Is your surname Talvi?

Research the Talvi family

Leon Talvi's Geni Profile

Records for Leon Talvi

1,737 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Leon Talvi

Birthdate: (89)
Birthplace: Belgrade, City of Belgrade, Serbia
Death: 1969 (85-93)
Israel
Immediate Family:

Son of Rafael Talvi and Buena Talvi
Husband of Ela Talvi
Brother of Josef Talvi; Moshe Talvi; Ilija Talvi; Moreno Talvi and Fanny Samuilof

Occupation: architect
Managed by: Emil Eskenazy Lewinger (c)
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Leon Talvi

Leon Talvi, arhitekta, rodjen u Beogradu 1880. (?), sin Rafaila, biv. trgovca i majke Buče, domaćice. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a po položenoj velikoj maturi odlazi na studije u Švajcarsku (Ženeva-Lozana?) gde se upisuje na Arhitektonski fakultet. Po završetku svojih studija i odsluženja vojnog roka dolazi u Beograd, gde se brzo istakao kao arhitekta. U Beogradu postoji više velikih zgrada koje je on projektovao, a poslednji njegov projektantski rad je hotel Palas u Beogradu, čiji je plan dao on i bio nadzorni inženjer pri izgradnji hotela, a docnije i vlasnik ovog hotela. U to vreme „Palas“ je bio jedan od najluksuznijih hotela (1927. ili 1928.). U vreme kada je on zidao hotel Palas, gradjevinski materijal je stalno poskupljivao (cigla je od 0,40 skočila na 1,20) i Talvi se zaduživao kod raznih banaka, te je zapao u materijalne teškoće. Mada je bio materijalno potpomognut od svoje braće Morena, izvoznika i Moše, izvoznika (koji su bili članovi velike izvozničke firme Petković i Talvi), ne mogavši da otplaćuje dugove sa visokim interesom koji je onda išao do 24%, on je morao da hotel proda u bescenje i docnije pre početka drugog svetskog rata on emigrira u Izrael, gde je i umro.

     Njegova supruga Ela, rodjena u Turskoj, po godinama znatno starija od Leona, velika bogatašica, umrla je u dobokoj starosti u Kanadi. Dece nisu imali.
     Leon je bio veoma lep čovek, visokog rasta, uvek pristojno i po poslednjoj modi odeven, po srcu veoma dobar, a po manirima ugladjen kao da je rastao ne na Jaliji, već u aristokratskim krugovima. Njegovom smrću su beogradski Jevreji izgubili jednu od veoma vidjenih ličnosti i svi oni koji su doznali za njegovu smrt, a pokojni Leon je imao veliki krug prijatelja i poštovalaca, iskreno su ožalili njegovu smrt.
view all

Leon Talvi's Timeline

1880
1880
Belgrade, City of Belgrade, Serbia
1969
1969
Age 89
Israel