Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen

Is your surname Perttunen?

Research the Perttunen family

Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen

Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Son of Bertil Johaninpoika Perttunen and Private
Husband of Private
Father of Potap Johaninpoika Ivanov Perttunen
Brother of Perttu Perttunen; Jaakko Perttunen; Hannu Perttunen and Olavi Perttunen

Occupation: renki
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen

https://sites.google.com/site/perttusensuku/perttusia/juhopertunpoika

http://vuokkiniemi.net/vs/viensuk.htm

Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen, Renki Isä: Bertil Johaninpoika Perttunen

  • 1665, Noin. Pikkaralan kylä, Oulunsuu, Perttunen

Lapsi 1) Potap Ivanov *Syntynyt arviolta 1700-luvulla Latvajärvellä

Juho Pertunpoika Perttunen ja Vienan Perttusten esi-isä ("Ilmeisesti Vienan Perttusen kantaisä")

Yksi tunnetuimpia Perttusia on varmastikin ollut Arhippa Perttunen (1762-1841) ja hänen poikansa Miihkaili (1815-1899). Molemmat tulivat tunnetuiksi loistavina runonlaulajina ja kansanrunouden muistajina - olihan esim. kymmenesosa Lönnrotin hallussa olleesta runoumateriaalista lähtöisin Arhipalta. Kaiken kaikkiaan Arhippa lauloi n. 4500 runosäettä.

Arhipan suvun juurista vallitsee suhteellisen selkeä yhteisymmärrys tutkijoiden kesken. Tässä yhteydessä ei näitä tutkijoita käydä toistamaan vaan tyydytään listaamaan esitetyt faktat ja tarjotaan linkit www-lähteisiin.

Arhipan suvun juuret ovat Laitasaaren kylässä. Näin kertoi Arhippa itse monelle tutkijalle. Samaan tulokseen tulevat mm. Pekka Oilinki ja Benjamin Myllyselkä. Irina Tsernjakova on puolestaan sitä mieltä että Arhipan sukujuuret johtavat Karjalaan.

PERTTUNEN. Nimi esiintyy Latvajärvellä 1762 (1679) ja Kivijärvellä 1762 (1718). Lähde: Pollä 1995. Vuokkiniemen piiriin kuuluvassa Latvajärven kylässä elivät Perttusen suvun tunnetut runonlaulajat, joista kuuluisin ja arvostetuin oli mm. Elias Lönnrotin vajaan kolmen päivän ajan laulattama Arhippa Perttunen (n. 1762-1841). Vanhan Kalevalan vienalaissäkeistä neljänneksen on arvioitu olevan Arhipan laulamia. Myös hänen pojaltaan Miihkali Perttuselta (n. 1815 - 99) kerättiin vuosina 1871-94 yhteensä 81 runoa (n. 4000 säettä) hänen jo sokeuduttua vuonna 1866. Arhippa kertoi Lönnrotille oppineensa parhaat runot monta vuotta sitten isältään ”Suurelta Iivanalta”, joka joutui lähtemään armeijaan Arhipan ollessa 7-vuotias. Arhippa lisäsi vielä: "Jospa silloin joku, kuten nyt, olisi etsinyt runoja, ei hän kahdessa viikossa olisi ehtinyt panna kirjaan edes sitä, minkä isäni yksinänsä osasi”. Suvusta tunnetaan useita muitakin muinaisrunojen taitajia ja Boreniuksen saaman käsityksen mukaan Arhippa Perttusen vanhin poika Matti Perttunen oli ollut suurempi runonlaulaja kuin nuorin veljensä Miihkali Perttunen.

Miihkali Perttunen kertoi Boreniukselle vuonna 1871, että hänen sukunsa saapui Latvajärvelle 4-5 sukupolvea aikaisemmin ja Tatjana Perttunen, Miihkalin pojanpojan vaimo, että suku oli kotoisin Muhokselta ja ensimmäinen Latvajärven Perttunen oli sinne vävyksi tullut Juho (Johan, Ivan) Perttunen (eräs vienalaiskauppias Ivan Perttunen mainitaankin 1711 tulliluettelossa Kajaanin markkinoilla käyneenä). Juho Perttusen muutto Muhokselta Latvajärvelle on näin ollen saattanut tapahtua 1600-luvun loppupuolella. Suvun varhaisjuurista on kuitenkin ristiriitaisia tietoja, Perttuset olivat mahdollisesti Muhokselta tai Laatokan Karjalasta. Lähteitä: Arhippa Perttusesta ja hänen perheestään löytyy tietoja melko monista lähteistä.

view all

Johan (Ivan) Bertilinpoika Perttunen's Timeline