How are you related to Johan Cruijff?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
Death: March 24, 2016 (68)
Barcelona, Catalonia, Spain (lung cancer)
Immediate Family:

Son of Hermanus Cornelis Cruyff and Nel Cruyff-Draaijer
Husband of Private
Father of Private; Private and Private
Brother of Private

Occupation: Coach, Football (Soccer) player
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Johan Cruijff

wikipedia page

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/24/johan-cruijff-1947-2016-een-ove... Johan Cruijff (1947-2016): een overzicht van zijn leven. Cruijffs carrière was er één van vele hoogtepunten. Een uitgebreid chronologisch overzicht van zijn leven.

Over Johan Cruijff (Nederlands)


Johan Cruijff was een Nederlands profvoetballer en voetbalcoach.

Cruijff wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij door de IFFHS verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Bij de IFFHS-verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede achter Pelé. De voormalige aanvaller en spelverdeler werd met name geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht. Driemaal werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar en ook won hij drie keer de Europacup I. Dit laatste deed Cruijff met Ajax, waar hij gold als de leider en ster van het elftal. In 1974 bereikte Cruijff als aanvoerder van het Nederlands elftal de finale van het WK, waarin met 1-2 werd verloren van West-Duitsland.

Na een twintigjarige carrière als voetballer, waarin hij als prof voor clubs in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten speelde, legde Cruijff zich in 1985 toe op het trainerschap. Zonder de benodigde diploma's werd de oud-speler trainer bij Ajax en met de Amsterdammers won hij twee KNVB bekers en de Europacup II. Nadat Cruijff begin 1988 ontslag nam bij Ajax, werd hij trainer bij zijn voormalige werkgever FC Barcelona. Daar formeerde hij een succesvol elftal dat de geschiedenisboeken inging als het Dream Team. Hoogtepunt tijdens zijn verblijf bij de Catalanen is de winst van de Europacup I in 1992. Na zijn ontslag in 1996 beëindigde Cruijff zijn trainerscarrière maar bleef hij invloedrijk bij zowel Ajax als Barcelona. Hij ging zich vanaf dat moment inzetten als weldoener en richtte diverse maatschappelijk betrokken instellingen op, die zich met name richten op jongeren en sport. Daarnaast bleef hij bij het voetbal betrokken, onder andere als analyticus, ambassadeur, adviseur en columnist.[5] In 2009 besloot Cruijff het trainerschap opnieuw op te pakken toen hij werd benaderd voor het bondscoachschap van Catalonië. Deze functie vervulde hij tot en met 2013. Daarnaast had Cruijff van juni 2011 tot april 2012 zitting in de raad van commissarissen van Ajax.

view all

Johan Cruijff's Timeline

1947
April 25, 1947
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
2016
March 24, 2016
Age 68
Barcelona, Catalonia, Spain