Joachim Rønneberg

Is your surname Rønneberg?

Research the Rønneberg family

Joachim Rønneberg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Joachim Holmboe Rønneberg

Current Location:: Ålesund, Møre og Romsdal, Norge
Birthdate:
Birthplace: Borgund (nå Ålesund), Møre og Romsdal, Norway
Immediate Family:

Son of Alf Rønneberg and Anna Sandberg
Husband of <private> Rønneberg (Foldal)
Father of <private> Rønneberg and <private> (Rønneberg)
Brother of Erling Rønneberg; Anton Johan Rønneberg and <private> Rønneberg

Occupation: Post War: Career in broadcasting
Managed by: André Ratvik Eidskrem
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Joachim Rønneberg

Joachim Holmboe Rønneberg, DSO is a retired Norwegian officer and broadcaster. He is known for his resistance work during World War II and his post-war war information work.

Sources and Resources

Om Joachim Rønneberg (Norsk)

Joachim Holmboe Rønneberg, er en pensjonert norsk offiser og journalist. Han er kjent for sin innsats under andre verdenskrig og som programsekretær i NRK.

Kilder

NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON

Joachim Rønneberg, Joachim Holmboe Rønneberg, født 30. august 1919, fødested Borgund (nå Ålesund), Møre og Romsdal. Motstandsmann og kringkastingsmann. Foreldre: Repslager og disponent Alf Rønneberg (1894–1969) og Anna Sandberg (1894–1987). Gift 19.9.1949 med formingslærer Liv Muriel Foldal (24.5.1925–), datter av kjøpmann, dampskipsekspeditør Nils Foldal (1888–1964) og Dagmar Dahl (1898–1972). Sønnesønns sønnesønns sønn av Carl Rønneberg (1779–1858); brorsønn av Anton Rønneberg (1902–89); søstersønn av Ole Rømer Aagaard Sandberg (1900–85).

Joachim Rønneberg var en av lederne for tungtvannsaksjonen på Vemork 1943. I etterkrigstiden har han gjennom en menneskealder vært en markant radiojournalist ved NRKs distriktskontor i Møre og Romsdal.

WIKIPEDIA

Høsten 1942 ble Rønneberg trukket inn i planleggingen av aksjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork ved Rjukan. Han ble utpekt som leder for sabotasjegruppen som skulle forsøke å sprenge selve anlegget etter at et britisk forsøk (Freshman) hadde slått feil i november 1942. Et forparti – Swallow/Grouse – var allerede sendt over for å forberede aksjonen, og midt i februar 1943 hoppet Rønneberg og resten av gruppen Gunnerside ut over Hardangervidda. Her møtte de forpartiet og gjorde klar for det endelige fremstøt mot anlegget på Vemork.

Natten mellom 27. og 28. februar ledet fenrik Rønneberg selve angrepet. Etter en dristig fremrykning under vanskelige forhold kunne ladningene festes og luntene tennes. Eksplosjonen satte anlegget ut av drift i flere måneder. Den godt planlagte og dristig gjennomførte aksjonen fikk en viktig symboleffekt og resulterte i et dryss av norske og allierte dekorasjoner for Rønneberg og de andre deltakerne. Han er innehaver av Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, den britiske Distinguished Service Order (D.S.O.), den franske Æreslegionen og den amerikanske Medal of Freedom med palme.

Etter aksjonen drog Rønneberg og deler av gruppen i full uniform på ski tvers over Sør-Norge til Sverige. Ferden på om lag 450 km tok 14 dager og foregikk i temperaturer ned mot -20 °C. Fra Sverige kom de raskt tilbake til Storbritannia. Nyheten om aksjonen gikk over hele den frie verden uten at betydningen av den kunne avsløres i full bredde.

Etter noen måneder i Storbritannia ble Rønneberg gitt nye oppgaver i Norge, denne gang atskillig nærmere hjemtraktene, som leder for operasjon Fieldfare. Planleggingen startet i oktober 1943, og målet var å bryte jernbaneforbindelsen gjennom Romsdal til Åndalsnes. Med base i Tafjordfjellene skulle Rønneberg og to andre, Birger Strømsheim fra Gunnerside og Olav Aarsæther, rette angrep mot Raumabanen. Gruppen ble sluppet i mars 1944 og tilbrakte nesten et år i fjellet før de sprengte Stuguflåten bro i begynnelsen av januar 1945. Tre ukers stopp på Raumabanen ble resultatet.

view all 16

Joachim Rønneberg's Timeline

1919
August 30, 1919
Borgund (nå Ålesund), Møre og Romsdal, Norway
October 12, 1919
Borgund, Møre og Romsdal, Norway
1948
1948
- 1954
Age 28
Ålesund, Møre og Romsdal, Norway