Maria Haraldsdotter Hårdrådesätten i Norge

public profile

Maria Haraldsdotter Hårdrådesätten i Norge's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

About Maria Haraldsdotter Hårdrådesätten i Norge

Maria, omnämnd som dotter till Harald Gille och hustru till Simon Skalp samt mor till Nicolas som greps på Jon Hallkjellsons gård och sattes på konungens skepp.

(Magnus Erlingssons saga, Av Snorri Sturluson 1179-1241).

Rent kronologiskt samt ur en historisk aspekt, förstår vi att hon till 100% är född efter 1123 samt före 1137-10-01, med hänsyn till såväl faderns liv som hennes barnbarns kronologi då hon sannolikt blir mor under första hälften av 1150-talet, men vem var hennes moder? Av rent praktiska skäl förefaller det som om det enklaste folk i allmänhet gör när de sätter upp en ej namngiven moder åt en kungason eller dotter, är att pinna dit en frilla, nära på vilken som helst om det finns flera att välja på.

Men skulle Ingrid Ragnvaldsdotter ha kunnat vara Marias moder? Hon gifte sig med Harald efter sin förra makes död den fjärde Juni 1134, hur länge hon sörjde sin döde make är okänt, men innan året var slut var hon i varje fall gift, hennes regeringstid var från 1134 till 1136 då Harald mördades, däremellan födde hon sonen Inge som räknas som den enda legitima sonen av Harald Gille, då övriga söner var födda av frillor. Skulle hon ha hunnit få ett till barn mellan denna perioden som till och med kunnat vara född efter faderns död 14 december 1136? Det förefaller i varje fall som helst möjligt och något fel på hennes fertilitet kan man ej hävda, så mitt svar är klart ja, frågan återstår om man genom uteslutningsmetoden kan fastslå om Maria var just hennes dotter?

Hel och halvsyskon

 • Eystein Haraldsson f.ca. 1125 son till Harald och Bjaðök
 • Brigida Haraldsdatter Gille, f. ca. 1128 gift med Ingrid Ragnvalsdotters son i första äktenskapet, Magnus I Henriksson Birting, f. ca. 1130
 • Sigurd Munn, f. 1133-1134 båda barnen, Harald Gille och Tora Guttormsdatter
 • Inge Krokrygg f. tidigast mars 1135 son av Harald Gille och Ingrid Ragnvaldsdotter
 • Maria Haraldsdotter Gille, f. eft ca. mars 1136
---------------
 • Magnus Haraldsson f. ca 1135 son av Harald och oomnämnd frilla samt
 • Margrethe Haraldsdatter Gille, (står levde i hennes "om mig" fält 1135 om hon nu existerat), dito.

Tora Guttormsdatter levde sannolikt tillsammans med Harald från och med ca. 1127 tills han mördades i sängen den 14 december 1136 då hon låg bredvid honom.

Ingrid Ragnvaldsdotter levde tillsammans med Harald från och med tidigast augusti 1134 tills han mördades.

Förbjudet led eller i vart fall gränsfall ifall Tora även var moder till Maria: Åsta "Astrid" Gudbrandsdottir, Norges drottning är Simon Skalps fourth grandson. Tora Guttormsdatter is her second great granddaughter.