Maria Pettersdatter Dundas

Is your surname Dundas?

Research the Dundas family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Maria Pettersdatter Dundas

Birthdate:
Birthplace: Dundee City, Scotland, UK
Death: 1697 (83-84)
Bergen, Hordaland, Norway
Place of Burial: Herøy, Nordland, Norway
Immediate Family:

Daughter of Peter Dundas and NN Dundas
Wife of Jan Henrichsen Fasmer
Mother of Henrich Jansen Fasmer and Tønnes Jansen Fasmer
Sister of Petter Pittersen Don Dass (Dundas)

Managed by: Hans Egil Hansen
Last Updated:

About Maria Pettersdatter Dundas

http://no.wikipedia.org/wiki/Petter_Dass

Petter Dass var sønn av Peiter Dundas som innvandret med sin søster fra Dundee i Skottland (derav navnet Dundas, forkortet til Dass) og tok borgerskap i Bergen i 1635

http://www.snl.no/.nbl_biografi/Petter_Dass/utdypning

Faren ser ut til å stamme fra Dundee på østkysten av Skottland. Han ble trolig født tidlig på 1600-tallet og kom sammen med sin eldre søster Maria til Norge i begynnelsen av 1630-årene.

Petter Dass bodde hos sin tante Maria da han studerte i Bergen i 1660. Hun var gift med den rike kjøpmannen Fasmer.


Muligens søster av faren til Petter Dass (salmedikter etc.); Peiter Dundass f.ca.1600 d.1659. Bror og søster innvandret fra Dundee i Skottland, og i 1635 tok Peiter Borgerskap i Bergen. Borgerskap i Bergen 1600-1751: "Peiter Pitterssen Dundee i Skotland 23.4.1635".

Utdrag fra Store Norske Leksikon, Tema Petter Dass:

"Faren ser ut til å stamme fra Dundee på østkysten av Skottland. Han ble trolig født tidlig på 1600-tallet og kom sammen med sin eldre søster Maria til Norge i begynnelsen av 1630-årene. April 1635 tok han borgerskap i Bergen. Ingenting er kjent om stamfarens sosiale bakgrunn i Skottland. Det har vært antydet at han kom til Bergen som flyktning fra religiøse stridigheter mellom England og Skottland. I Bergen kom han i kontakt med helgelandsfamilien Falch, og han etablerte seg som handelsmann på helgelandskysten i begynnelsen av 1640-årene. Don Dass døde mens sønnen ennå var i barneårene. Petter var eldst i en søskenflokk på fem, to piker og tre gutter. Maren Pettersdatter Falch var gift ytterligere to ganger, og i det siste ekteskapet fødte hun en datter 1671. Maren døde på Herøy 1709, noen måneder etter sin siste ektemann, om lag 80 år gammel. Hun overlevde med andre ord sin sønn med nesten to år".

Klipp fra "Historieportal: Dikterpresten Petter Dass": Forord til andreutgaven av ”Beskrivelse over Nordland” eller ”Nordlands Trompet ”, forfattet 28 november 1762. "Om farfaren Petter Peitersen gir han følgende biografiske utsagn: (sitat)”Skribenten, hvis Navn var Peter Petersen Dass, er fød paa en Gaard, kaldet Nord-Herrøe i Helgelands Fogderie og Nordlands Amt. Hans fader hedde Peter Don Dass, en infød Skotlænder, der omtrent i det Aar 1630 flygtede fra sit Fædrene-Land formedelst Religions Uroeligheder, og med en Søster Maria Don Dass flygtede hid til Bergen. Søsten blev gift med en Kiøbmand her i Bergen ved Navn Fasmer, og blev altsaaa en Stam-moder til en vidtløftig Slegt her i Byen.

Broderen Peter Don Dass tog Borgerskab her i Bergen og boede her nogle Aar, men da han blev forlovet med et ungt Fruentimmer fra Helgelands Fogderie, Maren PetersDatter Falk (hvis Fader Peter Facbosen Falk var da Foged over samme Fogderie), reiste han nord til Helgeland for der at holde Bryllup, og blev der boende paa bemeldte Gaard, Nord-Herrøe".

view all

Maria Pettersdatter Dundas's Timeline

1613
1613
UK
1632
1632
Bergen, Hordaland, Norge
1640
1640
Bergen, Hordaland, Norge
1697
1697
Age 84
Bergen, Hordaland, Norway
????
Herøy, Nordland, Norway