Is your surname Granit?

Research the Granit family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Karl Granit

Birthdate:
Birthplace: Kuopio, Finland
Death: May 27, 1894 (36)
Kuopio, Finland
Immediate Family:

Son of Sotarovasti August Fredrik Granit and Johanna Elisabet Sundman
Brother of Bruno Ilmoniemi; Johanna Augusta Granit; Eeli Granit-Ilmoniemi; Karolina Elisabet Granit; Milma Charlotta Malmström and 1 other

Occupation: suomalainen insinööri ja valokuvaaja
Managed by: Private User
Last Updated:

About Karl Granit

Karl Granit (3. elokuuta 1857 Kuopio – 27. toukokuuta 1894 Kuopio) oli suomalainen insinööri ja valokuvaaja. Kuopion kappalaisen August Fredrik Granitin ja Johanna Elisabet Granitin yhdeksänlapsisen perheen kolmantena syntyneen Granitin kohtalo on ollut jäädä nimekkäämmän ammattilaiskollegan Victor Barsokevitschin varjoon muun muassa sen takia, että paljon hänen otoksiaan on kulkeutunut Barsokevitschin laatikoihin. Vielä 1990-luvulla Granitin kuvia on esitelty vahingossa julkaisuissa Barsokevitschin otoksina.

Granit pääsi ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1876 ja suoritti insinööritutkinnon Polyteknillisessä opistossa 1880. Hän oli koulutukseltaan koneinsinööri, mutta hän opiskeli lisäksi Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatin tutkintoa varten ja valokuvauksen lisäksi hän harrasti muitakin kuvataiteita.

Kuopion seudun maisemakuviensa ohella Granit on tunnettu Lappi-aiheistaan vuosina 1882–1884 tehdyltä meteorologiselta tutkimusretkeltä Sodankylään ja Inariin. Myöhemmin Granit keskittyi kuvaamaan paikallisia maisemia, asumuksia ja ihmisiä. Karl Granit kiersi 1880-luvun loppupuolelta vuoteen 1893 saakka kuvaamassa osaksi samoilla paikoilla kuin ajan tunnetuimmat valokuvaajat kuten I. K. Inha ja Daniel Nyblin: Kuopiossa, Nilsiässä, Maaningalla, Heinävedellä, Vaajasalossa ja Rautalammilla ja kuvasi maisemia muun muassa Kuopion Taivaanpankolta ja Pisalta.

Granit kuoli 36-vuotiaana keuhkotautiin. Hänen veljiään olivat kunnallisneuvos Bruno Granit-Ilmoniemi ja sukututkija Eeli Granit-Ilmoniemi.

view all

Karl Granit's Timeline

1857
August 3, 1857
Kuopio, Finland
1894
May 27, 1894
Age 36
Kuopio, Finland