Johan Gerard Westerweel

Is your surname Westerweel?

Research the Westerweel family

Johan Gerard Westerweel's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Johan Gerard Westerweel

Also Known As: "Joop Westerweel"
Birthdate:
Birthplace: Zutphen, Gelderland, Nederland (Netherlands)
Death: August 11, 1944 (45)
Vught, North Brabant, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Samuel Westerweel and Geertruida Johanna Westerweel
Husband of Wilhelmina Dora Westerweel
Ex-husband of Hendrika Louisa Wilhelmina Kraan
Father of Leo Westerweel; Private User; Private User and Private User
Brother of Jacobus Phillippus Westerweel

Occupation: onderwijzer, dienstweigeraar, verbonden aan de werkplaats Kees Boeke school, verzetstrijder, Onderwijzer
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Johan Gerard Westerweel

Johan Gerard (Joop) Westerweel (Zutphen, 25 januari 1899 - Vught, 11 augustus 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was een belangrijke leider van wat later de Westerweelgroep genoemd werd. Westerweel werd geboren als zoon van een drukker. Hij geloofde als pacifistische christenanarchist in een geweldloze oplossing en werd toen hij als onderwijzer in Nederlands-Indië werkte de eerste principiële dienstweigeraar. Westerweel werd tot een gevangenisstraf veroordeeld en het land uitgewezen. In Nederland ging hij werken aan de Werkplaats, de school van Kees Boeke te Bilthoven. Hij organiseerde daar voor de oorlog de opvang van Duitse en Poolse Joodse vluchtelingen en zorgde dat hun kinderen onderwijs kregen. Begin 1940 werd Westerweel hoofd van een montessorischool te Rotterdam en begon met zijn verzetswerkzaamheden. Hij kon de scheiding tussen Joods en niet-Joods niet in overeenstemming brengen met zijn humanistische levensvisie en verzamelde een groep mensen uit zijn familie en kennissenkring die na de oorlog de Westerweelgroep zou worden genoemd. De Joodse deelnemers waren over het algemeen tieners en twintigers die Westerweel kende uit de groep die hij eerder als vluchteling naar Nederland had gehaald, en een ander deel bestond uit leden van de Halutzim, een zionistische jeugdorganisatie. Men schat dat er in totaal tussen de 300 en 400 mensen door Westerweel en zijn collega's zijn geholpen en een groot deel slaagde erin te ontkomen. Tot de leden van de Westerweel-groep behoorde ook zijn vrouw Willy Westerweel. Op 10 maart 1944 werd Westerweel aan de Duits-Belgische grens gearresteerd nadat hij een tocht had gemaakt om een groot aantal Joodse jongeren over de Pyreneeën te helpen.[bron?] In Rotterdam zat hij gevangen in bureau Haagseveer, waar hij zwaar werd gemarteld. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar Kamp Vught. Hier was ook zijn echtgenote terechtgekomen, die in december 1943 was opgepakt door de Duitsers tijdens een verzetsactie waar ze aan deelnam. Zij zou later naar concentratiekamp Ravensbrück worden overgebracht en overleefde de oorlog. Westerweel echter werd samen met vier collega's op 11 augustus 1944 in de omgeving van Kamp Vught gefusilleerd. De ochtend van zijn executie schreef hij een gedicht waarvan de laatste strofe heel bekend geworden is: "Al ga ik op of onder, Het blijft mij nu gelijk: Ik voel het heilig wonder, Ik weet het Leven rijk." Na de oorlog werd in maart 1947 op een van de hellingen van het Ephraimgebergte in Israël het Joop Westerweelpark aangelegd. Ook zijn in Nederland diverse straten naar hem vernoemd; in de gemeenten Heemskerk, Montfoort, Rotterdam en Vlaardingen. In Amsterdam is in Stadsdeel De Baarsjes aan het Balboaplein een openbare lagere school naar hem vernoemd. Joop en zijn vrouw Willy kregen in 1964 van de staat Israël de Yad Vashem-onderscheiding.

Joop Westerweel was a schoolteacher and a Christian anarchist who became a Dutch World War II resistance leader, the head of the Westerweel Group.

Westerweel along with Joachim Simon and other colleagues, helped save in the region of 200 to 300 Jewish lives by organizing an escape route, smuggling Jews through Belgium, France and on into neutral Switzerland and Spain. He was arrested on March 10, 1944, after leading a group of Jewish children to safety in Spain, whilst on his way back to the Netherlands at the Dutch/Belgian border. He was executed at Herzogenbusch concentration camp in August 1944.

Source: Wikipedia

photo cf. also: http://www.hassia-judaica.de/Lebenswege/Deutsch/Floersheim_Hans_Cha... (pagina 194)

view all

Johan Gerard Westerweel's Timeline

1899
January 25, 1899
Zutphen, Gelderland, Nederland (Netherlands)
1933
June 4, 1933
De Bilt, Utrecht, The Netherlands
1944
August 11, 1944
Age 45
Vught, North Brabant, The Netherlands