Laurits Johannessen, Valen, Galte

Is your surname Galte?

Research the Galte family

Laurits Johannessen, Valen, Galte's Geni Profile

Records for Lauritz Galte

25,795 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Lauritz Johannesson Galte, på Valen

Also Known As: "Johannessøn på Valen", "Laurits Johannesson på Valen", "Laurits Johansson i Valen", "Lauritz Galtung til Valen i Eid", "Laurits Johannessen Galte"
Birthdate: (80)
Birthplace: Aga, Ullensvang herad, Hordaland, Norway
Death: circa 1560 (72-88)
Valen, Kvinnherad, Hordaland, Norway
Place of Burial: Valen, Hordaland, Norge
Immediate Family:

Son of Johannes Torgilsen Aga and Gyrid Torgilsdatter Aga
Husband of Magdalena Trondsdatter Rustung and Anna Fartegnsdatter Valen
Father of Karen Lauritzdatter Galte; Magdalena Lauritsdatter Galte; Johannes Lauritzen Galte and Birgitte Lauritsdatter Galte
Brother of Torgils Johannesson Galte

Occupation: lagrettemann i Kvinnherad, Farmer, Lagrettemann i Kvinnherad, Lagrettsmann Kvinnherad, Lagrettesmann i Kvinnherad
Managed by: Christopher Severin Knag
Last Updated:

About Laurits Johannessen, Valen, Galte

see wikiipedia article http://en.wikipedia.org/wiki/Galtung_%28noble_family%29


Han overtok på Torsnes da faren døde og bodde der resten av sitt liv. Han var fogd over Halsnøy kloster og Hardanger i årene 1636-1640. Han ble begravd i Jondal kirke, der man fortsatt kan se kisten hans. I jordebøker og skattelister kalles han Lauritz Thorsnes, men selv brukte han Lauritz Johanssøn eller Lauritz Galthe som underskrift. Av bygdefolket ble han kalt Galten på Thorsnes. Da han døde, ble kisten hans satt i gravkjelleren under Jondal kirke, og på navneplaten står Lauritz Johanssøn Galthe. Det Laurits er blitt mest kjent for - i tillegg til å være far til admiral Laurits Lauritsson som ble adlet i 1648 - var at han hadde "forseet sig" med sin kones halvtremenning, Margrete Styversdatter/Sjursdatter, som trolig var en datterdatter av Dorothea Kristoffersdatter (Rustung) og James Stuart på Steine i Steinsdalen i Kvam. Dette ble regnet som blodskam, og egentlig var straffen for en slik forbrytelse landsforvisning og inndragning av gods, men Laurits framstilte seg for kongen på Bergenhus i 1622 og ble tatt i nåde. Laurits arvet en del jord, men var også kjent for å være en drivende og smart forretningsmann som gjorde det stort på trelasthandelen med skotter og hollendere fra 1620-årene og framover, og formuen plasserte han i jordegods. Han drev på Torsnes det største sagbruket i Hardanger og Sunnhordland, og det ser ikke ut til at han sparte andre skoger enn selve Torsnes-skogen. Han kjøpte Store-Linga i Strandebarm ca 1625 av sin svigermor Anna Eriksdatter. På hans tid var det mange små adelsmenn og odelsbønder som ble nødt til å selge jordeiendommer, og Laurits Galte var en av dem som hadde anledning til å skaffe seg dem til en rimelig pris - uten at det finnes eksempler på at han benyttet utilbørlige framgangsmåter. Da han døde, eide han 53 gårder eller gårdparter spredt over Hardanger, Sunnhordaland og Voss. I 1626 brant husene på Torsnes, og han slapp med å betale halv skatt for det året.

Han hadde et svinehode i våpnet sitt. De to sønnene Johannes og Laurits fikk fornyet adelsbrevene sine i 1648. Fem døtre var alle gift med prester.

Obs: Usikker på om alt stemmer, det ser ut til å være en kræsj med anslått fødselsdato på Laurits og hans sønn, men det er også mye som ser ut til å stemme: fødselssted, navn, og annen historie.

Om Laurits Johannessen, Valen, Galte (Norsk)

Kom til Valen i Eid, Sunnhl. 1550-1563.

Laurits Johannesson må være død før 1563.

(Det har tidligere vært hevdet at Johannes var gift med søster til Kristoffer Trondson Rustung, Magdalena Trondsdatter Rustung, men nå har man funnet ut at han var gift med datteren til Fartegn Mattson fra Ænes. Det blir ellers vanskelig å forstå en innfløkt arvetvist.)?

Han var lagrettesmann i Kvinnherad sammen med Farteign Matsson. Dette framgår av et brev fra 1564, som er en stadfestelse av et tidligere brev, hvor flere lagrettesmenn nevnes, bl. a. Farteign Matsson og Laurits Johannes son. Av de 10 opprinnelige domsmenn er det bare tre som nå besegler brevet, og det anføres at <en parderre afledner salig medt guds>. Både Laurits og Farteign må da være døde.


http://home.online.no/~torerlan/rustung/rustung.htm

Torsnes-greina

Vi vet om Laurits Johannesson på Valen at han en tid bodde på Seim i Kvinnherad. Han var da gift med datter Anna til Farteign Matsson og Karen som hadde vært gift med Trond Sigurdson på Seim, Laurits’ kone skulle derfor være halvsøster til admiral Kristoffer Trondson [Rustung], med samme mor. Laurits Johannesson må være død før 1563. Han var lagrettesmann i Kvinnherad sammen med Farteign Matsson. Dette framgår av et brev fra 1564, som er en stadfestelse av et tidligere brev, hvor flere lagrettesmenn nevnes, bl. a. Farteign Matsson og Laurits Johannesson. Av de 10 opprinnelige domsmenn er det bare tre som nå be segler brevet, og det anføres at «en parderre afledner salig medt guds». Både Laurits og Farteign må da være døde. Laurits Johannesson hadde tre barn, se også skjemaet på side 202:

• Johannes Lauritsson på Torsnes, gift med Herborg Torbjørnsdtr. Sandven

• Magdalene Lauritsdatter, gift med Gotskalk Samsonson Sundal, se Sundal.

• Karen Lauritsdatter, gift med Jakob Knutson Jørstad, lensmann i Sebø skiprede.

Fra både Johannes og Magdalena fører det direkte slektslinjer til svært mange nålevende etterkommere i Hardanger. 4) Det var forresten Johannes Lauritsson som i sin ungdom måtte betale 100 daler for «sin hals». Han hadde latt seg forle de til å være med Enno Brandrøk [Rustung], dvs. sønn til Kristoffer

Trondson, til Sverige der de forklarte for kong Erik den XIV at adelen og bøndene i Norge ville vekk fra Danmark og heller ha forening med Sverige. Enno og Johannes planla i reali teten et opprør, og det var det selvsagt dødsstraff for. Derfor kom han svært billig fra det når han slapp å legge halsen på blokka. Fetteren Enno Brandrøk var en uvederheftig eventyrer, som seinere ble henrettet i København (for noe helt annet). Se kap. 4.

Lauritz Johansen Galte, var en av de største godseierne i Hardanger. Skattemanntallet for 1647 viser at han eide 32 gårder eller gårdparter i Hardanger, 13 i Sunnhordland og 6 på Voss


Hans fødselsår er noen steder oppgitt å være ca 1500, andre steder ca 1510.

På 1550-tallet flyttet Olav (Fartegnsen) Bagge og Laurits Johannessen (Galte) inn på Valen etter Gaute Ivarson. Anna Fartegnsdatter satt som enke på Valen da Laurits flyttet hit. Senere løste Olav Bagge ut Laurits Johannessen som så flyttet til Torsnes, mens Olav selv ble eneeier på Valen. Laurits flyttet da til Torsnes.


Om Valen : http://valestiftinga.no/reidarein.htm

http://www.mosli.no/p4001.htm (om ektefeller og flere barn):

Vi vet om Laurits Johannesson på Valen at han en tid bodde på Seim i Kvinnherad. Han var da gift med datter (Anna?) til Farteign Matsson og Karen (Koll?). Karen Koll var kanskje datter av lagmann Tore Torkelson Koll og hun hadde (kanskje) først vært gift med Trond Sigurdson på Seim, (som i eldre litteratur feilaktig ble kalt Rustung). Laurits' kone skulle derfor være halvsøster til admiral Kristoffer Trondson [Rustung], med samme mor. Laurits Johannesson må være død før 1563. Han var lagrettemann i Kvinnherad sammen med Farteign Matsson. Dette framgår av et brev fra 1564, som er en stadfestelse av et tidligere brev, hvor flere lagrettemenn nevnes, bl. a. Farteign Matsson og Laurits Johannesson. Av de 10 opprinnelige domsmenn er det bare tre som nå besegler brevet, og det anføres at «en parderre afledner salig medt guds». Både Laurits og Farteign må da være døde.

Kilde: Odd Handegård, Vår felles slektshistorie.


Vår felles slektshistorie

kap 1 Losna-ætta

Mats (Amundson ?) noen etterkommere


RESIDENCE: Stamfar til alle Galtung i nyere tid (bare g. Anna F. ?) [2411]

OCCUPATION: Lagrettesmann i Kvinnherad, HO

BIRTH: ABT 1510, (Aga, Ullensvang, HO ?) fra Valen / Valø, Kvinnher.

DEATH: ABT 1563, (etter 1548) Fjeldberg, HO (Torsnes, Jondalen, HO?)

BURIAL: (Laur. ble utl. av Olav Bagge og fl. f. Valen t. Torsnes) [2410]


Han brukte også slektsnavnet Galta (se annen slektsgren Matssønnene).


Kom til Valen i Eid, Sunnhl. 1550-1563.

Laurits Johannesson må være død før 1563.

(Det har tidligere vært hevdet at Johannes var gift med søster til Kristoffer Trondson Rustung, Magdalena Trondsdatter Rustung, men nå har man funnet ut at han var gift med datteren til Fartegn Mattson fra Ænes. Det blir ellers vanskelig å forstå en innfløkt arvetvist.)?

Han var lagrettesmann i Kvinnherad sammen med Farteign Matsson. Dette framgår av et brev fra 1564, som er en stadfestelse av et tidligere brev, hvor flere lagrettesmenn nevnes, bl. a. Farteign Matsson og Laurits Johannes son. Av de 10 opprinnelige domsmenn er det bare tre som nå besegler brevet, og det anføres at <en parderre afledner salig medt guds>. Både Laurits og Farteign må da være døde.

view all 13

Laurits Johannessen, Valen, Galte's Timeline

1480
1480
Aga, Ullensvang herad, Hordaland, Norway
1534
1534
Age 54
Kvinnherad, Hordaland, Norway
1534
Age 54
Valen, Kvinnherad
1540
1540
Age 60
Kvinnherad, Hordaland, Norge
1548
1548
Age 68
Valen.Eid.Fjeldberg.Hordaland.Norway
1560
1560
Age 80
Valen, Kvinnherad, Hordaland, Norway
????
????
Valen I Kvinnherad Hordaland