Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff

public profile

Is your surname Räff?

Research the Räff family

Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff's Geni Profile

Records for Jonas "i Rangedal" Räff

37,541 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff (Raeff)

Birthdate:
Birthplace: Rångedala, Älvsborgslän, Sverige
Death: Died in Ekshärad, Värmland, Sverige
Immediate Family:

Husband of Birgitta Raeff, Bridget
Father of Ericus Jonæ

Occupation: Kyrkoherde i Elfsdals pastorat i Värmland.Gifte sig med sin "Forsia"(husföreståndarinna", Kyrkoherde, Kyrkoherde?
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff

Jonas i Rangedal. Blev omkring 1480 kyrkoherde över hela Älvdalen i Värmland. Antog lutherska läran och blev således den förste lutherske prästen därst. Död 1537 i hög ålder och begraven i Ekshärads gamla kyrka. Gift, sedan han blivit lutheran, med sin försya eller hushållerska Brigitta, en engelska, varigenom den förut födde sonen blev äkta.


Jonas Rangedahl var kyrkoherde i Älvdalen med säte i Ekshärad. Han föddes vid mitten av 1400-talet och verkade efter reformationen. Jonas kom alltså att bli den förste lutherske kyrkoherden i Älvdalen. Det anses att han var den Jon Jonsson som tidigare var präst i Rångelanda mellan Borås och Ulricehamn i Västergötland. Hans Hustru hette Brigitta och var engelska. Jonas dog 1537.

Makarna fick 1483 sonen Ericus Jonae.

http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5ngedala_kyrka


Kyrkoherde i Älvdalen

Jonas i Rangedal

Ericus Jonae, död 1588 i Ekshärad vid mycket hög ålder. Kyrkoherde i Ekshärad. "Ett par brev ang. E.J. är bevarade. Det första, dat. Örebro 1575 21/1, förmäler, att E.J. varit hos hertigen (hertig karl, 1550-1611) och "ödmjukeligen begärt någon spannmålshjälp i vederlag" och befalles, att om det är sant, att han inget har till "underhåll", skall han erhålla 10 tunnor spannmål av tiondet i pastoratet. Det andra brevet är daterat Nyköping 1575 13/3 och innehåller, att E.J. under två år skall erlägga i taxa blott en oxe men efter de två årens förlopp två oxar, som av ålder varit vanligt" (utdrag ur Karlstads stifts herdaminne).


Jonas i Rangedal. Död 1537. Jonas i Rångedal var stamfader för en av Karlstads stifts förnämsta prästsläkter, men hans identitet är ett svårlöst problem. I Värmland finns inget ortnamn att anknyta till. Det ligger närmast till hands att förbinda honom med Rångedala i Västergötland, vilket ocksp J.Warholm gjort i Skara Stifts Herdaminne. En "herr Jon Raeff i Rangedal" är sigillvittne i Tvärred, grannsocken i Rångedala 1493 8/6. Genom brev. dat. Påtorp 1515 7/9 säljer "Jon Jonsson Raeff prester" sin gård Ormåsa i Rångedala socken. Riksrådet Lindorm Brunsson av Frostenasläkten och Brigitta Torstensdotter tillåter 1515 17/5 riksrådet Bengt Gylta (Bengt Pedersson-Gylta, avrättad i Stockholms blodbad 1520) att återköpa de gods, som Gustaf Torstensson pantsatt till "herr Jon Raeff". Om denne herr Jon är identisk med kh i Älvdalen med samma namn, kan ej med säkerhet avgöras. Det finns ej heller ovedersägliga bevis för att den senare verkligen varit kh i Älvdalen. Om J.i R uppges, att han varit gift med en engelska vid namn Birgitta, att han antog den reformatiska läran och att han dött vid hög ålder 1537". Ur Warholm: "Skara stifts herdaminne": "Joh. Nic. Rääf förmenas vara den samme man, jemte en annan klosterbroder i Wadstena, år 1511 afsändes för att reformera ett Birgittinerkloster i Polen. (se nor.) (1) Han var curatus i Rångedala 1513, då han sålde nnågra hemman till Peder Månsson på Säby i Wing, och blef slutligen pastor i Elfdalen i Wermland. Han kallas"herr Jon i Rangedal". Gift med Birgitta, ett engelskt fruntimmer, som förut varit hans "forsia". I Elfdalen efterträddes han av sin son ERik och sonson Bengt, hvars son åter var Sveno Elfdalius, den förste superintendenten i Carlstad. Källa: Peter Funke.

Peder Månsson ovan kan vara ; Peder Månsson (son av Måns Nilsson, Tab. 2), till Säby. Väpnare. Häradshövding i Västra härad 1492-09-24 och ännu1 1518-02-17. ref: http://www.adelsvapen.com/genealogi/Stierna_nr_77 observera att räfvesjö är ett namn som förekommer i sammanhanget och kanske kan förknippas med eftrnamnet Raeff ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stjerna

ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/Forsia


ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cam%C3%A9en

ref: http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/341320.html?1322045117

ref http://www.varmlandsrotter.se/download/va2000_3.pdf

Samma profil :Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff ?

view all

Jonas "i Rangedal" i Rangedal Räff's Timeline

1450
1450
Älvsborgslän, Sverige
1483
1483
Age 33
Ekshärad, Värmland, Sweden
1537
1537
Age 87
Ekshärad, Värmland, Sverige
????
Älvdalen