Jon Baardsson Synnes

Is your surname Synnes?

Research the Synnes family

Jon Baardsson Synnes's Geni Profile

Records for Jon Synnes

9,381 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Jon Baardsson Synnes

Birthdate: (70)
Birthplace: Synnes, Vigra, Giske, Møre og Romsdal, Norway
Death: circa 1470 (62-78)
Synnes, Vigra, Giske, Møre og Romsdal, Norway
Immediate Family:

Husband of Sigrid? Ottarsdatter(?) Synnes
Father of Bård Jonsson Synnes; Torstein Jonsson Synnes; Paul Jonson Synnes; Gunhild Jonsdotter i Godøy; Oluf Jonsson Synnes and 4 others

Occupation: Stamfar til Synnesætta
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jon Baardsson Synnes

Mulige foreldre er Baard Jonsson og Gudrun Torsteinsdatter Skeide men usikkerheten er for stor til at de bør linkes.

Jon Bårdsson, stamfar til Synnesætta. Han var født 1400-1405, død ca 1457-70. (Kilder? Notér her.)

1429: Jon Bårdson kjøper Nedregarden Synnes av Sæmund Kolbeinson, og dermed tar soga om Synnesætta til.

http://www.soga.no/bjodale/kronologien.htm

http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=725&s=519&str=


fra I balansepunktet.

Ein gardhandel i 1429

Åstaden er Aslaksgarden i Borgund, truleg ein av bygardane i den vesle kaupstaden. Året er 1429, første mandag i faste. Fem lagrettemenn kunngjør då at Sæmund Kolbeinson sel 4,5 månadsmatbol i Synnes på Vigra til Jon Bårdson. Dermed tar soga om Synnesgodset og Synnesætta til.

Av seinare kilder ser vi at gardhandelen dreide seg om snautt tredjedelen av den digre Synnesgarden, nemleg Nedregarden, som på 1600-talet hadde ei skyld på 4,5 våger fisk. Dei to andre delane, Midtgarden og Øvregarden, var giskegods.

I tillegg til Nedregarden Synnes må Jon Bårdson ha ått ein god del jordegods - eit gods som 200 år seinare utgjorde kring 50 middels gardsbruk. Han kan såleis ha vore ein av dei største lokale godseigarane i si tid, men i høve til Giskeherren bleikna han: Giskegodset var minst 10 gangar så stort som Synnesgodset.

Kven var Jon Bårdson?

Vi veit ikkje stort meir om Jon Bårdson enn at han kjøpte Nedregarden Synnes og kanskje hadde odelsrett til denne garden. Det har vore gjetta på at han var son av ein Bård Jonson og kona Gudrun Torsteinsdatter, truleg på Skeide i Ulstein, som i 1403 selde noke jord i Tunheim i Vanylven til ein Olav Erlingson. Dette kan vere like rett som rangt; prov finst ikkje, men namn og tid høver bra - dessutan veit vi at Jon Bårdson hadde ein son Torstein, og det kan jo gi ein peikepinn.

I balansepunktet, s. 360-361. av Bjørn Jonson Dale


SYNNESÆTTA

Bjørn Jonson Dale skriv: Eg har skreve om denne ætta før, nemlig i verket (Ugelvik Larsen og Sulebust) ”I balansepunktet - Sunnmøres eldste historie ca 800-1660” (Synnesætta og Synnesgodset). Her legg eg ut eit tillegg, om hustru Ingrid Povelsdatter, som først blei publisert i Tidsskrift for Sunnmøre Historielag 2000. Snart vil eg legge ut ei stykke om Povel Jonson, den lågadelige sonen til Synnesætta sin første stamfar, Jon Bårdson, som kjøpte Nedregarden Synnes 1429.

http://www.soga.no/bjodale/kronologien/synnes.htm


Bjørn Jonson Dale skriv: "Eit dokument dagsett Eidsvik 8. august 1608 må vere opphav til forvirringa. Hovedinnhaldet i dokumentet (som ikkje er trykt) er slik:

Gjertrud Torsteinsdatter i Vaksvik med mannen hennar, Gullik Askildson, skøytte til ærlig og velforstandig mann Jon Einarson Eidsvik og hustru Sigrid Lauritzdatter, som er hennar søskenbarn, odelsjorda Sollid i Ørskog, som hennar salige far Torstein Olson hadde selt til salig Søren Andersson, før rådmann i Bergen, og etter denne hadde svogeren hans, Michel Jensson, hatt garden, men då ha var ein fremmedt och vdlandsche født och baaren mandt hadde Jon Eidsvik med rette vunne garden tilbake.

Gjertrud Torsteinsdatter i Vaksvika var altså datter av Torstein Olson på Synnes), son av Olaf Torsteinson, son av Torstein Jonson, son av Jon Bårdson. Dette er greitt.

Gjertrud var vidare søskenbarn til enten Jon Einarson eller kona Sigrid Lauritzdatter. Ein har rekna med at Sigrid var datter av lagrettesmannen Lauritz Erlendson i Eidsvik (nemnt 1596 og 1597), og dette kan vere rett. Vidare har ein rekna med at Lauritz var son av ein Elling i Søvik som er nemnt 1520 og 1538, fordi seglmerka til Elling og Lauritz var like. Dette kan vere rett, men like gjerne heilt feil.

I alle fall: Lauritz Erlendson i Eidsvik kan godt ha vore gift med ei søster av Torstein Olson på Synnes, men slektskapet er ikkje stadfesta."

http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=19143&sok=synes&nr=6&antinnlegg=5&startnr=&antall=&spraak=#anker


S.Ekornes: "Levde året 1429"


Han levde i året 1429.

Ukjent fødselsdatog og dødsdato


Kilde: O. Ødegård ""Ættelinjer fra Middelalderen" sier:

Den 12 april 1422 kjøpte Jon Bårdsson 4 spanns leige i Huseby i Todalen (Stangvik) (D.N. IX nr. 232). I 1458 kjøpte Ivar Trondsson av Aspa 4 1/2 spann i samme gård (D.N. IX nr. 334). Dette fellesskap i eiendom sammenholdt med seglmerkene de brukte viser at det var forbindelse mellom Synes-ætten og Aspa-ætten. den eksakte sammenhengen ikke påvist.


Hvem som er foreldre til Jon Bårdson Synnes er ikke kjent.
Følgende kilde har en angivelse, men uten kildehenvisninger:
Ei Brekke-slekt: Slekta etter Nils Andersson og Ragnhild Paulsdotter 1760-1998, s. 11:
"16* Jon Bårdson Lid 1395-1470. Foreldre: Bård Jonson Lid og Gudrun Torsteinsdotter."

Følgende kilde sier at dette kun er gjetninger:
I balansepunktet: Sunnmøres eldste historie, s. 361:
"Vi vet ikke mer om Jon Bårdson enn at han kjøpte Nedregarden Synnes og kanskje hadde odelsrett til denne gården. Det har vært gjettet på at han var sønn av en Bård Jonson og kona Gudrun Torsteinsdatter, trolig på Skeide i Ulstein, som i 1403 solgte noe jord i Tunheim i Vanylven til en Olav Erlingson. Dette kan være like rett som vrangt; bevis finnes ikke, men navn og tid passer bra - dessuten vet vi at Jon Bårdson hadde en sønn Torstein, og det kan jo gi en pekepinn.
Vi vet heller ikke hvor Jon Bårdson bodde - kanskje var det på Synnes - men det kan like gjerne ha vært f.eks. på Brandal eller i Søvik, eller på Skeide for den saks skyld."

view all 13

Jon Baardsson Synnes's Timeline

1400
1400
Vigra, Giske, Møre og Romsdal, Norway
1440
1440
Age 40
Vigra, Giske, Møre og Romsdal, Norway
1440
Age 40
Vigra, Møre og Romsdal, Norway
1444
1444
Age 44
Vigra, Møre og Romsdal, Norway
1445
1445
Age 45
Vigra, Møre og Romsdal, Norway
1447
1447
Age 47
Vigra, Møre og Romsdal, Norway
1460
1460
Age 60
1470
1470
Age 70
Vigra, Giske, Møre og Romsdal, Norway
????
????