Kjell Jakob Tryggve Magnell

Is your surname Magnell?

Research the Magnell family

Kjell Jakob Tryggve Magnell's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Kjell Jakob Tryggve Magnell

Also Known As: "Generalen"
Birthdate: (89)
Death: August 13, 1985 (89)
Näsbypark, Täby, Sweden
Place of Burial: [object Object], Sweden
Immediate Family:

Son of Carl Jakob Magnell and Ellen Valborg Schiller
Husband of Elena Torell
Father of Dagmar Magnell; Inga Carola Sandstedt and Kjell Magnell
Brother of Ingrid Dagmar Irene Landberg and Valborg Magnell

Managed by: Ulla Christina Swartz
Last Updated:

About Kjell Jakob Tryggve Magnell

Kjell Magnell var utbildad bergsingenjör och militär, honnörsbefordrades till generalmajor medan han ännu var på aktiv stat. Magnell duades aldrig i hemmet utan svarade på tilltalet pappa, morfar och farfar. Omtalades av hustrun som Generalen eller Gubben.

Magnell fullgjorde som ung officer ren fortifikationstjänst i Boden, var chef för Marinförvaltningens fortifikationsavdelning och för befästningsbyrån i Armeförvaltningens fortifikationsstyrelse, Flygförvaltningens byggnadsavdelning samt för fortifikationsförvaltningen 1948-1956 och den förste, efter organisationen av den gemensamma Fortifikationsförvaltningen, som samtidigt var chef för befästningsbyrån och Fortifikationskåren, tillika Inspektör över rikets befästningar.

I Fortifikationen 350 år från 1985 konstateras sett i ett längre tidsperspektiv är det inte osannolikt, att Magnell som befästningsbyggare kommer att karaktäriseras som 1900-talets Erik Dahlbergh. Som chef för Fortifikationskåren förstod han väl att i alla lägen verka för dess bästa vad gällde såväl rekrytering som utbildningen och utnyttjandet av kompetensen.

Magnell var något av en banbrytare i vad gäller stora berganläggningar för olika försvarsändamål. Slutet av hans bana som stor fortifikatör kröntes också genom beslut och start av Muskövarvet, vårt lands i särklass största befästning. Dessförinnan hade han i stor utsträckning givit uppslag till och fått fart på utbyggnaden i berg av stora ammunitions- och oljeförråd av ny typ, m.m. Som enskild konsult utformade han även en bergverkstad åt Bofors och ett guldförråd åt Riksbanken. Efter pensioneringen vid 60 års ålder verkade han under många år som chef för den inom Fortifikationsförvaltningen inrättade Musköbyrån.

view all

Kjell Jakob Tryggve Magnell's Timeline

1896
June 12, 1896
1923
February 14, 1923
Age 26
Boden, Sweden
1924
May 6, 1924
Age 27
Svea Ingenjörkår, Stockholms län, Uppland, Sverige
1933
1933
Age 36
1985
August 13, 1985
Age 89
Täby, Sweden
August 22, 1985
Age 89
[object Object], Sweden