Johannes Josephus Franciscus 'Jan' Borghouts

Is your surname Borghouts?

Research the Borghouts family

Johannes Josephus Franciscus 'Jan' Borghouts's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Johannes Josephus Franciscus 'Jan' Borghouts

Also Known As: "Peter Zuid"
Birthdate: (55)
Birthplace: Bergen op Zoom, NB, Netherlands
Death: Died in Rotterdam, ZH, Netherlands
Immediate Family:

Son of Henricus Martinus Borghouts and Wilhelmina Catharina Wanrooij
Husband of Wilhelmina Johanna Hendrika van Veen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Johannes Josephus Franciscus 'Jan' Borghouts

Johannes Josephus Franciscus Borghouts (5 december 1910, Bergen op Zoom - 5 februari 1966, Rotterdam) was een Nederlands ambtenaar, Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog|verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, officier, Staatssecretaris en politicus.

Opleiding en werk

Na een opleiding aan de Hogereburgerschool|HBS, de opleiding tot reserveofficier en een ambtelijke loopbaan in de Sociale Dienst van de gemeente Bergen op Zoom werd Borghouts in 1939 gemobiliseerd. Eerste Luitenant der Reserve Borghouts verdedigde in mei 1940 met zijn manschappen het Maas-Waalkanaal. Na een korte krijgsgevangenschap hervatte hij zijn werk als ambtenaar, nu in de gemeente Hillegersberg bij Rotterdam en later weer in Bergen op Zoom.

Verzetswerkzaamheden

Op 5 juni 1943 dook Borghouts Onderduiker|onder en hij werd onder de schuilnaam "Peter Zuid" in september 1944 "gewestelijk sabotagecommandant" van de Binnenlandse Strijdkrachten.

In de laatste drie maanden van 1944 was hij Commandant van het Strijdend gedeelte der Binnenlandse Strijdkrachten.In deze functie gaf hij leiding aan een groot deel van het Nederlandse verzet.
Na de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 werd Borghouts, na een parachutistenopleiding in Engeland, plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten en medewerker van de staf van Bernhard van Lippe-Biesterfeld|prins Bernhard.

Na de oorlog

Na de bevrijding ging Borghouts als majoor naar Nederlands-Indië waar hij het tot commandant Korps Speciale Troepen bracht. Op 24 augustus 1946 werd Borghouts tot Ridder vierde klasse in de Militaire Willems-Orde benoemd. Ook na de soevereiniteitsoverdracht bleef Borghouts deel uitmaken van de krijgsmacht; Hij werkte bij de personeelszorg van de Koninklijke Luchtmacht en werd in 1962 tot kolonel bevorderd. Borghouts was voorzitter van de in de jaren direct na de oorlog invloedrijke "Nationale Federatieve Raad van het Voormalige Verzet in Nederland".

Politiek

Van 12 juli 1965 tot 5 februari 1966 was de katholieke Borghouts voor de KVP staatssecretaris van Defensie (belast met aangelegenheden betreffende de Koninklijke Luchtmacht) in het kabinet Cals. Zijn ambtsperiode werd overschaduwd door een dodelijke ziekte en Borghouts overleed op 5 februari 1966 in Rotterdam.

Personalia

Borghouts was gehuwd met Wilhelmina van Veen. Eén van zijn zonen, Harry Borghouts, was commissaris van de koningin in Noord-Holland voor GroenLinks.

Onderscheidingen

  • Ridder vierde klasse in de Militaire Willems-Orde
  • Officier in de Orde van Oranje-Nassau
  • Oorlogsherinneringskruis, met 2 gespen
  • Onderscheiding "Oorlog en Vrede", met 4 gespen
  • Kruis voor Langdurige en Trouwe Dienst als Officier 1966

bronnen:

view all

Johannes Josephus Franciscus 'Jan' Borghouts's Timeline

1910
December 5, 1910
Bergen op Zoom, NB, Netherlands
1966
February 5, 1966
Age 55
Rotterdam, ZH, Netherlands