Kalsum(Opah Wah) Mahbub

Is your surname Mahbub?

Research the Mahbub family

Kalsum(Opah Wah) Mahbub's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kalsum(Opah Wah) Mahbub

Also Known As: "Som"
Birthdate:
Death: Sakit tua di Jalan Pandak Ahkad Road, Batu Gajah
Immediate Family:

Daughter of Mahbub Abdul Jalil and Ngah Jeleha / Teh Jeleha Bakar
Wife of Megat Ahmad Chor Megat Hussain
Mother of Megat Said Megat Ahmad Chor
Sister of Yoep Jali Mahbub and Mohd Baki Mahbub
Half sister of Mat Zakaria Mahbub and Rogayah Mahbub

Managed by: Abd Malek Abd Hanif
Last Updated:

About Kalsum(Opah Wah) Mahbub

Som / Opah Wah /Opah Gajah / Kalsum binti Mahbub bin Cik Jalil sudah lama meninggal dunia, sekitar tahun 1985 di rumahnya di Jalan Pandak Akad , pekan Batu Gajah , Perak. Dia mungkin kelahiran di Ayer Mati, 36800 Kampung Gajah , Perak.

Kami selaku anak cucu saudara Opah Wah selalu dan terlalu terkenang-kenangkan kebaikan Opah Wah. Opah hidup di bandar, kira-kira 500 meter dari Stesen Bas lama Batu Gajah . Sekarng ini berhampiran dengan Masjid baru Batu Gajah (2015).

Opah Wah dipanggil dengan nama Opah Gajah oleh anak cucunya di sebelah Batu Gajah .Apa yang pasti apakku Abdul Hanif bin Mohd Baki selalu berkunjung ke rumah Opah Wah , bertanya khabar. Begitu juga dengan ayah ngah yang menjadii Penghulu Mukim Bandar juga selalu pergi ke rumah Opah bertanya akan kesihatannya. Maklumlah ketika itu tidak ada telefon apalagi android. Aku pernah terserempak dengan ayah ngah yang berkunjung ke Batu Gajah. Muka ayah ngah memang agak 'cengih' garang dan mengepit beg yang berisi kertas atau minit mesyuarat.

Emak Opah Wah ialah Ngah Jeleha atau Teh Jeleha binti Bakar.  Mungkin juga namanya ialah Zaleha .

Opah Wah berkahwin dengan orang Pulau Tiga, Kampung Gajah bernama Megat Chor Megat Abdul Rahman . Mereka mendapat seorang anak bernama Megat Said bin Megat Chor.

Adik beradik Opah Wah ialah Mohd Baki Mahbub dan Yoep Jali Mahbub. Adik beradik emak lain ialah Rogayah Mahbub dan Mat Zakaria Mahbub . Mat Zakaria ini digelar Mat Gula.