Is your surname Axelsson?

Research the Axelsson family

Karl Axelsson's Geni Profile

Records for Karl Axelsson

732,141 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Karl Axelsson

Birthdate: (77)
Birthplace: Umeå, Västerbotten County, Sweden
Death: July 22, 1987 (77)
Göteborg, Sweden
Immediate Family:

Son of Magnus Theodor Axelsson and Evelina Axelsson
Husband of Margaretha Christiane Axelsson
Father of Annika Nilsson; Private User; Private User; Gertrud Örtendahl and Private User
Brother of Tage Axelsson; Folke Axelsson; Gösta Axelsson and Ann-Marie Axelsson

Managed by: Ulf Henrik Lennart Nilsson
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Karl Axelsson

Somrarna 1927 och 1928 hade Karl sommarjobb som timmerflottare. Han hade tagit jobbet i sin äldre bror Folkes namn, eftersom yrket ansågs för farligt för skolungdomar.

Det var ett jobb han trivdes med. Här är ett citat från hans dagbok:

"Det är visserligen ganska strängt arbete, men friskt och sunt och utomordentligt välgörande för en stackars bokmal, som får pinas med innesittande största delen av året. Jag mår heller aldrig så bra som när jag slipper skolan. Hellre arbetar jag strängt som nu, än pinas av de mest onyttiga läxor, som bara bli helt flyktigt om ens det ringaste pålästa och därigenom hänga över en som ett damoklessvärd. Det är spännande förstås, men det tar också på nerverna."

När Karl efter studenten sökte som ordinarie (i sitt eget namn) fick han så kallat nej-kort, och det var först när hans gamle arbetskamrat, Schöldström, blev inkallad för att göra mötet, som Karl blev ordinarie flottare.

Här följer några utdrag ur Karls dagbok från flygartiden.

"22.7.1931

Nära två år ha förgått sedan jag sist samlade mina tankar i dagboksform.

Furir, fältflygare och reservofficersaspirant vid Flygvapnet har det blivit av ring –IV:aren-abiturienten. Jag har ju hittills inte lyckats så illa i livet, det ”lilla livet” som jag varit med om.

En kort sammanfattning av de två årens händelser.

Först två terminer i skolan, lika de föregående i så motto att min läxläsning var minimal. Min gamla fela beredde mig däremot många glada stunder.

Den 14 juni 1930, en lördag steg värnpliktige studenten 232 69/30 Axelsson på 13.20-.tåget för att resa till Setlandet Skåne och där tjäna kung och fosterland.

Höger-om! Vänster- om! Språng-marsch! Helt…puh!Westergård – Kalle B – Skäralid – midsommar- sväng vänster – sväng höger – mera sidroder – idiot!! Se där de första månadernas huvudintryck!

Sedan ensamflygning. 571:an på nosen och landningsövningar igen. Certifikatskiva i Röstånga! Dimmiga minnen!! Men inga certifikat

Jul, 14 lugna, sköna dagar hemma, dock både disktorkning och sängbäddning.

Efter jul snö i Skåne, flygning med skidor på. Och så lärde jag mig, jag norrlänning! i Skåne, vilken härlig sport skidåkning är t.o.m. på kronans laggar. D.M i Höör, åkte första gången i mitt liv 30 km, blev ej jumbo.

Förövning till inspektion och Flygskolans avslutning kostade Sohlstrands liv den 16 april 1931. Sol och jag skulle hyra piano på Malmen, det blev inget av.

1.2.1933

Fältflygare, Fänrik i Flygvapnets reserv, etta i kursen, kanske ej helt välförtjänt.

Armespaningskursen i Malmslätt började den 4 maj 1931. Vi voro då furirer och fingo bo i egna rum och äta på furirmässen. Kursen var inte över hövan ansträngande. Mycket flygning. Dagarna avslutades i allmänhet med terränglöpning eller fotboll, och på det en iskall dusch. Jag kom igång med tennis, som jag försummat de sista åren, och all motion (handboll spelades också) var välgörande för kropp och själ.

En natt blåste 4 eller 5 kärror ikull, undervingarna bräcktes; jobba på en söndag med att sätta i nya.

Hemflygning till Malmslätt i slutet av aug. Bes. S.1:an, jag en Fokker, 36:an avskedstagande i stan och på Ängamöllan, rapporthylsor, vrålpiké, jubel där nere och kalvdans.

Jag flög över Oskarshamn en rolig lågning utan följder bland Smålands bergknallar med ”maglidande” korpralen Lundberg i baksits.

Den 28 aug. en minnesdag. Jag lämnade Almnäs med S.1:an och Malte i baksits. Flög 3 tim och 3 kvart med Tierp som mål. Mellan Köping och Arboga ligger Vallskogs prästgård. En gammal änka bodde i närheten. Hon hade en häst som betade inom ett taggtrådsstängsel. När jag uppenbarade mig på rätt låg höjd, ganska oförmodat antar jag, blev hästen rädd, sprang in i taggtråden och måste sedan slaktas. Allt detta fick jag reda på långt efteråt, vid krigsrätten i Malmslätt och Schybergs förhör. Satt 4 dagar i buren med tjänstgöring. Läste ”Der Mann von der Strasse” och trängens rekrytundervisning. Blev sedan till följd av vunnen erfarenhet? Vice väbel och skötte ett par fångar, humant och mänskligt med den själv prövade människans fulla förståelse!!"

Karl blev så småningom en stadgad major och chef för Flygvapnets Signalskola i Västerås. Därefter blev han stabschef vid Första Flygeskadern i Göteborg och så småningom baschef vid Kungliga Göta Flyflottilj. Han pensionerades med överstelöjtnants grad.

På äldre dar var Karl fiolspelman och sekreterare i Göteborgs Spelmansgille. Förutom, förstås en avhållen make, pappa, farfar och morfar.

view all

Karl Axelsson's Timeline

1910
April 15, 1910
Umeå, Västerbotten County, Sweden
1938
February 4, 1938
Age 27
Västerås, Sweden
1987
July 22, 1987
Age 77
Göteborg, Sweden