Justina Cici Tommaseo-Sursock

Is your surname Tommaseo-Sursock?

Research the Tommaseo-Sursock family

Justina Cici Tommaseo-Sursock's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Justina Cici Tommaseo-Sursock (Tommaseo)

Also Known As: "Justine-Cici Sursock"
Birthdate:
Birthplace: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: July 15, 2015 (91-92)
Split, Općina Split, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
Place of Burial: Split, Općina Split, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
Immediate Family:

Daughter of Milovan Tommaseo and Marica Tommaseo (Karaman)
Wife of Habib Sursock
Mother of Private and Private
Sister of Leonard "Nardo" Tommaseo

Occupation: slikarica
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Justina Cici Tommaseo-Sursock

Splićanka Justina (Cici) Tommaseo Sursock, kćerka je diplomata Kraljevine Jugoslavije. U djetinjstvu i ranoj mladosti živjela je tamo kamo je obitelj nosio očev posao. Četiri godine u Italiji, zatim pet u Austriji... Umjetničku školu u Beogradu upisala je 1938., ali školovanje nastavlja u Ankari.

U Turskoj su proveli četiri godine, a onda još pet u Iranu, prije nego što će se 1945. preseliti u Egipat. Kada su joj roditelji trebali ponovno otputovati, Cici je odlučila ostati u Kairu i zaposlila se kao ilustratorica u britanskom ministarstvu informiranja. Na jednom domjenku upoznala je Habiba Sursocka za kojeg se udala 1947. godine te uselila u palaču njegove obitelji na otoku Zamalek na Nilu. Nicha je u toj rezidenciji proveo prvih 11 godina života. Veli da je s bratom u njoj mogao igrati nogomet jer su neke odaje velike poput igrališta.

Poznata splitska umjetnica Justina Cici Tommaseo Sursock, unuka slavnoga sineasta Josipa Bepa Karamana, i u svojoj 90. godini neumorno slika. Nevjesta egipatske princeze u inozemstvu je provela veći dio svog uzbudljivog života, a u Split se vratila prije nešto više od dva desetljeća, i to iz ratom zahvaćenog Bejruta. Prije povratka u rodni grad slikarica je ostvarila zavidnu karijeru, putovala diljem svijeta i živjela u golemoj palači koju je doživljavala kao “zlatni kavez”.

Noge je sada sve manje slušaju, pa joj pomaže njezin sin Nicha Sursock, uspješni poslovni čovjek iz Egipta. On približi njezin stolac ispred platna i Cici Tommaseo stvara čudesne portrete, o kojima su opširno pisale najuglednije svjetske novine. Portreti Dioklecijana, svetog Duje i raznih drugih poznatih osoba, te ikone i obiteljske uspomene krase zidove stana u Marmontovoj ulici iznad kina Karaman, koje je dobilo ime po pioniru splitske i hrvatske kinematografije.

Portret gospođe Pahlavi Slikarica Cici Tommaseo, unuka slavnoga sineasta Josipa Bepa Karamana, u inozemstvu je provela veći dio svojeg uzbudljivog života, a u Split se vratila prije nešto više od dva desetljeća, i to iz ratom zahvaćenog Bejruta.

Prije povratka u rodni grad ova iznimna slikarica ostvarila je zavidnu karijeru, putovala diljem svijeta i živjela u golemoj palači koju je doživljavala kao “zlatni kavez”. Izlagala je u New Yorku, Palm Beachu, Rimu, Parizu, Lausanni, Belgiji... U Kairu i Bejrutu izlagala je gotovo svake godine i imala je ukupno 23 samostalne izložbe.

Portreti Dioklecijana, svetog Duje i raznih drugih poznatih osoba, te ikone i obiteljske uspomene krasile su zidove njenog stana u Marmontovoj ulici iznad kina "Karaman", koje je dobilo ime po pioniru splitske i hrvatske kinematografije.

Nevjesta egipatske princeze i u svojoj 90. godini neumorno je slikala čudesne portrete o kojima su opširno pisale najuglednije svjetske novine. Naslikala je više od 800 portreta, među kojima je bilo dosta slavnih osoba. Portretirala je, između ostalih, suprugu iranskog šaha Reze Pahlavija Farah Dibu, a u New Yorku je slikala članove bogate obitelji Rockefeller.

Ipak, s posebnim je zadovoljstvom slikala svetoga Duju jer je on "najljepši". Povjerila nam je kako je za svetoga Duju upotrijebila lik svojeg supruga, libanonskog princa Habiba Sursocka, koji je bio iz istog podneblja, " i on je došao s Orijenta".

Ikone i aktovi Splitska umjetnica ikone je počela raditi 1962. godine u Kairu, a poslije i u Libanonu. Prije nešto više od dva desetljeća svoje ikone je izložila i u tadašnjoj Galeriji "Štambuk" na Rivi.

Karizmatična Cici bila je prva žena, zapravo prva osoba koja je izlagala aktove na Orijentu, i,kako je kazala, nitko se nije šokirao i sve je odlično prošlo.

Kćerka diplomata Kraljevine Jugoslavije obišla je cijeli svijet još kao djevojčica. Bila je u Teheranu, Kairu, Bejrutu, New Yorku... Školovala se u Beogradu, Ankari... U Beču je provela pet godina i naučila njemački, a onda su na red došle druge zemlje i drugi jezici, pa je govorila i engleski, francuski, španjolski, hrvatski, turski, arapski i ruski.

Sa suprugom, djecom i svekrvom živjela je u Egiptu u velebnoj palači, o kojoj se o brinulo 120 članova posluge, pa nikad nije uspjela ući u kuhinju i svojoj djeci skuhati ručak ili napraviti kolače.

Zahvalna Naseru Iz palače ih je izbacio predsjednik Gamal Abdel Naser jer ju je nacionalizirao, pa mu je Cici Tommaseo bila iznimno zahvalna jer su tada napokon dobili stan u kojem se sama mogla brinuti za supruga i sinove Nichu, sada uspješnog poslovnog čovjeka iz Egipta, te Samira, koji danas s obitelji živi u Libanonu.

Fascinantni život splitske umjetnice Justine Cici Tommaseo Sursock može poslužiti kao predložak za zanimljiv film ili knjigu, pa je neobično što nadarena, uspješna i hrabra žena nije uživala veću pažnju u svome gradu, gdje je došla provesti posljednje godine života.

Osebujna slikarica do samog kraja strastveno je radila portrete, uživala u društvu svoje obitelji, ali i piću i cigaretama.

- Imala sam jako sretan život i zahvaljujem Bogu za svaki dan koji mi je dao - kazala nam je Cici Tommaseo dok je bez straha čekala svoje "specijalno iskustvo koje se dogodi jedanput u životu".

Artist: Cici Tommaseo Sursock. “Feiruz”, oil on canvas,1980. Born in 1923, in Croatia. Due her father’s work, the family travels a lot in her youth. In 1947,she marries Habib Sursock, Egyptian of Lebanese origin. In 1965 her family moves to Lebanon. She specialized in icons, portraits and has painted nudes as well. https://www.pinterest.com/pin/447474912958050951/

view all

Justina Cici Tommaseo-Sursock's Timeline

1923
1923
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
2015
July 15, 2015
Age 92
Split, Općina Split, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
July 16, 2015
Age 92
Split, Općina Split, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia