Jens Erichstrup, Eidsvollsmann

Is your surname Erichstrup?

Research the Erichstrup family

Jens Erichstrup, Eidsvollsmann's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Jens Erichstrup, Eidsvollsmann

Birthdate: (50)
Birthplace: Skien, Telemark, Norway
Death: August 18, 1826 (50)
Immediate Family:

Son of Daniel Jensen Erichstrup and Dorothea Sophie Jonsdatter
Brother of John Jacob Erichstrup; Helvig Erichstrup; Alette Cathrine Hyll Erichstrup and Else Catharine Erichstrup

Occupation: embetsmann, eidsvollsmann og stortingsmann.
Managed by: Martin Severin Eriksen
Last Updated:

About Jens Erichstrup, Eidsvollsmann

Jens Erichstrup (1775-1826)

Parti: Unionspartiet

Fylke: Vest Agder

Yrke: Fogd

Nasjonalitet: Norsk

Alder i 1814: 39 år gammel

Valgdistrikt: Lister amt

Som flere andre norske jurister tilbragte Erichstrup de første årene av yrkeslivet ved rentekammeret i København. I 1810 vendte han så hjem til Norge til stillingen som fogd på Lister.

Av natur var Erichstrup rolig, og i tillegg hadde han en utbredt rettferdighetssans. På riksforsamlingen sluttet han seg til unionspartiet, men deltok kun i liten grad i debattene. På samme måte engasjerte han seg for å hindre at bøndene ble pålagt for tunge økonomiske byrder uten selv å være noen typisk "bondepolitiker".

På det overordentlige storting deltok han ikke, men han var stortingsrepresentant flere ganger i perioden 1817-24. I denne tiden var han ofte sekretær i de komitéene hvor han var medlem. Ellers interesserte han seg spesielt for selve lovbehandlingen og utformingen av bestemmelsene.

Mange kjente siddiser er gravlagt på Lagård, blant annet eidsvollsmannen Jens Erichstrup. http://erlingjensen.net/Historie/Lagaard%20gravlund.htm

http://www.slekt.org/books/aars/1940skienslagstol.htm

JENS ERICHSTRUP, født i 1775, var håndverkersønn fra Skien. Han avla juridisk embetseksamen i 1798, og som flere andre norske jurister, tilbrakte Erichstrup de første årene av yrkeslivet sitt ved rentekammeret i København. I 1810 vendte han tilbake til Norge som fogd i Lister amt (Vest-Agder fylke) og ble 39 år gammel valgt som representant til riksforsamlingen på Eidsvoll. Her sluttet han seg til unionspartiet som ønsket en forening med Sverige. Erichstrup deltok bare i liten grad i debattene under riksforsamlingen, men engasjerte seg når det gjaldt å hindre at bøndene ble pålagt tunge økonomiske byrder. Han var imidlertid ingen typisk «bondepolitiker». I 1818 ble han fogd i Larvik, og på denne tiden ble han også stor jordeier i Tjølling. Erichstrup var stortingsrepresentant i flere perioder mellom 1817 og 1824. Da var han ofte sekretær i de komitéene hvor han var medlem, bl.a. i Odelstinget. Han interesserte seg særlig for behandlingen og utformingen av lovtekster. Jens Erichstrup ble utnevnt til amtmann i Stavanger amt i 1825, men døde her i byen allerede året etter, i 1826, 51 år gammel. Han ble husket som en rolig natur, ingen utpreget ledertype, men som en stillferdig embetsmann som utførte sine gjøremål ordentlig og samvittighetsfullt. Begravelsen fant sted på den gamle kirkegården som lå mellom Olavskleivå og Kirkegårdsstredet. Den ble nedlagt i 1834, og mange år etterpå ble Jens Erichstrups jordiske levninger flyttet over til Lagård. I 1882 fikk han en gate oppkalt etter seg; Erichstrups gate som går fra Bergelandsgaten til sammenløpet av Hjelmelandsgaten, Saudagaten og Tårngaten.

view all

Jens Erichstrup, Eidsvollsmann's Timeline

1775
November 10, 1775
Skien, Telemark, Norway
1826
August 18, 1826
Age 50