Margaretha van Raephorst

public profile

Is your surname van Raephorst?

Research the van Raephorst family

Margaretha van Raephorst's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Margaretha van Raephorst

Birthdate:
Death: August 14, 1690
Immediate Family:

Daughter of Matthijs Willemsz van Raephorst, Dr. and Aefge Witsen
Wife of Jean van Hellemont, Dr. and Cornelis Maertensz Tromp
Sister of Cornelia van Raephorst

Managed by: George J. Homs
Last Updated:

About Margaretha van Raephorst

Alias: Margaritha van Raaphorst.

Het kapitaal van Margaretha

Zowel Margaretha's vader als haar overleden man Dr. Jean van Hellemont, waren lid van de vroedschap geweest en Van Hellemonts moeder was een zuster van Andries Bicker. De grond in 's-Graveland die Margaretha had geerfd van haar overleden echtgenoot Jean was niet alleen van de Van Hellemonts afkomstig, maar ook van de kant van de Bickers gekomen. Margaretha was een vermogende vrouw; bij een aanslag voor de tweehonderd-ste penning in 1674 werd haar bezit op 292.000 gulden geschat. Deze eenenveertigjarige weduwe was qua financiën en connecties dus zonder meer een goede partij voor Cornelis Tromp die met zijn 37 jaar oud nog steeds vrijgezel was.

Het uiterlijk van Margaretha

Waarschijnlijk had Margaretha haar uiterlijk echter niet mee. In zeventiende-eeuwse teksten en op portretten uit die tijd worden historische personen zelden als echt lelijk gepresenteerd (men schilderde ze op verzoek mooier af dan dat ze in werkelijkheid waren), maar over Margaretha zijn er twee getuigenissen - weliswaar uit later jaren - die er niet om liegen. Constantijn Huygens jr. noteerde op 25 oktober 1682 uit de mond van Willem III dat die ten huize van Tromp ‘sulcken leckere vis daer gegeten had, maer dat het wijff schrickelijck leelijck was’ en de markies d'Ausson sprak een paar jaar later na een ontmoeting met Tromp over ‘sa vilaine femme’ (= ‘zijn lelijke vrouw’). De overgeleverde portretten tonen zeker geen schoonheid, maar ondersteunen evenmin een zo negatief oordeel. Mogelijk zijn ze geïdealiseerd en verdoezelen ze dat Margaretha misschien snel en niet in haar voordeel verouderd is.

Liefde of fortuin ?

Of er sprake was van een liefdesrelatie tussen Margaretha en haar tweede echtgenoot Cornelis Tromp valt niet vast te stellen. Een verstandshuwelijk lijkt aannemelijk, maar het hield in elk geval stand, tot Margaretha's dood in 1690. Cornelis stierf een jaar later. Het echtpaar had gezamenlijk vele en langdurige conflicten met derden, en dat schept ook een band. Het oordeel van Tromps biograaf Prud'homme van Reine over beiden is uitgesproken negatief, in tegenstelling tot dat over Cornelis' vader, ‘bestevaer’ Maerten Harpertsz. Tromp, gesneuveld in 1653. Hij spreekt zelfs over Cornelis Tromps ‘schandaleuze leven’ en tekent hem als een onbeheerste, ijdele en op geld beluste ruziezoeker.

Cornelis Tromp zal met Margaretha van Raephorst kennis hebben gemaakt door bemiddeling van de met hem bevriende eskaderkapitein Jan van Amstel. Diens achternichtje Anna van Bocxhoorn woonde bij haar nicht Margaretha in huis. Van Amstel zou eind januari 1667 met haar in het huwelijk treden, met als getuige Cornelis Tromp. Een paar dagen ervoor, op 25 januari, was het huwelijk van Margaretha en Cornelis luisterrijk gevierd. In het Nationaal Archief wordt een mapje met bruiloftsdichten bewaard die voor die gelegenheid zijn vervaardigd.

Een nichtje vernoemd naar Margaretha

De oudere broer van Cornelis Tromp, Harpert Tromp, de zwager van Margaretha en zijn vrouw Magdalena Van Adrichem moeten wel ingenomen zijn geweest met hun schoonzuster, want zij getuigt niet alleen bij de doop van hun dochtertje, maar zij vernoemen het dochtertje ook nog eens naar haar tante Margaretha, Margaretha Tromp.

DOOP VAN MARGARETHA TROMP

 • Dopeling: Margareta
 • Vader: Harper Tromp
 • Moeder: Magdalena van Adrichem
 • Getuige: Cornelis Tromp
 • Getuige: Margareta van Raephorst
 • Plaats: Delft
 • Datum doop: 29-07-1668
 • Bron: DTB Delft, Archiefnummer 14, inv. 11, folio 38.

De echtgenoten van Margaretha

Margaretha (Margrieta) van Raephorst, ged. Amsterdam 8 juli 1625, verkreeg in 1665 door haar eerste huwelijk het later genoemde Trompenburgh in bezit, overl. 1690, dochter van Mathijs Willemsz. van Raephorst, vroedschap van Amsterdam, en Aefje Witsen. Zij huwde 1e 15 oktober 1644 met dr. Johan Helmont, overl. 1665.

Zij huwde 2e Amsterdam 25 januari 1667 (huw. voorw. 29 december 1666) met Cornelis Maertensz. Tromp, graaf van Syllisborg (Denemarken) 1678, ged. Rotterdam 3 september 1629, luitenant bij de Amsterdamse Admiraliteit 1645, vervolgens aldaar commandeur 1647, ordinaris-kapitein 1649, schout-bij-nacht 1653, vice-admiraal 1665, luitenant admiraal op de Maze 1665 en te Amsterdam 1666, ontslagen wegens een conflict met Michiel de Ruyter over zijn gedrag in de Tweedaagse Zeeslag van 1666, gerehabiliteerd 1672, hoofdingeland van de Schermer en de Heerhugowaard 1674, luitenant-admiraal-generaal van Holland en West-Friesland 1677, huurde een huis aan het Lange Voorhout (ter hoogte van het huidige nr. 17) in Den Haag 1673, bezat een huis aan de Keizersgracht te Amsterdam en bewoonde ’s zomers het buiten Syllisburgh (later Trompenburgh genoemd) te Graveland in het Gooi, hoofd ingeland en dijkgraaf ’s-Graveland, schout aldaar 1675, 1676, kerkmeester 1685-1691 ald., kinderloos overl. Amsterdam 29 mei 1691, begr. Delft (O.K.) 7 juni 1691. Vlagofficieren van de zeemacht, die tijdens een zeeslag sneuvelden, kregen een staatsbegrafenis. Cornelis stierf thuis en is in alle stilte te Delft in de tombe van zijn vader bijgezet, zoon van Maerten Harpertsz. Tromp en diens eerste vrouw Dina (Dignum) Cornelisdr. de Haes.

view all

Margaretha van Raephorst's Timeline

1625
July 8, 1625
July 8, 1625
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1690
August 14, 1690
Age 65