Lars Larsen Bøe

Is your surname Bøe?

Research the Bøe family

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Lars Larsen Bøe

Birthdate:
Birthplace: Bøe, Tranby, Lier, Buskerud, Norway
Death: August 20, 1900 (76)
Tranby, Lier, Buskerud, Norway
Immediate Family:

Son of Lars Larsen Bø and Anne Marie Hansdatter Sørsdal
Husband of Nicoline Nilsdatter Bøe
Brother of Gunhild Kirstine Larsdatter Bøe; Hans Larsen +; Maren Johanne Larsdatter Bøe; Christen Larsen Bøe; Ingebret Larsen Bøe and 4 others

Managed by: Mette Torill Berntsen
Last Updated:

About Lars Larsen Bøe

Fra festskriftet ang Lierskogen kirkes 75 års jubileum i 2012, utgitt av Tranby menighetsråd ved John W.Jacobsen:

Lars Larsen Bøe, bonden på gården Bø, gift med Nicoline, født Nilsdatter Krogstad. Gården hans var en storgård etter datidens mål, i 1865 registrert med 248 mål dyrket jord, hele Bømarka og seks husmannsplasser.

Lars Bøe var en mektig og streng mann. Han hadde en dyp kristen tro og skal ha stått fram i små forsamlinger og forkynt det kristne budskapet. Hans tilknytning til gudstroen ble enda mer styrket gjennom samværet med broren, Christen, som var svigersønn av Ole Olsen Moen på Foss, en av Hans Nielsen Hauges medarbeidere. Testamentet I 1881 opprettet Lars og Nicoline et testament. Det ble endret den 20. november 1892, og de tok inn den bestemmelsen som er utgangspunktet for his

-
torien: De ville tilgodese et fremtidig bedehus på Lierskogen, sitat: ”8000 - tusinde- kroner der anvendes til opførelse af et bedehus, som helst skal stå på Heiens skolegrund. Huset bliver at bygge af mursten, hvorfor pengene bliver at indsette i en sparebank, hvis plan er aprobert af kongen, for at renterne kan tillegges kapitalen, indtil summen bliver tilstrekkelig stor, om huset ikke lader sig opføre af mursten for 8000 kroner. I dette bede hus skal enhver have tilladelse til at tale, som frygter og elsker Gud og tror paa sin frelser Jesus Kristus. Dette bedehus skal kaldes ”Lars Bøes og søskendes bedehus.” Det fremgår også av teksten at et legat måtte opprettes og bestyres av Lier herredsstyre, som skulle sørge for at huset ble bygd og senere føre tilsyn med bruken. Statuttene ble vedtatt i herreds- styret 12. oktober 1933.

 Om Lars Bøes slekt forteller Håvard Rype: ”Han kom fra en stor barneflokk på i alt 10 barn. Av disse døde fire i ung alder, to forble ugifte. Av de fire som giftet seg, var det bare den eldste søsteren, Gun hild Kirstine, som fikk barn. Hun ble gift med Christoffer Hansen Tveiten fra Sylling. De fikk 11 barn, blant dem Maren Andrea som i 1871 ble gift med Halvor Andersen Rype.

De to overtok i 1874 gården Vestenga av Rype, nabogården til Bø. I følge familietradisjonen fikk deres yngste sønn Kristoffer tilbud om å flytte til Bø og så med tiden overta gården.

Han skal visstnok kontant ha svart: ”Tror dere at jeg vil bo hos noen sånne gjerrigknarker!” Det kan vel være at etter det svaret forandret Lars og Nicoline testamentet, og gården ble solgt ut av slekten.”

Lars Bøe døde i 1900, Nicoline levde til 1904. De ble begge gravlagt på Tranby kirkegård.
view all

Lars Larsen Bøe's Timeline

1824
March 5, 1824
Bøe, Tranby, Lier, Buskerud, Norway
1900
August 20, 1900
Age 76
Tranby, Lier, Buskerud, Norway