia2pv4gpjLAhWDyRQKHQafAjYQ6AEITjAI#v=onepage&q=boulin&f=false Sylvin Boulin zou onderzocht moeten worden.

view all 11

Jean Micault, heer van Oistersteyn's Timeline

1460
1460
1510
1510
Age 50
1513
March 1513
Age 53
City of Brussels, Brussels, Belgium
1515
1515
Age 55
1515
Age 55
1515
Age 55
1518
September 17, 1518
Age 58
City of Brussels, Brussels, Belgium
1519
1519
Age 59
1539
September 7, 1539
Age 79
Brussels, Brussels, Belgium
September 7, 1539
Age 79
Brussels, Brussels, Belgium