Ludolph de With Hoevenaar

public profile

Is your surname de With Hoevenaar?

Research the de With Hoevenaar family

Ludolph de With Hoevenaar's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ludolph de With Hoevenaar

Birthdate:
Birthplace: Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
Death: December 20, 1808
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Cornelis Hoevenaar and Adriana Margareta de Bruyn
Husband of Christina Gesina van Hoorn
Brother of Adrianus Hoevenaar

Occupation: advocaat in Utrecht, "schout en gadermeester" van Achttienhoven,
Managed by: Private User
Last Updated:

About Ludolph de With Hoevenaar

Uit dezelfde stam: de familie De With (10) Tijdens mijn speurtochten naar de familie De With stuitte ik op een curiosum, namelijk het echtpaar Ludolph de With Hoevenaar en Christina Gesina van Hoorn.

Ludolph werd gedoopt op 24 oktober 1736 in Utrecht als zoon van Cornelis Hoevenaar (1698-1761) en Adriana Margaretha de Bruijn (1707-1746). Aangezien zijn grootmoeder van moederszijde Elisabeth (Goossens) de With is, een dochter van Gosuinus Ludolphsz de With en Elisabeth de l'Hommel, is de afleiding van de naam "De With" snel verklaard.

Evenals zijn verre neven (de nazaten van Gosuinus' broer Adriaen) was Ludolph advocaat in Utrecht en bezat hij een flink fortuin. Tevens was hij "schout en gadermeester" van Achttienhoven. Zijn bezit werd verder vergroot toen hij op 27 oktober 1782 in Utrecht trouwde met Christina Gesina van Hoorn. Christina werd gedoopt op 5 november 1739 in Amsterdam als dochter van Nicolaas Hendrik van Hoorn en Catharina van Beaumont. Haar vader was onder meer Heer van Noordwijk en hij liet een fortuin na aan zijn drie erfgenamen. Aan Ncolaas Hendrik Strick van Linschoten, haar zoon uit haar eerste huwelijk. droeg Christina f 30.000,- (tegenwoordig ruim E 200.000,-) over ter gelegenheid van zijn huwelijk. Ludolph en Christina kochten in 1785 de buitenplaats De Vechtstroom in Breukelen en woonden daarna deels in Utrecht en deels op hun landgoed. Opvallend is dat De Vechtstroom tussen 1753 en 1766 eigendom was van Everhardus Dudok en Anna Martha de With (inderdaad een verre nicht van Ludolph).

Bij gelegenheid van haar 58e verjaardag graveerde Adrianus Hoevenaar jr. (1764-1832), de zoon van Ludolph's broer Adrianus en evenals zijn vader amateur-schilder, -tekenaar en -graveur, een glas, dat bewaard is gebleven.

Christina overleed op 22 mei 1805 en Ludolph op 20 december 1808, beiden in Utrecht.

Opvallend is dat ook in de tweede reeks van nakomelingen van Eerst een achternaam als voornaam wordt gebruikt: de naam Ludolph de With Hoevenaar volgt immers hetzelfde principe als de naam Boudewijn Vermaat van der Schee.

view all

Ludolph de With Hoevenaar's Timeline

1736
October 24, 1736
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
October 24, 1736
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
October 24, 1736
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
1808
December 20, 1808
Age 72
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands