Is your surname Kršul?

Research the Kršul family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Joseph Kršul

Croatian: Josip
Birthdate:
Birthplace: Selca, Općina Buzet, Istarska županija, Croatia
Immediate Family:

Son of Jakov Kršul
Widower of Mildred Kršul
Brother of Jelena Jeličić and Private

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Joseph Kršul

https://www.glasistre.hr/hrvatska/josip-krsul-americki-marinac-s-io-jime-proslavio-107-rodendan-576429?fbclid=IwAR2xwcLRi1p6qnOOBm1kGXsCpjYul2PpKDh6i-8uY2FiyNLa1ADiHPVt3Jk

U krugu najbliže rodbine i prijatelja Selčanin Josip Kršul, koji je kao američki marinac sudjelovao u bitki za pacifički otok Iwo Jimu, u ponedjeljak je u Selcu proslavio 107. rođendan.


Josip Kršul rodio se 10. prosinca 1911. u Selcu, a među najvažnijom epizodom u njegovu životu bilo je njegovo sudjelovanje u postrojbi američkih marinaca na Iwo Jimi.

Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici, Josip se u Beogradu školovao za električara. Tečaj za radiotelegrafista završio je u Šibeniku, a nedugo nakon toga ukrcao se na brod "Zvir" u Rotterdamu. Plovio je do Drugoga svjetskog rata, a rat ga zatječe u Galvestonu, u Teksasu, gdje se javlja u američku vojsku kako bi kao marinac sudjelovao na pacifičkom ratištu. Nakon Havaja sudjelovao je i u borbama na legendarnom otoku Iwo Jimi.

U Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju, vraća se nakon rata. Od trenutka kad se javio u američku vojsku ima američko državljanstvo, a poslije je regulirao i hrvatsko.

Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom naših korijena, koja je umrla prije 12 godina, a Josip se šest godina poslije vraća u rodno Selce.

view all

Joseph Kršul's Timeline

1911
December 10, 1911
Selca, Općina Buzet, Istarska županija, Croatia