Jörð

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jörð

Also Known As: "Fjørgyn", "Hlodyn", "Jord", "Jörð", "Fjörgyn", "Hlôdyn", "Jörth"
Birthdate:
Birthplace: Jotunheimr
Death:
Immediate Family:

Daughter of Annar and Nótt Narfadóttir
Partner of Odin
Mother of Thor and Meili
Half sister of Auðr "the Rich" and Dagr Ás

Occupation: Jötunn
Managed by: Gábor Balogh
Last Updated:
view all 30

Immediate Family

About Jörð

[http://da.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%B8rgynn]

Fjørgyn, Hlodyn eller Jord (norrønt: Fjörgynn, Hlodyn el. Jörð) var en gudinde, der i nordisk mytologi repræsenterede landjorden; dvs. den del af verdensaltet, der ikke hørte til himmelhvælvet eller underverdenen. Hlodyn var sandsynligvis et andet navn for denne guddom.[1] "Fjørgyn" betyder også jord på vestnordisk, mens formen stammer, da det betyder "jord" på Jarð var udbredt på østnordisk, som bl.a. dansk stammer fra.

Vi ved kun meget lidt om Fjørgyns rolle i nordisk religion, i de skriftlige kilder bliver hun udelukkende omtalt i sin egenskab af at være Odins frille eller hustru og mor til Thor. Der kendes ingen overleveringer til en religiøs dyrkelse af hende, og vi har heller ingen levn til myter, hvor hun optrådte. Hun var tilsyneladende af jætteslægt, men blev opfattet som en gudinde på samme vis, som de andre jættekvinder, der dannede par med en gud.[2] I forskellig tekster omtales Thor enten son Fjørgyns eller Hlodyns søn, hvilket må betyde at de to navne betegner den samme guddom.


Jord

by Micha F. Lindemans

In old-Scandinavian mythology, Jord is the personification of the primitive, unpopulated, and uncultivated Earth. She is one of the wives of the chief god Odin and the mother of the god Thor.

In Norse mythology, Jörð (Old Norse "earth", pronounced /jɔrð/, sometimes Anglicized as Jord or Jorth), is a female jötunn, the mother of Thor, and the personification of the Earth. Fjörgyn and Hlôdyn are considered to be other names for Jörð. Jörð is reckoned a goddess, like other jötnar who coupled with the gods. Jörð's name appears in skaldic poetry both as a poetic term for the land and in kennings for Thor.

Om Jörð (Norsk)

Fjorgyn eller Fjorgvin (norrønt Fjörgyn, «jord»)

er beskrevet i Voluspå og Hårbardsljod som moren til guden Tor, sønn av Odin. Tor blir også nevnt som sønn av Lodyn (Hlóðyn) og av Jord (Jörð). Filologene har som regel tolket dette som at Fjorgyn og Lodyn er andre navn på Jord. Men mytologi er sjelden konsekvent og ikke alltid sammenhengende: I Loketretten blir Frigg, Odins hustru nevnt som «Fjörgyns mær», noe som kan tolkes som både «datter» og «møy». Snorre Sturlason nevner at Frigg er Fjorgyns datter, men dette kan være en misforståelse

Fjorgyn er et hunkjønnsnavn, men det finnes også et hankjønnsnavn, Fjorgynn (eller Fjorgvin). Om disse er bror og søster (tilsvarende Frøy og Frøya), eller ektefeller, eller begge deler, er dog usikkert og har gitt store diskusjoner i forskningsverden. De opptrer uansett tidvis som mor til Frigg. En annen tolkning er at Fjorgyn også er et annet navn på Odin. En tredje tolkning at Fjorgyn og Lodyn (og kanskje også Jord) er et annet navn på Frigg 'Fjör' er et gammelt ord for 'liv', og 'gyn' kan bety kvinne, eller mor.

Om fellesnevneren er Jord (Jörð) opptrer hun som en gudinne, åsynje, og i henhold til Snorre som både datter av og gift med Odin, og nevnes flere steder også som mor til Tor. Navnet gir assosiasjon til en fruktbarhetsgudinne som personifiseringen av jorden og den fruktbare jorden, og er kanskje svært gammel og går tilbake til en kult rundt modergudinnen

https://no.wikipedia.org/wiki/Fjorgyn

view all

Jörð's Timeline

????
Asgard
????
Jotunheimr
????
????
????