How are you related to Meir Chadash?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Meir Chadash

Hebrew: הרב מאיר חדש, מרן המשגיח
Birthdate:
Birthplace: Minsk, Minsk Region, Belarus, Belarus
Death: January 06, 1989 (90)
Israel
Place of Burial: Jerusalem
Immediate Family:

Son of Benzion (Benjamin) Chodosh and מכלא חדש
Husband of Tzivya Leah Chadash
Father of Rav Aharon David Chadash; Shulamit Ezrachi; Private; Private and Moshe Mordechai Chadash
Brother of Rabbi David Chadash

Managed by: Private User
Last Updated:

About הרב מאיר חדש, מרן המשגיח (עברית)

הרב מאיר חדש (כ"ז בשבט תרנ"ח, 1898; כ"ט בטבת תשמ"ט, 6 בינואר 1989) היה המשגיח של ישיבת חברון במשך למעלה מיובל. כמו כן שימש כמשגיח בישיבות עטרת ישראל ואור אלחנן, ובלט בקרב אישי תנועת המוסר.

מאיר חדש נולד בעיירה פאריץ' שברוסיה. בשנת 1911, בהיותו בן שלוש עשרה, נכנס ללמוד בישיבת סלבודקה והפך לתלמידו המובהק של "הסבא מסלבודקה", הרב נתן צבי פינקל, שאת שיחותיו אף ערך ופרסם בספר "אור הצפון".

בשנת תרפ"ו עלה לארץ ישראל ובחודש תמוז באותה שנה הצטרף לקבוצת הבחורים שפתחה את סניף הישיבה בעיר חברון. במאורעות תרפ"ט (1929) ניצל בנס. בשנות השלושים, לאחר פטירת המשגיח הרב יהודה לייב חסמן בשנת תרצ"ו, התמנה כמשגיח בישיבה.

בשנותיו האחרונות כיהן גם כמשגיח בישיבת עטרת ישראל שהוקמה על ידי חתנו הרב ברוך מרדכי אזרחי, וכן בישיבת אור אלחנן שבראשות בנו הרב משה מרדכי חדש, כמו כן מסר שיחות בישיבת תפארת התורה.

הרב חדש נפטר בכ"ט בטבת תשמ"ח ונטמן בחלקת ישיבת חברון בבית הקברות בהר הזיתים. עיריית ירושלים קראה על שמו רחוב בשכונת רמת שלמה. במודיעין עילית נקראה על שמו שכונת "רמת מאיר".

הרב חדש היה נשוי לצביה, בתו של הרב נפתלי מנחם הוטנר מרבני איישישוק, שהיה בנו של רבי יוסף זונדל הוטנר מאיישישוק. לאחר עלייתה לארץ ישראל התגוררה צביה אצל בת דודתה חוה לאה קוק אשת רבי צבי יהודה קוק, ואחר כך עברה להתגורר בבית דודה ראש הישיבה בחברון.

אמה של צביה חדש, קריינה, הייתה אחותו של ראש ישיבת סלבודקה הרב משה מרדכי אפשטיין.

אחיו, הרב דוד חדש, שימש שנים רבות כר"מ בישיבת היישוב החדש.

בניו: הרב אהרן חדש, חתנו של הרב חיים זאב פינקל (בנו של הרב אליעזר יהודה פינקל), מכהן כמשגיח בישיבת מיר. הרב משה מרדכי חדש, ראש ישיבת אור אלחנן. הרב נפתלי חדש, חתנו של הרב פסח קוקיס, שהיה רבה של בת ים (חתנו של הרב רפאל קצנלבוגן), מכהן כמשגיח בישיבת אור אלחנן. הרב יוסף חדש. חתנו הרב נחום קסטנר הוא ר"מ בישיבת מיר. בתו שולמית נשואה לרב ברוך מרדכי אזרחי, ראש ישיבת עטרת ישראל. שולמית אזרחי פרסמה כמה ספרי ביוגרפיה ובהם ביוגרפיה על אביה ומשפחתו, המשולבת בסיפורה של ישיבת חברון.

ספריו: לאחר פטירתו כונסו מאמריו ושיחותיו על ידי תלמידיו, ועד כה יצאו כמה ספרים:

אור חדש, תשמ"ט מאורות, תשמ"ט קובץ שיחות וועדים, תשמ"ט קונטרס פורים: קובץ שיחות וועדים, תש"נ תלמידיו של אברהם אבינו - קונטרס הדרכה לתלמיד בראשית דרכו בישיבה, תשנ"ד מאיר נתיבות, תשנ"ד אור מאיר, תשס"א אור עולם: פורים, תשס"ט אור עולם: חנוכה, תש"ע

(ויקיפדיה)

הגאון הגדול רבי מאיר חדש זצוק"ל מנהל רוחני דישיבות חברון, עטרת ישראל ואור אלחנן רוסיה תרנ"ח – ירושלים תשמ"ט נולד בעיירה פאריץ' שבפלך מינסק, רוסיה, לאביו הרב בן ציון ז"ל ורעייתו. כבר כילד נשלח במסירות נפש ע"י אמו לשקלוב, שם כיהן בראשות הישיבה הגאון רבי פסח פרוסקין זצ"ל. כבן שתים עשרה נשלח לישיבת סלבודקה, שם סרבו לקבלו עקב גילו הצעיר, אך כשנתוודע בישיבה בגודל שקדנותו ולמדנותו, נאותו לקבלו עוד טרם חגג בר מצוה. כתלמיד צעיר בישיבת סלבודקא, לא הורשה בתחילה להשתתף בשיחותיו של ה'סבא' הגרנ"צ פינקל זצוק"ל, אך הוא אזר עוז והיטה אוזן מאחורי הדלת. ה'סבא', שדבר זה לא נעלם מעיניו, קראו אצלו ודרשו לחזור בפניו על השיחות. לאחר תקופה, הרשה לו ה'סבא' להיכנס ולשמוע את השיחות מפיו, כתלמיד מן המנין. כך הפך דבוק ברבו הגדול, והיה לממשיך דרכה של סלבודקא בדור שאחר כן. בתקופה זו גם דבק במשגיח הישיבה, הג"ר אברהם גרודז'ינסקי זצוק"ל הי"ד. בתקופת המלחמה שהה בקרמנצ'וג, שם שכנה אז ישיבת 'כנסת בית יצחק' של מרן הגרב"ד ליבאויץ זצוק"ל. הוא נכנס ללמוד בישיבה זו, ועד מהרה התחבב על מרן הגרב"ד שקבע עמו חברותא להכנת השיעור. בקיץ תרפ"ה, עלה עם רבו ה'סבא' לישיבת כנסת ישראל שבחברון. בחורף תרפ"ז, הועבר ה'סבא' לירושלים לצרכי בריאות. עמו הגיע גם רבי מאיר, ששמשו במסירות עד פטירתו. בקיץ תרפ"ח נישא לרעייתו מרת צביה ע"ה, בת הגאון רבי נפתלי מנחם הוטנר זצ"ל, רבה של איישישוק, הם התגוררו בסמוך לישיבה, עד לפרעות תרפ"ט, או אז עברו לירושלים, כאשר רבי מאיר מתמנה אז רשמית ל'משגיח' לצידו של הגרי"ל חסמן זצ"ל. מני אז ועד סוף ימיו, היה רבי מאיר ל'משגיח' המיתולוגי, המשמש לבני הישיבה כאב רחום, כמורה דרך ומחנך דגול. בשיחותיו ומוסריו העביר והנחיל את שיטת 'סלבודקה', כאשר באומרו 'הוא היה אומר' ידעו הכל כי כוונתו לרבו ה'סבא'. ביתו היה פתוח לרווחה לכל בני הישיבה, ובו עמדו תמיד מיני מזונות ושתיה חמה בכל שעות היממה, כאשר תלמידים מסויימים אף זוכים לקבל את מפתח הבית. בשנת תשל"ו החל לכהן גם כמשגיח בישיבת עטרת ישראל, בראשה עומד חתנו הגרב"מ אזרחי שליט"א, ושנה לאחמ"כ הצטרף גם לישיבת אור אלחנן, בראשה עומד בנו הגרמ"מ חדש שליט"א. אף בישיבות אלו, מסר הוא 'ועדים' ושיחות, ותלמידים רבים העמיד בכל תקופות אלו. בכ"ט טבת תשמ"ט, נלקח לישיבה של מעלה, כשהמילים האחרונות שיצאו מפיו היו דברי תודה ושבח לצוות בית החולים שטיפל בו, באמרו להם: "היו ברכה".

view all

Meir Chadash's Timeline

1898
February 19, 1898
Minsk, Minsk Region, Belarus, Belarus
1930
November 5, 1930
1932
1932
1940
December 14, 1940
Jerusalem, Jerusalem District, Israel
1989
January 6, 1989
Age 90
Israel
????
Mount of Olives, Jerusalem