Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg

Is your surname van Eendenburg?

Research the van Eendenburg family

Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg's Geni Profile

Records for Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg

4,835 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg

Also Known As: "Kees"
Birthdate: (51)
Birthplace: Jakarta, Jakarta Capital Region, Indonesia
Death: September 04, 1966 (51)
Immediate Family:

Son of Leendert Carel Marie van Eendenburg and Nelly Johanna Lugt
Husband of Christina "Cis" Georgina Sigismunda van Bosse
Father of Private User; Peter (P.H.) van Eendenburg; Private and Private
Brother of Carel Herman van Eendenburg

Managed by: Private User
Last Updated:

About Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_van_Eendenburg Cees van Eendenburg Leendert Carel Marie van Eendenburg ( 29 december 1914 - 4 september 1966) is een voormalig Engelandvaarder.Kees van Eendenburg is corpslid van de Leidse Universiteit als de oorlog uitbreekt. Met Karel Michielsen besluit hij acht weken na de bezetting om naar Engeland te gaan. Van Eendenburg heeft een 12-voets jol, zonder motor, en op vrijdag 5 juli 1940 steken ze daarin de Noordzee over. Ze zijn de eerste Engelandvaarders die de Noordzee succesvol zijn overgestoken. Na hen is dat nog 30 keer door anderen geprobeerd.

De Bebèk Zijn jol heet de Bebèk, wat 'eend' betekent. Met paard en wagen brengen ze de Bebèk van de Kaag naar het strand, vlak bij Oegstgeest waar hij woont. Bij vrienden die aan de boulevard wonen worden eten, water, zwemvesten etc opgeslagen. Er sluit zich nog een derde student bij hen aan, Fred Vas Nunes. De Duitsers kijken toe hoe ze wekenlang in zwembroek gehuld regelmatig oefenen om door de branding te komen, want dat is de eerste belangrijke hindernis. Michielsen is roeier bij Njord, en moet de jol door de branding roeien. Als vluchtdatum is 5 juli vastgesteld.Als het bericht komt dat er geen schepen meer op het strand mogen zijn, kunnen ze de vlucht niet uitstellen, hoewel het op 5 juli geen goed weer is. De Duitsers vragen nog wat ze gaan doen, maar ze leggen uit dat ze, vanwege het nieuwe verbod, de jol naar Scheveningen gaan brengen. Zo mogen ze toch vertrekken.Als de Duitsers merken dat ze niet naar Scheveningen koersen, zijn ze buiten bereik van hun geweren. Na twee dagen arriveren ze in Engeland.Volgens andere berichten droeg de jol geen naam, maar werd door Radio Oranje het bericht "De bebèk is aangekomen" uitgezonden. Dat was voor een goed verstaander een duidelijke verwijzing naar Van Eendenburg.

Vlieger Van Eendenburg maakt deel uit van het 322 Dutch Squadron RAF. Op 1 september vertrekken Squadron leader Kuhlmann en de Flightcommanders Jan Leendert Plesman (1919-1944) en Van Eendenburg voor een bewapende verkenningsvlucht. Plesman wordt door luchtafweergeschut neergeschoten en van hem is nooit meer iets gehoord. Van Eendenburg wordt bij Rijsel neergeschoten. Hij maakt een buiklanding en ontsnapt aan de Duitsers. Op 11 september komt hij terug bij zijn squadron, op 19 september wordt hij 'squadron leader'. Hij gaat vrij snel na de oorlog uit dienst en overlijdt op 4 september 1966.

Onderscheidingen

  • Bronzen Kruis, KB nr 3 van 19 augustus 1940 (Reserve-tweede luitenant van het Wapen der Artillerie)
  • Vliegerkruis, KB nr 8 van 6 januari 1944 (Reserve-eerste luitenant-vlieger van het Wapen der Militaire Luchtvaart)
view all

Leendert "Kees" Carel Marie van Eendenburg's Timeline

1914
December 29, 1914
Jakarta, Jakarta Capital Region, Indonesia
1966
September 4, 1966
Age 51