Is your surname Willoch?

Research the Willoch family

Kåre Willoch's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Kåre Willoch

Current Location:: Oslo, Norway
Birthdate: (88)
Birthplace: Bestum, Ullern, Oslo, Oslo, Norway
Immediate Family:

Son of Håkon Isaachsen Willoch and Agnes Christine Willoch
Husband of <private> Willoch (Jørgensen)
Father of <private> Willoch; <private> Willoch and <private> Willoch
Brother of Erik Isaachsen Willoch and Jan Isaachsen Willoch

Occupation: Politiker, statsminister, Fylkesmann i Akershus
Managed by: Torbjørn Lindseth
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Kåre Willoch

Han er utdannet sosialøkonom, og arbeidet tidligere i Norges Rederiforbund og Norges Industriforbund. Han er bror av Erik Willoch, som var luftfartsdirektør, og Jan Willoch, som var formann i Riksmålsforbundet.

Politisk karrière

Willoch var som partipolitiker Høyres ubestridte leder, og en tydelig representant for den såkalte høyrebølgen som gjorde seg gjeldende fra slutten av 1970-tallet. Velgermassens økende sympati for mer konservativ og markedsliberalistisk politikk, førte til at Høyre under Willochs lederskap vokste til landets nest største parti. Han ble i 1981 statsminister for den første rene Høyre-regjeringen siden regjeringen til Ivar Lykke i 1928. Regjeringen ble sommeren 1983 utvidet med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, og hadde dermed et rent flertall bak seg i Stortinget. Etter stortingsvalget i 1985 ble regjeringen Willoch en mindretallsregjering. Det parlamentariske grunnlaget ble utfylt ved Fremskrittspartiets to representanter. I mai 1986 ble imidlertid regjeringen felt på kabinettspørsmål av Arbeiderpartiet, SV og Frp. Årsaken var at opposisjonen nektet å stemme for en økning i bensinavgiften.

De to regjeringene under Willoch gjennomførte store og viktige reformer i sin regjeringstid. Reformene utfordret for alvor innhold og praksis i det etablerte offentlige forvaltningssystemet. Med Arbeiderpartiet som dominerende politisk aktør, hadde dette i årene etter krigen hovedsakelig blitt formet ut ifra den politiske venstresidens tro på sterk statlig styring av økonomi og samfunnsliv. Den bakenforliggende visjonen for Willochs regjeringer ble følgelig å begrense den offentlige inngripen. På den måten skulle det skapes et mer åpent samfunn med mindre offentlig detaljstyring og regulering. For eksempel ble lukkeloven erstattet av åpningstidsloven, noe som tillot næringsdrivende å holde butikker åpne etter klokken 17. Willoch-regjeringen brøt NRKs kringkastingsmonopol da den tillot etablering av nærradioer. Det offentlige monopolet på levering av helsetjenester ble utfordret da det ble åpnet for etablering av private medisinske klinikker.

Regjeringens deregulering av kredittpolitikken har imidlertid fått sterk kritikk i ettertid, selv om det knapt rådet betenkeligheter om den på Stortinget da den ble innført. I 1984 var renten politisk styrt og svært lav, samtidig som bankenes utlån i liten grad var regulert. Resultatet ble en blomstrende Oslo Børs og en svært kraftig vekst i privat forbruk. Dette var i stor grad lånefinansiert. Dette ledet i sin tur til bankkrisen mot slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Den politiske debatten i Norge ble under Willochs lederskap i Høyre og erkerival Gro Harlem Brundtlands lederskap i Arbeiderpartiet polarisert. TV-debattene mellom «Gro og Kåre» var store mediebegivenheter. I diskusjonene utmerket Willoch seg med sin veltalenhet, og en karakteristisk tilbakelent ro.

De senere år har Willoch engasjert seg særlig i Israel-Palestinakonflikten som en skarp kritiker av Israels okkupasjon og bosetting på okkupert land. Han har også vist engasjement for naturvern og menneskerettigheter generelt. Han har videre tatt til orde for en fødselspolitikk som i større grad legger til rette for å få barn, særlig for folk i 20-årene.[1]

Han gav høsten 2008 ut samtaleboken «Alvorlig talt» sammen med Odvar Nordli.

Yrkeskarriere

1953: Utdannet cand.oecon.

1954–1963: Ansatt i Norges Industriforbund

1957–1989: Stortingsrepresentant for Oslo Høyre

1963–1965: Generalsekretær i partiet Høyre

1963: Handelsminister i Lyng-regjeringen (august-september)

1965–1970: Handelsminister i Bortenregjeringen

1970–1974: Formann i Høyre

1970–1981: Parlamentarisk leder for Høyres stortingsgruppe

1981–1986: Norges statsminister

1986: Visepresident i den Internasjonale Demokratiske Union

1986–1989: Leder av utenrikskomiteen.

1986–1992: President for Norsk-tysk selskap (Deutsch-Norwegische Gesellschaft)

1989–1998: Fylkesmann i Oslo og Akershus

1990: Leder av Forsvarskommisjonen av 1990

1998–2000: Styreformann i NRK

1999–2000: Leder av Sårbarhetsutvalget oppnevnt av Bondevik-regjeringen 3. september 1999, med det formål å utrede samfunnets sårbarhet og beredskap. (NOU 2000:24[1])

Utmerkelser [rediger]

Willoch ble i 1996 utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Han ble i 1983 æresdoktor ved St. Olaf College i Minneapolis, USA. Willoch ble i 1996 kåret til «Årets opinionsdanner» av Redaktørforeningens og samme år tildelt Norges Bondelags utmerkelse «Sunt Bondevett». I 1997 fikk han Fritt Ord-prisen. Willoch ble i 2005 hedret med Willy Brandt-prisen. Willoch er også Ridder av Den gyldne gris, Det Norske Studentersamfunds orden. I 2003 ble Willoch også Æresmedlem av Studentersamfundet i Trondhjem. I 2006 ble han tildelt æresprisen «Bypatrioten» av Oslo Byes Vel.

kilde: wikipedia

view all

Kåre Willoch's Timeline

1928
October 3, 1928
Oslo, Oslo, Norway
????