Lisa Olsdotter Hägglund

public profile

Is your surname Olsdotter Hägglund?

Research the Olsdotter Hägglund family

Lisa Olsdotter Hägglund's Geni Profile

Records for Lisa Olsdotter Hägglund

58 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Lisa Olsdotter Hägglund (Olsdotter)

Also Known As: "Lises Lisa"
Birthdate: (85)
Birthplace: Älvkarhed, Alfta, Sweden
Death: September 06, 1949 (85)
Älvkarhed, Alfta, Sweden
Immediate Family:

Ex-wife of Johan Asplund
Mother of Anna Matilda Eckard

Managed by: Doris Anne-Marie Jonsson
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Lisa Olsdotter Hägglund

SLÄKTTRÄFF I LÅNGBO LÖRDAGEN DEN 23 JULI 2005

BARN, BARNBARN, BARNBARNSBARN OCH BARNBARNSBARNBARN TILL

ANNA OCH NIKLAS ECKARD

Jag vill berätta lite om vårt gemensamma ursprung. Jag har inte släktforskat seriöst utan bara läst i släktboken och funderat lite över vad som står där!

Släkten Eckard är utforskad tidigare av Stig och även sin mor Anna Asplund Eckard har han följt bakåt i tiden samt Curt Eckard har lag ner mycket tid på att gå igenom kyrkböckerna för att få fram så exakta fakta som möjligt, vill ni veta mer, är han den rätte att vända sig till. Han har antecknat fakta om henne på ett separat blad.

Men jag vill ta fasta på kvinnorna på Anna Eckards sida (ursprung) och berätta om Annas mor Lisa, Lises Lisa kallad, hennes mormor Anna och mormorsmor Vika- Lisa. Ingalisa och jag minns Lises Lisa från vår tidiga barndom. Ingalisa var 10 och jag 5 år när hon dog. Jag minns henne från den sista tiden när hon bodde hos mormor och morfar i Järna. Hon satt i en korgstol vid fönstret mellan spisen och diskbänken och jag minns hur hon blötte upp bröd i vatten för att kunna äta (hon var utan tänder). Ingalisa kan kanske berätta lite om sina minnen och om hon vet vad hon försörjde sig på. Ingalisa som är nästan 4,5 år äldre än jag minns henne också då hon bodde i sin stuga (på kyrkbacken) den som vi kallar för Lises Lisas stuga.

Jag börjar med Lises Lisas mormor Vika -Lisa

Elisabet Olsdotter född 1814 och död 1896. Yngsta dotter till soldaten

Olof Olsson-Wijk (1761-1827) och hans andra hustru

Margta Ersdotter (1770-0828)

Soldatens första fru dog 1810 och då hade dom fått 7 barn varav 3 dött i späd ålder. År 1811 gifte han sig med med Margta och 1814 föddes Elisabet ”Vika-Lisa”, som hon blev kallad i livet. Vika-Lisas föräldrar dog båda inom ett år då Lisa var 13-14 år. Därefter stod hon ensam i livet. Förhoppningsvis hade hon stöd av sina äldre halvsyskon. Troligtvis blev hon piga någonstans och man räknades ju som vuxen vid 14 års ålder förr i tiden.

När Vika-Lisa var 24 år födde hon dottern Anna Hansdotter i Norrby, 15/8 1838, (hon var inte gift) och 8 år senare födde hon utom äktenskapet sonen Jonas Jonsson i Långhed, 31/5 1846, men sonen dog 5 ½ år gammal den 1/12 1852. Jag undrar hur hon försörjde dom? Hennes släkt fanns i de omgivande gårdarna: Rambergens, Wika och så småningom Wik-Anderses. Rambergens och Wika flyttades dock vid laga skifte i slutet av 1800-talet. Hon hade iallafall en egen stuga, Curt säger att den skall ha legat alldeles ovanför Inge Ivarssons gård i backen nedanför den stuga som senare byggdes åt Lises Lisa. Eftersom stugan kallades Vika-Lisas, så fanns ingen karl med i bilden då, eftersom ett hus sällan uppkallades efter en kvinna på den tiden. Vika-Lisas stuga grundades troligen 1848.

Vika-Lisa levde till 1896 den 29 januari, nästan 82 år gammal.

Vika-Lisas dotter

Anna Hansdotter född 15/8 1838 och död 27/3 1912

fick också ett svårt liv om man ser i släktboken. Det började bra. Hon gifte sig 22 år gammal med Olof Olsson från Bruks, Klon i Ovanåker den 21/10 1860 och födde 
sonen Olof    9/3 1861
dottern Anna  14/9 1862

Sen kom sorgen. Sonen Olof dog i strypsjuka (difteri) 1,5 år gammal 24/10 1862. Den nyfödda var bar 1 månad 10 dagar. Senare föddes

dottern Lisa    1/8 1864 
dottern Karin  14/5 1867

1868 när yngsta barnet var 1 år ca, försvann maken Olof. Han står som förrymd eller spårlöst försvunnen i kyrkboken. Man misstänker att han rymde till Amerika med sin brors familj eller att han rånmördades eftersom han vid försvinnandet bar på en stor summa pengar, som var löningspengar till ett arbetslag uppåt Mållången.

Vi kan bara ana oss till hur Anna fick slita för att dra försorg om sina barn och sin gamla mamma.

Sen kommer vi till vår mormorsmor/farmorsmor Lises Lisa, som också blev ensam med 2 barn. Hon hette

Lisa Olsdotter född 1/8 1864 och död den 6/9 1949.

Hon blev alltså faderlös vid 4-års ålder. Vid 23 års ålder födde hon sonen

Erik Alfred Ersson 27/12 1887 (tredjedag jul) utom äktenskapet, fadern bodde då i Skålsjön och fem år senare vid 28 års ålder dottern

Anna Matilda Asplund 18/9 1892 vår mormor/farmor. Johan Asplund, född 7/2 1870 (22 år gammal) erkände faderskapet innan han emigrerade till Amerika år 1895.

Lisa Hägglund (hur hon fick efternamnet Hägglund har vi inte lyckats ta reda på) Lises Lisa kunde inte följa med Johan till Amerika. Det var meningen att Lisa och dottern Anna skulle komma efter, men eftersom Lises Lisa hade både sin gamla sjuka mamma och sin gamla mormor att ta hand om, och att sonen Erik, som bara var 8 år gammal, inte var välkommen att följa med, kunde hon inte åka. Lisas Mormor Vika-Lisa dog 1896.

Johan Asplund gifte sig i Amerika med en änka som hade utvandrat med sin familj några år tidigare, 1887, från Älvkarhed. Änkan kom ursprungligen från Järna i Dalarna och hon hade flyttat till Älvkarhed 1885, där hon gifte sig med Skräddaren Nils Nilsson-Lingman, som blivit änkling året innan. De bodde på samma ställe som Anna och Niklas långt senare köpte och som kallas för Järna. Det var Nils Lingman som planterade syrenerna som fortfarande finns där. Det finns en bok skriven på engelska, som dottern Sylvia skrivit om sin mor ”Dalkulla Anna”, och i den kan man läsa om Johan Asplunds levnad i Amerika. Johan Asplund fick 5 barn i Amerika, 3 pojkar och 2 flickor.

Jag minns att i början av 50-talet kom 2 av hans döttrar i Amerika hit till Älvkarhed för att hälsa på Johans syskon, alla bara pojkar, ( däribland skribenten Pelle Asp). Mormor var väldigt glad att hon äntligen skulle få träffa sina halvsyskon, men blev mycket besviken när de deklarerade att ”fars synder här i Sverige befattar vi oss inte med”, så hon fick aldrig lära känna dem. De var religiösa Amerikaner och såg Johans utomäktenskapliga relation som en stor synd.

Lisa fick mat och kanske lite kontanter för de virkade alster hon bjöd ut i gårdarna i socknen. Vad hon i övrigt levde på har jag ingen kännedom om.

Lises Lisa dog den 6 september 1949. Jag minns henne i kistan i köket hos mormor och morfar, när vi var där och ”sjöng ut” henne, som det var brukligt på den tiden.


Det är tack vare dessa mycket starka kvinnor, som vi sitter här idag. Genom att de orkade kämpa och klara sina barn till vuxen ålder, så kunde släktled följa på släktled.

Juli 2005-07-23

Doris Jonsson

Med assistans från Curt Eckard, leg skogstroll!

view all

Lisa Olsdotter Hägglund's Timeline

1864
August 1, 1864
Älvkarhed, Alfta, Sweden
1892
September 18, 1892
Age 28
Älvkarhed, Alfta, Sweden
1949
September 6, 1949
Age 85
Älvkarhed, Alfta, Sweden